Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 07:47:25 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Samiczka z obtartą nóżką  (Przeczytany 11418 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
joeqwerty
Go
« Odpowiedz #15 : Lipca 04, 2010, 11:32:08 »

Za twarde żerdki - rozumiem, że te zgrubienia od spodu palców to odciski, stąd te wnioski, tak?
Kupiłem ją miesiąc temu w sklepie zoologicznym, tam skakała po twardych, drewnianych żerdkach.
Odkąd jest u mnie ma gałązki z wierzby, w miarę młode pędy. Mam jeszcze owinąć bandażem z rivanolem?

Co do oddechu...
http://w424.wrzuta.pl/audio/0oPPUlFmEaW/dzwiek
Mniej więcej tak to wygląda, trochę bardzie wyraziście w rzeczywistości, bo to średnia jakość nagrania. Nie oddycha tak cały czas, głównie jak się zmęczy, albo zestresuje. Ale i bez tych czynników jej się zdarza. Gdy się nad tym zastanowię, to właściwie dosyć często.
No i dzisiaj także zauważyłem, że jeżeli przystawię ucho do samej klatki to słychać cichutkie poświstywanie w rytm oddechu. Sam rytm oddechu jest trochę niespokojny, samiczka cała się porusza, ale na razie trudno mi powiedzieć czy nie jest to po prostu powodem kontuzji nóżki.

Lekarzy znających się na ptakach raczej w okolicy nie ma, więc muszę sobie radzić sam.
Mając do dyspozycji ten materiał audio, opisy oddechu, znając sytuacje w których się zmienia, biorąc pod uwagę 3-krotne podanie Iwermektyny w ostatnich dwóch tygodniach i narażenie na powiewy wiatru i chłód, pokusi się ktoś o diagnozę? Podsumowując: katar, grzybica, sternostomatoza. Chyba ciężko cokolwiek tak na prawdę wykluczyć, zwłaszcza, że objawy się pokrywają...
Może są jeszcze jakieś dodatkowe symptomy wskazujące na daną chorobę...
http://www.lecznica-zwierzyniec.yoyo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=20&Itemid=37
Tutaj np piszą:
"Pomocne może okazać się prześwietlenie tchawicy punktowym Źródłem światła. Wówczas pasożyty są często widoczne jako czarne punkciki poruszające się wzdłuż ściany tchawicy." Robił tak ktoś?
A grzybica... objawia się może w jakiś inny sposób...?

Dziękuję wszystkim za dotychczasową pomoc i porady.

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #16 : Lipca 05, 2010, 12:53:51 »

Moje 2 kanarki tez tak oddychają, przesyłałem kiedyś link do nagrania. Podawałem napar z rumianku z miodem czosnek cebule jak i "szczepiłem" ivomectryna i nie widzę żadnej różnicy. Co gorsza jeden z młodych kanarków zdechł a miał podobne objawy dzień wcześniej. Zaczęło się od zakupionego kanarka od jednego z forumowiczów cieszącego się uznaniem. Kanarek od początku miał problemy z oddychaniem w nocy a mianowicie w nocy słyszałem te dŹwięki jak tez kichanie. Słyszałem jego śpiew może dwa razy i to krótko.

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 208

« Odpowiedz #17 : Lipca 05, 2010, 09:22:43 »

Gdybać każdy może.
Leczenie przez internet – NIE.
Skontaktuj się z lek. wet. Agnieszką Czujkowską.
Jest to fachowiec w dziedzinie leczenia ptaków. Będąc jeszcze w ZK PFO złożyłem jej propozycję objęcia opieki weterynaryjnej nad PFO. Jakoś nowa Rada zapomniała, że jest taka możliwość. Kontakt podam w prywatnej wiadomości (jeżeli będziesz zainteresowany/a).
Pozdrawiam.

joeqwerty
Go
« Odpowiedz #18 : Lipca 06, 2010, 11:33:31 »

Raczej nie mogę w tej chwili jechać z jedną samicą na drugi koniec Polski i płacić prawdopodobnie duże pieniądze za specjalistyczne badania i opiekę. Nie jest to kwestia skąpstwa, czy braku troski o ptaka, po prostu sytuacja finansowa mi na to nie pozwala. Zwłaszcza, że z praktycznego punktu widzenia, według przyjętych standardów jest to ptak bez jakiejkolwiek wartości. Duża grupa osób na moim miejscu zapewne by się go zwyczajnie pozbyła. A znalazła się u mnie, ponieważ postanowiłem oszczędzić jej wegetacji w sklepie zoologicznym widząc w jakich warunkach była trzymana.

Wracając do choroby... czytając materiały, opinie i obserwując objawy, jestem prawie pewien (na tyle na ile zwykły śmiertelnik, niespecjalista może być pewien), że jest to sternostomatoza. Będę więc przez najbliższe kilka tygodni kontynuował leczenie iwermektyną. Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie.

ewa70
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Tarnów woj.małopolskie
Wiadomoci: 64

« Odpowiedz #19 : Lipca 06, 2010, 12:22:12 »

Witam!
Miałam podobną sytuację rok temu ,mój kanarek zaczął ślepnąć i doszło do zwichnięcia palca u nogi widocznie żle  wylądował na patyku ja jeszcze wtedy nie wiedziałam że zaczyna ślepnąć.Najpierw nie mógł stanąć na nodze ale był wesoły żaden weterynarz nie chciał mi pomuc usztywnić palec sama próbowałam ale on sobie ściągał za każdym razem.Póżniej noga zaczeła puchnąć dotego doszedł podobny odgłos przy oddechu.Dostał  leki ale było coraz gorzej inny weterynarz dał następne ,które  równięż nie pomogły wręcz przeciwnie.Po mięsiącu męczenia odszedł.Moim zdaniem doszło do stanu zapalnego ,który szedł od nogi aż doszedł do płuc i ptak się udusił to samo potwierdził  już po wszystkim weterynarz,zresztą pozycia w jakiej odszedł mogła otym świadczyć.Jak najszybciej zanieś samiczką do dobrego weterynarza napewno będzie mu trudno trafić z lekiem ale może się uda trzymam kciuki.

PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Szczawno Zdrój k. Wałbrzycha
Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #20 : Lipca 06, 2010, 01:43:29 »

kanarek zaczął ślepnąć ze starości?

ewa70
Uczeń1
Nowy użytkownik
*