Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 11:08:41 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Popularyzacja hodowli  (Przeczytany 8445 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #15 : Stycznia 08, 2010, 01:05:39 »

I właśnie panie Marku o to chodzi. Ma pan rację. W każdym stowarzyszeniu są ludzie o różnych charakterach i różnym podejściu do drugiego człowieka. Może sobie Prezes stowatrzyszenia "żyły podciąć", starając się walczyć o dobre imię firmy. Bez ludzi dobrej woli nie ma szans. Czasem pozory mylą i w rzeczywistości nie jest tak pieknie jak sie wydaje. Są hodowcy, którzy na pytanie: ile ten ptak kosztuje? odpowiadają: nie stać Cię. Pytani o metody hodowli ptaków odpowiadają: ja się wszystkiego sam nauczyłem. Jeżeli jest to pierwszy kontakt potencjalnego członka stowarzyszenia z hodowcą, który juz jest członkiem tego stowarzyszenia to reakcja tego pierwszego w wielu przypadkach jest tylko jedna-nie wypełni deklaracji członkowskiej. I choćby prezes, sekretarz czy jeszcze ktoś z  zarządu stowarzyszenia chciał dobrze, to i tak nie ma wielkich szans na dobrą atmosferę. Z czasem traci się chęć do pracy i jest juz tylko pod górę.
Nie ukrywajmy, w Niemczech, we Włoszech, w Holandii i innych krajach też są konflikty, bo tam też są ludzie o różnych charakterach i różnym podejściu do zycia, do drugiego człowieka. Stworzono tam jednak pewne ramy poza które członek stowarzyszenia nie ma mozliwości wyjść. Nie mozna sobie do woli kogoś obrazać bo kończy sie to wyrzuceniem ze stowarzyszenia i być może procesem sadowym. Nie można dowolnie manipulować składkami członkowskimi bo za to są konsekwencje karne. Nie można nie udzielać się społecznie w stowarzyszeniu, chyba że płaci sie wyzszą składkę. tak więc nikt w stowarzyszeniu nie jest "szlachcicem na zagrodzie....". U nas niestety wielu hodowcom sie tak wydaje. Stąd też nie ma w wielu stowarzyszeniach, działajacych od wielu, wielu lat żadnego majatku (pomimo niemałych składek członkowskich), nie ma materiałów szkoleniowych, nie ma wzorców ptaków...itd. Ale sie rozpisałem.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #16 : Stycznia 08, 2010, 02:16:51 »

Wszystkie działania o których piszą użytkownicy w tym wątku są bardzo istotne i należy je stosować jednocześnie, aby upowszechnić hodowlę ptaków czy też ogólnie rzecz biorąc zwierząt w naszym społeczeństwie.

Wydaje mi się jednak, że oprócz tych działań brakuje w naszym kraju odpowiedniej infrastruktury zoologicznej czy też ściślej biorąc ornitologicznej.

WeŹmy taki przykład. Ktoś mieszkający na wsi kupił lub dostał kanarka lub kanarki i co? Na początku ma z tym same kłopoty. Skąd niby ma wiedzieć jak się nimi opiekować? Jak żywić? Jak przeprowadzić lęgi? Dalej gdzie ma kupić pokarm lub jakieś akcesoria hodowlane dla ptaków? Jedzie z reguły do większego miasta, tam gdzie jest sklep zoologiczny i najczęściej okazuje się, że sprzedawca w sklepie nic nie wie o kanarkach, albo i gorzej przekazuje nowemu hodowcy fałszywe informacje. Szczęśliwy posiadacz kanarka zakupuje pokarm i jakieś drobne akcesoria do hodowli. Potem okazuje się, że połowa ziaren w pokarmie to tanie ale tłuste ziarna, które szybko zatuczają ptaki, albo ziarno jest zanieczyszczone lub zagrzybione i ptaki zapadają na ciężkie schorzenia układu pokarmowego. Nie ma mowy, żeby takie ptaki przystąpiły do lęgów, wręcz przeciwnie. Najczęściej chorują. Nowy posiadacz ptaków zamiast cieszyć się z ich posiadania zaczyna poszukiwać weterynarza. Okazuje się, że weterynarz nie ma żadnego pojęcia o chorobach ptaków, a kanarków w szczególności. Nieleczone ptaki wcześniej czy póŹniej padną.

Taki człowiek już nigdy nie odważy się na hodowlę kanarków czy innych ptaków.

żeby móc popularyzować hodowlę ptaków należy działać jednocześnie na wielu płaszczyznach. Każde działanie dla dobra hodowli ma sens.

WeŹmy taki przykład. Ktoś stworzył w necie stronę internetową o ptakach. Jakiś drugi użytkownik opisał na niej, że padły Mu ptaki, które jadły pokarm ze sklepu zoologicznego w miejscowości X. Ktoś zamieścił informację, że karmiąc ptaki mieszanką ze specjalistycznego sklepu wreszcie osiągnął sukces w postaci pierwszych udanych lęgów. Ktoś inny opisał rady jakie otrzymał od starego hodowcy jak postępować z ptakami, które mają schorzenia układu pokarmowego. Teraz gdy szczęśliwy posiadacz kanarków z pierwszego przykładu znajdzie w necie informacje z tej strony, to ma o wiele większe szanse, żeby zostać prawdziwym hodowcą ptaków. Może też przekaże swą pasję innym ludziom. Na pewno też zastanowi się czy nie wstąpić do stowarzyszenia hodowców, czy nie obrączkować ptaków i nie pokazywać ich innym ludziom na wystawach.

