Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:59:17 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Nagła choroba  (Przeczytany 12884 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
ROBERTO
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Jaworzno
Wiadomoci: 271

« : Wrzenia 15, 2010, 03:18:53 »

Potrzebuje szybkiej porady teraz przy podawaniu kiełków zauważyłem jak mój roczny samczyk, po którym mam prawie wszystkie tegoroczne młode siedzi napuszony na ziemi. Kanarek miał zamknięte oczy, gdy go wziąłem do ręki bez żadnych przeszkód i obejrzałem to nawet z dwa razy próbował się wyrwać, ale dalej miał zamknięte oczy i ma zaczerwieniony brzuch prawie czarny( no bardzo mocno ciemno czerwony). Mostek ma wyczuwalni i nie zauważyłem żadnego wycieku z nosa ani dziobka, ale miał pobrudzony ogon kałem i biegunkę. Przełożyłem go do czystej kladki z nowym piaskiem. Nadal ma zamknięte oczy i leży. Jest w czasie pierzenia. A i tak jak w temacie wystąpiło to dość nagle, bo dzisiaj przed południem z tego, co mówi tata, wczoraj było jeszcze wszystko w porządku. Bardzo proszę o szybka pomoc i z góry bardzo za nią dziękuję.
 Pacz

jankanarek
Go
« Odpowiedz #1 : Wrzenia 15, 2010, 04:34:24 »

Podaj mu NITROFUKSAZYD jest to lek w syropie bardzo słodki i ptaki bardzo chętnie to piją natychmiast daj mu na siłę do dzioba nawet pięć kropel lek ten można podawać bez ograniczeń bez obaw przedawkowania nadmiar zostaje wydalony z kałem tym ptaka nie zabijesz nie bój się. Jest to lek dostępny tylko na receptę ale jak poprosisz w aptece i powiesz do czego jest potrzebny dostaniesz bez recepty. Jest to lek dla ludzi leczy wszelkie biegunki likwiduje bakterie sarmonelli i inne najgroŹniejsze bakterie jak czerwonka i inne temu podobne nie zabija bakterii potrzebnych do życia dla żywych organizmów jak ludzi i zwierząt likwiduje tylko złe najgroŹniejsze bakterie.Pozdrawiam

jankanarek
Go
« Odpowiedz #2 : Wrzenia 15, 2010, 04:40:51 »

Ta nazwa to chyba NIFUROKSAZYD nie mam obecnie tego leku i mogłem przekręcić nazwę ale w aptece wiedzą o co chodzi

rafcio181
Go
« Odpowiedz #3 : Wrzenia 15, 2010, 05:38:53 »

Ptak w okresie pierzenia jest bardzo podatny na różnego rodzaju choroby. W Twoim przypadku według mnie, ptak poprzez biegunkę po prostu jest odwodniony, co do ciemnego brzucha to najprawdopodobniej ma zaatakowany przewód pokarmowy. Ja bym też spróbował podać odrobinę maku w deserówke.

ROBERTO
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Jaworzno

« Odpowiedz #4 : Wrzenia 16, 2010, 11:22:46 »

Witajcie.Bardzo dziękuje wam za odpowiedŹ. Podałem wczoraj tylko mak, bo nie miałem jak do apteki skoczyć. Dziś jest jakby lepiej tylko kanarek wygląda jakby był pijany skacze po dnie i tak go naboi ściąga. Ale patrzy już normalnie na oczy i podfruwać też już zaczął. Mam pytanie, co z naturalnych rzeczy mogę podać mu na wzmocnienie tzn.np. miód z rumiankiem??. W razie jakby kanarkowi znowu się pogarszało podam mu wtedy syrop, o którym pisze JANKANAREK.Pozdrawiam Robert.

jankanarek
Go
« Odpowiedz #5 : Wrzenia 16, 2010, 04:14:31 »

Miód i rumianek nie wzmacnia kup ten lek w aptece NIFUROKSAZYD i będzie dobrze na wzmocnienie u weterynarza kup POLFAMIKS z całym składem witamin jest to preparat dla kur i gołębi stosuje się go z dużym powodzeniem u kanarków i wszelkich innych ptaków. Preparat ten jest w proszku podaje się go w stanie rozcieńczonym z wodą proporcje na opakowaniu. Posłuchaj starego doświadczonego hodowcy a będzie wszystko OK. Pozdrawiam
                                      Jan Sałatyński

www.jan_kanarek.republika.pl 

rafcio181
Go
« Odpowiedz #6 : Wrzenia 16, 2010, 04:40:35 »

Jankanarek a mógłbyś wyjaśnić na jakier dokładnie schorzenia podaje się preparat o nazwie NIFUROKSAZYD ?

jankanarek
Go
« Odpowiedz #7 : Wrzenia 16, 2010, 05:05:03 »

