Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:40:40 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Oswajanie kanarka  (Przeczytany 27393 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
morelee
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 63

« : Listopada 08, 2010, 03:31:53 »

Cześć,
Maćka mamy już miesiąc. Powoli, powoli oswaja się - jest bardzo łakomy i ciekawski, bierze słonecznik który podam mu na patyczku albo kiedy zasłonię dłoń rękawem to bierze z ręki. W czasie posiłków przylatuje na stół i codziennie robi przegląd garnków, czy aby ziemniaczków gdzieś nie ma. Muszę bardzo na niego uważać bo pcha się nawet do gorącego i nie mogę go wypuścić kiedy coś się gotuje. Teraz asystuje przy robieniu pierniczków - podjada pierniki, a jeszcze chętniej lukier i cukrowe kuleczki.
A jak się Wasze kanarki oswajają? Bardzo czekam na moment kiedy Maciuś będzie siadał na rękę, bo właśnie reki, a raczej dłoni ciągle się boi.

maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Grudziądz
Wiadomoci: 137

« Odpowiedz #1 : Listopada 08, 2010, 03:56:45 »

Wszystko pięknie tylko radzę pilnować aby Twój kanarek nie podjadał jedzenia dla ludzi gdyż jest to dla niego bardzo niezdrowe,a myślę że zależy Ci na długim życiu swojego pupila. Pozdrawiam.

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #2 : Listopada 08, 2010, 03:57:54 »

Fajnie że posiadasz takiego pupila ale jeśli ma ktoś już swoją większą hodowle to nie ma czasu na oswajanie sobie ptaszków , wypuszczanie ich z klatki itd. Taka moja uwaga jak już wypuszczasz sobie tego pupila swojego to radze sprzątać dokładnie pomieszczenie aby ptak nie jadł co sobie znajdzie ( cukier , pierniki ) bo może to ptaku zaszkodzić np jak zje jakąś śmieć.

Pozdrawiam Mrugnicie

Sygnum - D027
morelee
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Listopada 09, 2010, 10:04:31 »

Wszystko pięknie tylko radzę pilnować aby Twój kanarek nie podjadał jedzenia dla ludzi gdyż jest to dla niego bardzo niezdrowe,a myślę że zależy Ci na długim życiu swojego pupila. Pozdrawiam.

Bez przesady, aż tak Źle się nie odżywiam żeby kanarek miał paść po kilku kęsach z mojego talerza.  Mrugnicie Gotowany ziemniaczek i piernik na miodzie to samo zdrowie! Słodyczy nie pozwalam mu jeść, ale czasem tak fajnie się zakrada do cukiernicy że nie mam serca go odgonić i pozwalam dziobnąć 1-2 ziarenka cukru.

Fajnie że posiadasz takiego pupila ale jeśli ma ktoś już swoją większą hodowle to nie ma czasu na oswajanie sobie ptaszków , wypuszczanie ich z klatki itd.

Tak, rozumiem jak to wygląda w większej hodowli, ja chcę mieć najwyżej 2-3 kanarki i wypuszczać je, oswajać, obserwować co robią - dla mnie to właśnie jest największą frajdą.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #4 : Listopada 09, 2010, 12:53:21 »

ja chcę mieć najwyżej 2-3 kanarki i wypuszczać je, oswajać, obserwować co robią - dla mnie to właśnie jest największą frajdą.

I o to właśnie chodzi.Nasze hobby po za obowiązkami ma dawac radośc i frajdę.Zwyle od 2-3 się zaczyna a kończy?......to długo trwa.

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #5 : Listopada 09, 2010, 01:25:07 »

Zwyle od 2-3 się zaczyna a kończy?......to długo trwa.

Zgadzam się z tym  Umiech W moim przypadku na początku był 1 kanarek potem 4 aż wciągło mnie to tak że chce mieć hodowlę. ( na razie posiadam 24 ptaki )Umiech

Sygnum - D027
morelee
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Listopada 12, 2010, 07:25:35 »

Nie zrozumieliście mnie. Ja nie będę hodować masy kanarków, interesuje mnie kontakt z jednym ptakiem, oswajanie, wypuszczanie, obserwacja. Nie chcę 100 kanarków których imion nie spamiętam (albo raczej wcale ich nie nazwę), chcę jednego który usiądzie na głowie, zaciekawi się każdą nowością w pokoju, będzie brał smakołyki z ręki.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #7 : Listopada 12, 2010, 09:49:07 »

Zrozumieliśmy.Miałem tylko na myśli,że jest to bardzo wciągające zajęcie.
Nie chcę 100 kanarków których imion nie spamiętam (albo raczej wcale ich nie nazwę),
I w drugą stronę, myślisz,że ten jeden zapamięta swoje imię?

morelee
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Grudnia 13, 2010, 11:05:04 »

