Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 09:39:14 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Początki  (Przeczytany 12771 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #15 : Maja 03, 2010, 04:35:28 »

Klatka estetyczna i na pewno funkcjonalna.Jeżeli robiłbyś sam to byś troszkę zaoszczędził.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #16 : Maja 03, 2010, 06:48:01 »

Loty to ptaki maja we fruwarkach- wyobraz sobie 50 ptakow latajacych po mieszkaniu i ja sam Umiech

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #17 : Maja 03, 2010, 10:49:06 »

Pięcdziesiąt to może jeszcze,ale trzysta?No chyba,że jest duże mieszkanie,tylko mały problem byłby z zagonieniem ich do klatek Mrugnicie

sacrebleu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zgierz
Wiadomoci: 27

« Odpowiedz #18 : Maja 03, 2010, 10:54:00 »

można smycze jakieś zastosować - wczoraj był program na Planete  o łowcach krogulców, którzy jako przynęty stosowali małe wróblowate, ptaszki te były przywiązywane za nogi do gałęzi i podlatując wabiły drapieżniki .... trochę makabrycznie to wyglądało ....

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #19 : Maja 03, 2010, 11:16:10 »

Takie smycze to stosują jacyś terroryści  Chichot, a nie poważni hodowcy.

Badziu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj. mazowieckie
Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #20 : Maja 05, 2010, 10:58:50 »

sacrebleu też oglądałem ten program. Tymi wróblowatymi były Gąsiorki. Przyznam, że mi też się to nie podobało. Na szczęście po okresie łowieckim wypuszczano te Krogulce oraz Gąsiorki.

przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała
Wiadomoci: 62

« Odpowiedz #21 : Maja 07, 2010, 10:44:02 »

Ale czy mozliwe jest trzymanie samca i samicy cały czas w jednej dzielonej klatce? Czy starczy miejsca też dla młodych? P jakim czasie młode mozna oddać(nie chcę ich trzymać tylko komuś rozdawać)?

Jakże nudne i monotonne byłyby odgłosy lasu, gdyby prawo do śpiewania miało tylko dziesięć najzdolniejszych ptaków.
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #22 : Maja 08, 2010, 05:54:02 »

Nie rozumiem dlaczego się się zadręczasz nie istniejącym problemem.Kończy się sezon lęgowy,więc w tym roku prawdopodobnie młodych miec nie będziesz.W przyszłym nawet jak będziesz miał samca i samicę to nie znaczy,że będziesz miał młode.Jeszcze ich nie masz a już chcesz rozdawac?

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #23 : Maja 08, 2010, 06:09:07 »

Młode usamodzielniają się przeważnie po 22-26 dniach. Ważne jest aby same pobierały już samodzielnie pokarm. Wtedy można je oddzielić od rodziców. Młode wówczas powinny trafić do zdecydowanie większej klatki niż były dotychczas, czyli tzw. fruwalki. Wtedy zobaczysz jak młodzieniaszki uświadamiają sobie do czego służą im skrzydła i z pewnością nie zawahają się ich użyć.
Przemyśl sobie jednak czy warto "produkować" kolejne (często nierasowe) pokolenia ptaków? Czy na pewno będziesz miał na nie zbyt? Nawet na samice, które jak wiadomo nie śpiewają? Co robisz i gdzie będziesz trzymał ptaki, których nie uda ci się oddać?
Przeważnie hodowcy odsprzedają swoje ptaki dopiero na jesieni, kiedy ptaki zakończą pierzenie i przybiorą właściwą szatę a samce są, jak to się potocznie mówi na pełnym śpiewie.
Decyzję podejmiesz sam.
Powodzenia.   

przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała

« Odpowiedz #24 : Maja 08, 2010, 07:56:19 »

Nie rozumiem dlaczego się się zadręczasz nie istniejącym problemem.Kończy się sezon lęgowy,więc w tym roku prawdopodobnie młodych miec nie będziesz.W przyszłym nawet jak będziesz miał samca i samicę to nie znaczy,że będziesz miał młode.Jeszcze ich nie masz a już chcesz rozdawac?

Nie rozumiem wogóle Twojej odpowiedzi.  Myślałem, że rozmnażanie ptaków to musi być,świadoma, przemyślana i odpowiedzialna decyzja!!!!!

Poza tym nie zadręczam się tylko planuję!!

Jakże nudne i monotonne byłyby odgłosy lasu, gdyby prawo do śpiewania miało tylko dziesięć najzdolniejszych ptaków.
przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała

« Odpowiedz #25 : Maja 12, 2010, 11:59:30 »

Macie rację. rozmnażanie kolejnych ptaków dla własnego "widzi mi się" jest bez sensu. Chciałbym jednak obserwować jak by się mój kanarek zachowywał jak by miał towarzystwo. Czy da się trzymać 2 samce kanarka lub kanarka z jakimś innym gatunkiem ptaka? Jak tak to z jakim?

sacrebleu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zgierz
Wiadomoci: 27

« Odpowiedz #26 : Maja 13, 2010, 07:35:27 »

Pamiętaj tylko, że tak jak inne ptaszki mające towarzystwo innych ze swojego gatunku, prawdopodobnie starci zainteresowanie Tobą. Nie twierdzę że to coś złego , ale bierz to pod uwagę.

przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała

« Odpowiedz #27 : Maja 14, 2010, 10:16:44 »

Pamiętaj tylko, że tak jak inne ptaszki mające towarzystwo innych ze swojego gatunku, prawdopodobnie starci zainteresowanie Tobą. Nie twierdzę że to coś złego , ale bierz to pod uwagę.

Nie jestem takim egoistą Mrugnicie
Najbardziej zależy mi na obserwowaniu zachowań ptaków,ale nie chciałbym mieć narazie młodych ze względu na to że długo jestem w pracy i mam małe mieszkanie.

Macie dla mnie jakieś rozwiązanie?

rafcio181
Go
« Odpowiedz #28 : Maja 14, 2010, 10:58:19 »

Czesc. Ja  na twoim miejscu nie zwracal bym uwagi na to czy ptaszek przestanie sie toba interesowac kiedy dasz mu towarzystwo w postaci samca czy samiczki. Jak kazdy ptak czy czlowiek, lepiej sie czuje w gronie swoich, w tym przypadku ptaszek z ptaszkiem. Dajmy mu jak najbardziej przyblizona wolnosc- przynajmniej oszukac go Umiech

przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała

« Odpowiedz #29 : Maja 15, 2010, 07:18:48 »

Właśnie stąd moje pytanie! jakie towarzystwo mu zapewnić? Nie chcę samiczki kanarka bo nie chcę mieć młodych, a 2 samce podobno nie mogą być? Jak to jest?

Strony: 1 [2] 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!