Niruroksazyd lek o miejscowym działaniu. Stosowany w zakażeniach układu pokarmowego. Nie wchłania się z przewodu pokarmowego i działa wyłącznie w jego świetle. Jego działanie polega na hamowaniu aktywności bakteryjnych dehydrogenaz i enzymów uczestniczących w syntezie białka. Nifuroksazyd musi być uaktywniony przez bakteryjny enzym NADPH - nitroreduktazę do nitroanionu, a następnie do działających elektrofilnie substancji pośrednich. Następnie substancje te hamują syntezę białek bakteryjnych przez wejście w niespecyficzne interakcje z bakteryjnymi białkami rybosomalnymi. W ten sposób nifuroksazyd działa bakteriobójczo i bakteriostatycznie na większość chorobotwórczych bakterii jelitowych (w tym E.coli, Salmonella spp., Shigella spp., Campylobacter sp.) [2]. Wskazaniem do stosowania leków zawierających nifuroksazyd jest ostra biegunka bakteryjna, bez objawów ogólnego zakażenia. Nifuroksazyd nie wpływa na naturalną florę bakteryjną znajdującą się w przewodzie pokarmowym. Działanie przeciwbiegunkowe rozpoczyna się zwykle w ciągu 2 dni od rozpoczęcia leczenia nifuroksazydem

ROBERTO
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Jaworzno

« Odpowiedz #8 : Wrzenia 16, 2010, 05:38:34 »

Jankanarek oczywiście, że posłucham doświadczonego hodowcy, bo takowych cenie bardzo. Podam kanarkowi lek, o którym piszesz tylko mam pytanie czy wystarczą z 4 krople przez okres 5 dni czy lepiej po mniej kropli a dłużej Co?. I podać tak jak pisałeś prosto do dzioba czy można do wody Co?.

jankanarek
Go
« Odpowiedz #9 : Wrzenia 16, 2010, 06:54:38 »

Tego nie podaje się do wody jeżeli ptak sam je i pije to nalej mu pełną deserówkę lub inny pojemnik możesz mu podać dużą porcję nie zaszkodzi a jeżeli ptak jest tak słaby i nie pobiera pokarmu ani wody to tylko w tym przypadku wlej mu do dzioba na siłę tak żeby ptaka nie zadławić on ten lek musi przełknąć. Na drugi dzień po podaniu tego leku ptak powinien być całkowicie zdrowy.Kiedyś było takie zdarzenie na Mistrzostwach Polski najstarszemu hodowcy w Polsce ptak nagle zachorował był dzień przed konkursem napuszony, osowiały i miał biegunkę a był to kanarek harceński z bardzo dobrej kolekcji. Na szczęście miałem nifuroksazyd przy sobie i zaproponowałem hodowcy podanie tego leku choremu ptakowi lek został podany na drugi dzień ptak był zupełnie zdrowy i wyśpiewał 89 pkt na 90 możliwych cała kolekcja zdobyła czołowe miejsce w Polsce. Tak więc słuchaj dobrych rad starych i doświadczonych hodowców. Tę informację na temat tego leku również poznałem od starszego o kilka lat doświadczonego czołowego hodowcy w Polsce i stosuję ten lek nieraz profilaktycznie dla wszystkich ptaków. Nie bój się że ten lek przedawkujesz śmiało podawaj nawet w nadmiarze i nie ważne czy pięć kropli czy siedem ptaki i tak nadmiar wydalą z kałem. Pozdrawiam

www.jan_kanarek.republika.pl

ROBERTO
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Jaworzno

« Odpowiedz #10 : Wrzenia 16, 2010, 08:42:05 »

jankanarek ogromne dzięki Umiech

rafcio181
Go
« Odpowiedz #11 : Wrzenia 23, 2010, 11:04:56 »

ROBERTO i jak kanarek się ma? Daj znać jak jego zdrowie.

ROBERTO
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Jaworzno

« Odpowiedz #12 : Wrzenia 26, 2010, 11:40:17 »

Sorki, rafcio że tak długo musiałeś czekać. Kanarek jest zdrów jak ryba wygląda na takiego, co mu to nigdy nic niebyło. Tak, więc jest już wszystko w jak najlepszym porządku. Pozdrawiam.

Duy umiech

rafcio181
Go
« Odpowiedz #13 : Wrzenia 26, 2010, 03:05:32 »

Roberto i co zastosowałeś- opisz swoją kuracje jakbyś mógł.

Fajnie że ptaszek jest zdrów- w skrócie mówiąc mocny z niego zawodnik.

ROBERTO
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Jaworzno

« Odpowiedz #14 : Wrzenia 27, 2010, 08:14:17 »

Witaj rafcio postąpiłem zgodnie z zaleceniami jankanarka. Pozdrawiam.  Mrugnicie

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!