Hura, wczoraj kanarek kilka razy jadł mi z ręki słonecznika! Czekam kiedy będzie siadał na ręku.

waluś
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 148

« Odpowiedz #9 : Grudnia 13, 2010, 12:47:43 »

gratuluję postępu i wytrwałości w oswajaniu kanarka

morelee
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Grudnia 15, 2010, 03:10:13 »

gratuluję postępu i wytrwałości w oswajaniu kanarka
Dzięki, jak to mówią - przez żołądek do serca, w przypadku mojego łakomczucha sprawdza się doskonale.
Ostatnia ciekawostka - Maciuś penetrując garnki na kuchence znalazł ziemniaki zalane wodą ale jeszcze nie włączone, skorzystał z okazji i się wykąpał:)))

Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

'Las Kabatos' :)
Wiadomoci: 365

'kundelki' też są ok!

« Odpowiedz #11 : Marca 20, 2011, 09:42:36 »

Szanowny Kolego,
zainteresowała mnie Twoja relacja z Mćkiem Umiech
Napisz jak rozwineła się ona w ostatnich tygodniach, jak Ci idzie oswajanie kanarka.

Pozdrawiam

Są w życiu sprawy ważne i ważniejsze.
Zapraszam na www.schpolnoc.pl
morelee
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #12 : Marca 22, 2011, 10:43:01 »

zainteresowała mnie Twoja relacja z Maćkiem Umiech

Bardzo mi miło. Maciuś został kanarkiem pieszym - wypuszczony z klatki piechotą chodzi po całym mieszkaniu Chichot Oczywiście latać też potrafi, ale zdecydowanie woli skrzydeł używać tylko do przelotu z klatki na stół ze śniadaniem. Potem zwykle łazi po stole, pod stołem, pod fotelami, na półkach. Kiedy jest na podłodze trzeba uważać aby go nie nadepnąć - już raz miałam go pod nogą. Z oswajaniem trochę gorzej od czasu kiedy ściągałam mu z nogi zaplątaną nitkę, był ciężko oburzony złapaniem.Po ziarenka przychodzi blisko, siada na kanapie obok albo na oparciu krzesła za mną, czasem skubie mnie za włosy ale ręce woli omijać z daleka. Myślę ze to tylko czasowe i łakomstwo znów weŹmie górę nad ostrożnością.

A jak Twój Rambo? Czytałam że był na miodowym miesiącu  Mrugnicie

PS, jestem koleżanką.

kaniaasia
Go
« Odpowiedz #13 : Marca 28, 2011, 08:39:48 »

czesć od jakiego czasu posiadania kanarka można go oswajac?

Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

'Las Kabatos' :)
Wiadomoci: 365

'kundelki' też są ok!

« Odpowiedz #14 : Maja 25, 2011, 01:49:18 »

Od jakiego czasu posiadania można oswajać kanarka...?
Ja myślę że po kilku dniach wpuszczenia do nowej klatki mozna próbować nawiązać pierwsze relacje.
Zacząć od zblizania się do klatki, cichego gwizdania i obserwowania i tak powoli, stopniowo i co najważniejsze cierpliwie zbliżać się do pupila...
Po roku takich praktyk Rambo, mój samczyk siada na ręce Umiech Co prawda chętniej przylatuje do mojej żony niż do mnie ale to tylko sie cieszyc że jest normalny i woli kobitki Umiech

Przy okazji podzielę się jeszcze jednym moim osobistym wnioskiem czy przemyśleniem.
Ja jestem miłosnikiem ptaków po za domem a kanarków w domu Umiech
A miłośnik to ktoś kto stara się nawiazać relację ze swym podopiecznym czyli mówiąc go oswoić. Dlatego też nadaje mu imię bo to cześć tej relacji. Oczywiście miłośnik moze miec wiecej kanarków ale siłą rzeczy relacje są wtedy słabsze bo się rozkładają na kilka osobników. Uważam jednak że kanarki w parce czy mini staedzie są szczęśliwe. Bo kiedy My jesteśmy po za domem one nie są same! A do emerytury jeszczo hoho... Rambo ani Lalunia (cała żółta z zieloną koronką na zdjeciu) na pewno nie dożyją Smutny

Sa też hodowcy dla których ważne jest prawidłowe wyhodowanie taiej czy innej rasy, taka sportowa ale też pełne zangażowania i uczucia pasja. I odrazu mówię iż ani 'miłośnikowanie' ani 'hodowanie' nie jest ani lepsze ani gorsze.

Można być kiepskim miłośnikiem mając 1 kanarka lub 15 Umiech
A można być bardzo dobrym hodowcą z 1 parą...
...chyba, co?

Pozdrowienia dla Wszystkich pozytywnie zakręconych!
Siwobrody

Są w życiu sprawy ważne i ważniejsze.
Zapraszam na www.schpolnoc.pl
Strony: [1] 2 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!