Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 09:37:38 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Barwniki dla kanarków kolorowych i mozajek  (Przeczytany 7747 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Maja 26, 2010, 10:32:14 »

Czy podajecie barwnik kanarkom kolorowym i mozaikowym starszym niż roczne (tzn. takim które nie uczestniczą już w wystawach)?

Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219

« Odpowiedz #1 : Maja 26, 2010, 11:30:51 »

Ja takim ptakom nie podaje bo to nie ma większego sensu. Wiem jak moje ptaki wyglądały w pierwszym roku i wiem czego są warte więc nie potrzebuję mieć je wybarwione jak już nie będą wystawiane. 

Granos
Go
« Odpowiedz #2 : Maja 26, 2010, 12:45:22 »

W przypadku żółtych tak jak Balcar bym nie farbował ale u czerwonych jak najbardziej ponieważ taki kanarek stanie się praktycznie pomarańczowy i straci swój urok kanarka czerwonego.

Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka

« Odpowiedz #3 : Maja 26, 2010, 12:56:24 »

W przypadku żółtych tak jak Balcar bym nie farbował ale u czerwonych jak najbardziej ponieważ taki kanarek stanie się praktycznie pomarańczowy i straci swój urok kanarka czerwonego.
Ale jaki jest sens takiego ptaka faszerować kantaksantyną? Tylko żeby mnie się podobał? Takim ptakom trzeba życie ułatwiać i dbać o ich zdrowie a nie jeszcze niepotrzebnie obciążać im wątrobę.

Granos
Go
« Odpowiedz #4 : Maja 26, 2010, 05:37:02 »

W takim razie nie wiem jaki w ogóle sens ma farbowanie. Po to tylko ,żeby cos osiagnać na wystawie ? Bo jak tak to coś takiego mnie nie przekonuje.

Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka

« Odpowiedz #5 : Maja 27, 2010, 09:40:37 »

To dlaczego ty ptaki wystawiasz?
Ja farbuję kanarki tylko dlatego bo wiem że będą te ptaki brać udział w wystawie. Gdybym nie wystawiał to bym nie dawał barwnika.
A jeszcze inaczej zapytam: jaki ma sens wystawianie ptaków czerwonych nie wybarwionych?

Piotrek91
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Myślenice
Wiadomoci: 51

« Odpowiedz #6 : Maja 27, 2010, 10:08:26 »

Podzielam opinię Balcara. Wedłg mnie nie warto niepotrzebnie faszerować ptakow, które zostawiamy dla swojego użytku, kiedy wiemy co sa one warte, gdyż  były barwione np. jako młode. Sam posiadam kanarki tzw. "kasztanowe" i zastanawiam się, czy trochę ich nie "podfarbować" w trakcie pierzenia. Myślę, że mając ładniejsza barwę, powinny się chociażby lepiej sprzedać (ptaków oczywiscie nie będę wystawiać). Co o tym sądzicie?
Piotrek91

Granos
Go
« Odpowiedz #7 : Maja 27, 2010, 04:07:58 »

To dlaczego ty ptaki wystawiasz?
Ja farbuję kanarki tylko dlatego bo wiem że będą te ptaki brać udział w wystawie. Gdybym nie wystawiał to bym nie dawał barwnika.
A jeszcze inaczej zapytam: jaki ma sens wystawianie ptaków czerwonych nie wybarwionych?

Ale dla mnie to wyglada tak ,ze farbuje się kanarki tylko dla zdobycia czegos na wystawie-ptak wygrał to koniec.Ja to widzę tak,że jak już się decydujesz na kanarki kolorowe to decydujesz sie także na to ,ze nie wiem w jakim stopniu byś farbował to dla ptaka zdrowe to to nie jest.Ja nie mam nic przeciwko wystawom.Wystawiam ptaki aby sprawdzic ich poziom i nie ukrywajmy także ,ze każdy hodowca chce zaspokoić tam jakieś swoje ambicje i coś osiagnac (pod względem wystaw).Według mnie karta ocen kanarka kolorowego powinna być trochę zmieniona tzn.więcej punktow powinno być przyznawanych za posturę a mniej na właściwe wyfarbowanie.

Jasne ,ze kanarek czerwony nie barwiony na wystawie trochę traci sens ponieważ tak naprawdę gdzie ta czerwień.Do kanarków kolorowych żółtych nie mam zastrzeżeń ponieważ kanarek nie barwiony i tak będzie żółty ale nie barwiony czerwony przestaje mieć coś wspólnego z czerwienia a raczej teraz z pomarańczem.

Poza tym co to tez za sens skoro w okresie legów podaje się barwnik do pokarmu jajecznego młodym i tutaj także ptaki dorosłe maja kontakt z barwnikiem karmiac swoje pisklęta.

Uważam ,że choć w niewielkim stopniu można podawać barwnik ptakom dorosłym także z racji tego ,ze po prostu wyglada taki ptak atrakcyjnie.

