Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 11:21:04 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Wasze propozycje  (Przeczytany 1998 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Marca 25, 2010, 11:14:01 »

O czym chciałbyś (chciałabyś) poczytać na wortalu?

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 158

« Odpowiedz #1 : Marca 26, 2010, 08:45:28 »

Może to banalne - ale jest coś, czego znaleŹć w necie nie mogę - a mianowicie: jestem początkująca w temacie kanarków, czytam rózne informacje o niebezpieczeństwie jakie niesie za sobą biegunka u ptaków, gdzieniegdzie są nawet wzmianki co do koloru takiej niezdrowej kupki - a ja byłabym wdzięczna za jej foto Umiech

A tak konkretniej i bardziej ogólnie: mnie osobiście nurtują zachowania ptaków, ich relacje między sobą itd. Rozumiem, że hodowcom stawiającym na sport w tej dziedzinie, może nie bardzo zalezeć na analizowaniu ptasich relacji, może też być tak, że nie da się ich po prostu obserwować, gdy ma się dziesiątki ptaków - ale może są wśród Was tacy pasjonaci, którzy obserwują swoje ptaki i mają ciekawe spostrzeżenia co do ich zachowań. Ja mam do czynienia z kanarkami zaledwie 2 miesiące i zdarzają się momenty, które mnie zastanawiają w ich zachowaniach - chętnie bym wtedy sięgnęła do jakiegoś Źródła wiedzy opisującej "mowę" kanarków.

pozdrawiam - Monika
Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #2 : Marca 27, 2010, 09:34:40 »

Analiza ptasich relacji ,czyli wzajemnych zachowań między sobą zwłaszcza  podczas lęgów jest rzeczą bardzo ważną,od ,której niejednokrotnie zależy powodzenie lęgów.Zawszę  powtarzam że ciągła obserwacja ptaków to podstawa sukcesu hodowlanego.Jest rzeczą bardzo ważną aby umieć obserwować zachowania ptaków,analizować je,poznawać ich wzajemne relacje,po prostu trzeba umieć patrzeć i widzieć to co jest istotne.Następnie trzeba posiadać umiejętność wyciągania trafnych wniosków i tak zdobyte informacje przekształcać w przyszłości na wiedzę i doświadczenie.
Kanarki to są wielcy inwidualiści ,każdy kanarek niezależnie od jego płci potrafi się zachowywać inaczej,zwłaszcza podczas lęgów.
Nieraz początkujący hodowcy oczekują jakiś gotowych przepisów na sukces podczas lęgów ,nie otrzymując jakiegoś gotowego przepisu na sukces często podejrzewają swojego mentora o złą wole bo ten ktoś nie chce im powiedzieć prawdy.
Ciężko pojąć młodemu hodowcy że jeden uniwersalny i sprawdzający się w każdych warunkach gotowy przepis na udane legi kanarków nie istnieje.O ciągłej obserwacji i nauczenia się wyciągania odpowiednich wniosków raczej nie chcą słyszeć.
To jednak właśnie ta różnorodność zachowań kanarków podczas lęgów jest największą trudnością do stworzenia gotowego przepisu na sukces lęgowy.
 Tak że ziabak obserwuj swoje ptaki ,analizuj ich zachowanie i na pewno w krótkim czasie sam będziesz umiał wyciągnąć odpowiednie wnioski.
Co do wyglądu kanarkowych odchodów to również nie ma zdjęcia kupy  Duy umiech idealnej ponieważ jej skład a tym samym wygląd będzie zależał  od wielu czynników.Na pewno kało-mocz ,który wydalają kanarki nie morze być za rzadki czy tez cuchnący.Zawsze problemy trawienne możesz zwalczać podając kanarkom mak,który w sposób naturalny reguluje trawienie u ptaków.Poza tym  jeśli Twoje ptaki się nie puszą i są zdrowe to można przyjąć że wszystko z Twoimi kanarkami jest dobrze.
W razie poważnych podejrzeń o chorobę pierwsze co należy zrobić to dać kał do analizy.

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 158

« Odpowiedz #3 : Marca 27, 2010, 12:13:33 »

Dzięki Mark Umiech Oczywiście będę obserwować swoje ptaki - to jest dla mnie priorytet. Wiem też, że indywidualność zachowań poszczególnych ptaków jest ogromna i stąd właśnie moja sugestia, by hodowcy pisali o swoich obserwacjach - również dziwnych zachowań, wyjątkowych i tych powtarzalnych. Porównanie takich opisow może być bardzo interesujące, można wychwytywać wspólne cechy zachowań i dochodzić do wspólnych wniosków. Może też po jakimś czasie stworzyć się bardzo interesująca baza zachowań.
Ja od 11 lat zajmuję się królikami - mam więc pewne nawyki wyrobione - między innymi właśnie dwie podstawowe sprawy w hodowli zwierząt - obserwacja zachowań i kupek Mrugnicie Często jest tak, że początkowe stadium choroby zupełnie w zachowaniu nie jest do wyłapania, natomiast np. po obserwacji odchodów królików bardzo wiele można się dowiedzieć i w porę zapobiec różnym problemom.

pozdrawiam - Monika
Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!