Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 10:57:03 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Pisklęta + 2 Lęg  (Przeczytany 2740 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
dgkm1990
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 7

« : Marca 05, 2010, 12:51:31 »

Witam moja samica pomarańcz nieintensywny zaczęła znosić jaja w tym samym gnieŹdzie gdzie jest jeszcze jeden młody. Dałem jej drugie gniazdko jednak zero zainteresowania nim ani przez samice anie młode nie chcą w nim siedzieć. Zawsze wracaja do tego pierwszego gniazda. Młode ma 24 dni i nie zauważyłem aby same jadło i piło. PoradŹcie co z tym fantem zrobić. Czy jeszcze poczekać i zostawić wszystkie razem, boję się że młode może uszkodzić jaja narazie je podmieniam ale gdy włożę prawdziwe to nie wiem?? Pomóżcie! Co?

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #1 : Marca 05, 2010, 02:15:56 »

Niedawno ktos opisywal podobny problem i przelozenie gniazdka z mlodymi na inne miejsce a w stare miejsce podlozenie nowego pomoglo.

BOOG22
Go
« Odpowiedz #2 : Marca 05, 2010, 07:38:05 »

Witam.Przeniesc samca z młodymi do odzielnej klatki.Samiec poradzi sobie z karmieniem młodych.Codziennie rano i ewentualnie wieczorem dopuszczaj samego samca do samicy w celu wyeliminowania czystych jajek.Postepuj tak do momentu zniesienia przez samice trzeciego jajka.Możesz przenosic samice do samca z mlodymi po zniesieniu jajka przez samice.Wieczorem samice daj z powrotem do klatki bez samca i młodych.Gdy samica zniesie trzecie jajko zostawiasz ja juz w odzielnej klatce.Wracajac do samca  trzymaj go z młodymi do momentu aż same zaczna juz jesc. Gdy to nastąpi dopusc z powrotem samca do samicy.Uwaznie obserwuj zachowanie ptaków w czasie tych zabiegów.Pozdrawiam i powodzenia.

dgkm1990
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 7

« Odpowiedz #3 : Marca 07, 2010, 11:37:03 »

Dziękuję. Już przeniosłem samca wraz z młodym do oddzielnej klatki. Zauważyłem że mlode samo zaczyna dziobać ziarno więc gdy się już usamodzielni przeniosę samca z powrotem do samicy. Samica już ma dzisiaj trzecie jajko i dopiero dzis przenioslem samca więc jak myślicie czy dopuścić jeszcze dzisiaj samca?Co? Z góry dzięki za informacje. POZDRAWIAM!!!

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #4 : Marca 07, 2010, 11:45:09 »

Niema potrzeby abyś dopuszczał jeszcze samca.

orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 83

« Odpowiedz #5 : Marca 09, 2010, 02:39:21 »

Mam podobną sytuację. Para kanarków przystąpiła do drugiego lęgu. Samiczka zniosła dzisiaj pierwsze jajko w drugim - podłożonym wcześniej gnieżdzie. Dwa pisklaki z pierwszego lęgu jeszcze nie są samodzielne mają dopiero 19 dni. Ja zostawiam całą rodzinkę razem do złożenia przez samiczkę 3-4 jajka.Zniesione jajka będę podmieniał na sztuczne. Po tym czasie jeżeli pisklęta nie będą samodzielne,  zabiorę je z samcem do oddzielnej klatki, aż pisklęta się usamodzielnią . Po usamodzielnieniu się piskląt samczyk wraca do samicy.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!