Sam nie jestem zwolennikiem farbowania i w ogóle bym chciał tego uniknać ale..   
Sam zastanawiam się akurat nad jedna z nowych ras :czerwony albo czerwono-czarny(obraczki "pod nie" już zamowiłem).

Mam także pytanie;jak to jest ,że np.samiec gila bez podawania barwnika utrzymuje czerwony kolor a kanarek nie?

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #8 : Maja 27, 2010, 05:05:15 »

Bez barwnika po prostu nie ma kanarków czerwonych ,czerwonych mozaiek ,czerwono czarnych i bardzo wielu innych ras.Wielka szkodliwość czerwonego barwnika dla kanarków czerwonych jest według mojej oceny lekko przesadzona.Jeśli ktoś nie chce używać czerwonego barwnika do farbowania swoich kanarków nie powinien hodować kanarków czerwonych,bo chowa wtedy nie wiadomo jakie kanarki.Jeśli ktoś ma słabe ptaki pod względem ich predyspozycji do przyswajania barwnika to nawet jak poda swoim ptakom 200 procent dopuszczalnej dawki to i tak jego ptaki nie będą w pełni czerwone.Ja swoim czerwonym ptakom podaje ok.75 procent zalecanej dawki barwnika i moje ptaki są w pełni wybarwione.Oczywiście samic i samcy dwuletnich pozostawionych do dalszej hodowli nie farbuje,ale  to zupełnie inny temat.
Co do pytania Granosa o czerwień gila to sprawa jest oczywista ,gile jak i wiele innych ptaków np. papug mają strukturalną budowę piór,oznacza to że ich czerwień jest zjawiskiem fizycznym,złudzeniem optycznym i jest związana z wewnętrzna budową ich piór.Po prostu światło się w nich załamuje w taki sposób że powstaje barwa czerwona.
Kanarki czerwone swoją czerwień zawdzięczają barwnikowi tłuszczowemu ,który znajduje się w jedzeniu dostarczanemu przez hodowce czyli musimy dać ptakowi barwnik aby powstała czerwień.
Zresztą ten temat był już bardzo szeroko  opisany na naszym forum,wystarczy poszukać.

Granos
Go
« Odpowiedz #9 : Maja 27, 2010, 06:17:16 »

A ptaki kilkuletnie trzymacie osobno w wolierach od ptakow w czasie pierzenie tego przed wystawa?

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #10 : Maja 28, 2010, 05:21:38 »

Jestem ciekaw czy,któryś z przeciwników podawania barwników jest w stanie podac mi konkretne dowody na te "trujące" właściwości np.kantaksantyny?Czy te chorujące, ptasie wątroby to nie jest przypadkiem od dłuższego czasu podawana plotka?Cz są może jakieś naukowe publikacje na ten temat? Wśród hodowców a również wśród użytkowników naszego forum są ludzie kompetentni, mądrzy,wykształceni niejednokrotnie z tytułami,może wreszcie ktoś jednoznacznie rozwiąże ten problem?

KARAIM
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Iława
Wiadomoci: 69

« Odpowiedz #11 : Maja 30, 2010, 01:44:19 »

Witam wszystkich!
Ja świadomie nie zabierałem głosu w tej sprawie jako jeden z pierwszych.Czekałem aż większa ilość z nas wypowie się na ten temat.Moje zdanie jest takie:Jak ktoś wcześniej napisał to rzeczywiście bez podawania barwnika nie ma sensu hodowli kanarków kolorowych. Chodzi o to że właśnie ten kolor, upierzenie i budowa jest najwyżej ceniona w hodowli kanarków kolorowych.W mojej długo letniej przygodzie w hodowli kanarków kolorowych odkąd pamiętam zawsze w jakiś sposób starałem się barwić swoje kanarki.Oczywiście nie było to takie łatwe jak teraz,że można wybierać i przebierać w ofertach w internecie i nie tylko. Barwnik trzeba było ściągać z za granicy głównie z RFN za marki i trzeba było mieć szczęście aby go dostać.Jak wszystkim wiadomo wyjazdy ze znanych powodów nie były tak proste jak obecnie.Wracając do tematu wszyscy wiemy że kanarki barwi się na całym świecie i nikt z tego powodu nie robi takiej tragedii jak u nas,być może wiedza na temat barwienia i skutki jego stosowania jest większa.W naszym kraju stosujących barwniki widzi się i przedstawia w świetle hodowców szkodzącym swoim pupilom co jest nieprawdą.Barwnik podawany zgodnie z instrukcją i zaleceniami producenta na pewno nie zaszkodzi.Wszyscy wiedzą że  w nadmiarze to i witamina okazuje się być bardzo szkodliwa a mimo to  wielu hodowców ją podaje i to nie zawsze zgodnie z instrukcją i zaleceniami producenta.Prośba moja więc jest taka aby dać sobie już spokój z tym straszeniem, w szczególności młodych i początkujących hodowców.
Gorąco pozdrawiam Grzegorz.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!