Odnośnie samych stowarzyszeń to należałoby zaapelować do ich zarządów i wszystkich członków, aby organizowali wystawy dla pokazania samego piękna ptaków, a nie po to by mieć możliwość sprzedaży ptaków i zebrania nagród. Każde stowarzyszenie powinno mieć też swoją własną siedzibę i mieć jakieś regularne dyżury i spotkania poświęcone hodowli ptaków. Na takich zebraniach powinno się zgłębiać zagadnienia z dziedziny hodowli, a nie wspominać stare dobre czasy, jak to ma miejsce w niektórych stowarzyszeniach.

Stowarzyszenia powinny być jak najbardziej otwarte dla wszystkich. Kiedyś rozmawiałem z hodowcą, który mi wyznał, że On cieszy się, że hodowców jest tak mało, bo może sprzedać wszystkie ptaki po bardzo korzystnych cenach. To raczej anty-hodowla. Jestem pewien, że taki hodowca nikomu nic nie powie o hodowli ptaków.

Kiedyś zrobiłem takie doświadczenie. Na jednej z wystaw podszedłem do jakiegoś hodowcy i zapytałem czy hodowla kanarków jest prosta, czy dałby się z tym radę i czy można hodować ptaki kiedy się pracuje? Najpierw starszy Pan mówił, że tak, to wszystko jest proste, daje się ptaszkowi ziarenka i już. Zachęcał do kupienia ptaszka. Przeciągałem tę rozmowę i prowadziłem ją tak, żeby czegoś konkretnego się dowiedzieć lub nauczyć od tego doświadczonego hodowcy. Jedyne co się dowiedziałem to fakt, żeby dawać ptakowi mieszankę ziaren w ilości 1 łyżeczki na dzień, żeby codziennie zmieniać wodę w poidełku, żeby czasem podać w miseczce wodę do kąpieli i kawałek jabłka. Rozmowa trwała z pół godziny a moja wiedza zamiast się posunąć naprzód trochę się uwsteczniła. Takie metody popularyzacji hodowli do niczego nie prowadzą.

men
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 221

« Odpowiedz #17 : Stycznia 08, 2010, 03:25:40 »

Opisana rozmowa jaka przeprowadził Jacky z hodowcą na wystawie spotkała mnie tak samo.Pojechałem na wystawe do Opola z myślą że spotkam tam hodowców od których w trakcie
rozmowy cos się dowiem,jak bardzo się myliłem.Jeden z hodowców zapytany o skład mieszanki dla
kanarków harceńskich odpowiedział mi że karmi mieszanką kupowaną w pudełkach w sklepie zoologicznym.Jest to hodowca który dlugo wystawia ptaki i ma wyniki.Oczymś to świadczy.Jest
mało weterynarzy o specjalności leczenia ptaków bo jest mało potencjalnych pacjentów.W mojej
miejscowości 36 tysięcy mieszkańców dwie osoby trzyma kanarki harcenskie.W okolicy niema
żadnego związku,w Wałbrzychu prawdopodobnie się rozleciał.Jakbym należał do jakiegoś związku,
uczęszczał bym na zebrania,obcował z hodowcami i może wreście przyswoił bym jakąś wiedze.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #18 : Stycznia 08, 2010, 09:34:39 »

Myślę,że dlatego powstał ten wortal by ci otwarci hodowcy z doświadczeniem mogli się nim dzielic z tymi początkującymi,ci początkujący mogli zadawac pytania i otrzymywc odpowiedzi.To jest to miejsce gdzie tacy dociekliwi  ;)ludzie mogli dowiedziec się,że kanarek poza "ziarenkami i kawałkiem jabłka" potrzebuje jeszcze wiele innych rzeczy.To jest właśnie to miejsce,gdzie najskuteczniej możemy propagowac hodowlę ptaków pokazując ile radości może ona sprawiac.To właśnie w tym miejscu możemy ostrzec innych gdzie sprzedają zagrzybioną mieszankę lub poinformowac gdzie przyjmuje lekarz znający się na problemach zdrowotnych kanarków.Uważam,że reklama tej strony powinna znależc się w każdym miejscu związanym z hodowlą kanarków np.sklepach zoologicznych.Sam będąc użytkownikiem tego forum niejednokrotnie korzystałem z informacji tu zawartych jak również doradzałem tym mniej ode mnie doświadczonym.

Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #19 : Stycznia 08, 2010, 11:19:50 »

Potwierdzacie tylko moją wersję, co nie znaczy ze powinnismy być tacy sami. Musimy wszelkimi sposobami walczyć z ujemnumi skutakmi podchodzenia do sprawy byle jalkich hodowców. BadŹmy uczciwi, dobrzy dla innych i inmteligentni, a szansa rozwoju kanarczarstwa znacznie sie zwiekszy.

robertrosinski
Uczeń3
Nowy użytkownik

czestochowa
Wiadomoci: 217

« Odpowiedz #20 : Stycznia 09, 2010, 01:18:28 »

Fantastyczna dyskusja,jeśli chodzi o reklamę w sklepach zoologicznych,to proszę wymyślić jakąś sensowną formę, albo Mark&Jacky zaproponują konkurs(  Pomysł Na Reklamę Naszego Wortalu)w poście lub wątku Inne ,ja bardzo chętnie rozmieszczę je w kilku sklepach w Częstochowiezupelnie za darmo(oczywiście chodzi tu o sklepy),myślę że nasi forumowicze w swoich miastach też mogą to zrobić.I mamy darmową reklamę Ogólnopolską,która może przyciągnąć więcej zainteresowanych hodowlą i problematyką  hodowli kanarków i nie tylko.

R038
Strony: 1 [2]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!