Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:51:55 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Autorytet eksperta  (Przeczytany 10160 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« : Lutego 06, 2011, 08:51:05 »

Uciekła mi jeszcze jedna ważna myśl a właściwie słowo AUTORYTET.
Ekspert powinien być autorytetem dla hodowcy,którego ptaki ocenia.
Czy myślicie ze człowiek spoza naszego środowiska np. hodowca kotów ,który zacznie oceniać ptaki będzie autorytetem dla hodowcy kanarków.
Poza tym zostanie ekspertem to duża nobilitacja wśród wystawców ptaków.
Biorąc na ekspertów hodowców z poza naszego środowiska od razu pozbawiamy ich tego co u eksperta powinno być najważniejsze czyli pozbawimy go autorytetu,a uznanych wystawców ptaków pozbawimy  możliwości awansu w naszym ptasim środowisko.

bodzio
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Podkarpackie
Wiadomoci: 82

« Odpowiedz #1 : Lutego 06, 2011, 11:02:02 »

Mark według mnie to o czym piszesz to nie jest zasada że tak powinno być. Dlatego sądzę że nie masz racji. Krytyk muzyczny nie śpiewa a ocenia wokal. Proszę uzasadnij mi to teraz treściwie, co Ty napisałeś a co ja teraz. A niejeden krytyk dla wokalistów jest wielkim autorytetem.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #2 : Lutego 06, 2011, 12:14:09 »

bodzio krytyk muzyczny to tez muzyk ,czyli ma wykształcenie muzyczne.
Co roku pewnie tysiące osób kończy rożne szkoły muzyczne i zostaje muzykami,wokalistami lub krytykami muzycznymi.
Teraz pytanie do Ciebie ilu w Twojej ocenie jest w naszym kraju hodowców mających "pojęcie" o kanarkach kształtnych np. glosterach.

Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 111

« Odpowiedz #3 : Lutego 06, 2011, 01:37:24 »

Odpowiem za biodzio. Wszyscy. Każdy na swój sposób uważa, że wie wszystko i najlepiej (poza początkującymi) np. o glosterach. I ja to pojmuję i akceptuję.  Dowód? Komentarze po ocenach konkursowych. Jeśli czyjeś kanarki (glostery) zostały nisko ocenione. Zły sędzia. Jeśli wysoko. Bardzo dobry. To wprowadza okropne zamieszanie. Bo de facto niewielu hodowców glostrów wie, jak powinien wyglądać idealny gloster. Jeśli ktoś kupił dobre glostery we Włoszech i wystawi równie dobre potomstwo, to oczekuje wygrania konkursu. Przecież identycznie myśli nabywca glosterów z Niemiec, czy Anglii. Ptaki tej samej rasy, również dobre.
Standard COM wyraŹnie określa, jak powinien wyglądać gloster.  Co chciałbym przez to wyrazić. Fakt, że w każdym kraju preferowane są pewne typy glosterów. W Polsce mamy wszystkie … i wielki zamęt. Mnie podoba się np. typ włoski, ale innemu sędziemu może bardziej odpowiadać typ niemiecki. I tu dopatruje się pewnych różnić w ocenie sędziowskiej. Dlatego trzeba jak najszybciej przeprowadzić doszkolenie sędziów i wybrać typ glostera najbardziej odpowiadający standardowi COM i konsekwentnie prowadzić ocenę.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #4 : Lutego 06, 2011, 06:49:37 »

1. Czy sędzia wyrokujący w sprawach karnych musiał być złodziejem?
Przecież nikt nie sugeruje, że ekspert musi byc kanarkiem Mrugnicie tylko hodowcą.Niektórzy krytykują sposób naboru kandydatów na ekspertów.Przecież to normalne, że PFO nie chce szkolic członków innych federacji.Taki kurs nie jest przedsięwzięciem komercyjnym, w którym udział może wziąc każdy, kogo stac na jego opłacenie, a jest w pewnym sensie nobilitacją dla hodowcy za jego osiągnięcia i wiedzę.Warunki stawiane kandydatom to wewnętrzna sprawa PFO.
LaKi PFO w strukturach COM-u reprezentuje polskich hodowców należących do stowarzyszeń zrzeszonych w PFO.Mam do Ciebie pytanie czy Twój klub czy stowarzyszenie jest zrzeszone w PFO? Jeżeli nie to daruj sobie krytykę PFO i jej wewnętrznych spraw(kursów, obrączek itp.).

matek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

łaziska Górne
Wiadomoci: 79

« Odpowiedz #5 : Lutego 07, 2011, 09:28:58 »

Witam! Nie jestem w żadnym związku , to są tylko moje obserwacje z wystaw które bardzo chętnie odwiedzam i obserwuje kanarki. Moim skromnym zdaniem ekspert oceniający kanarki może również sugerować się  nazwiskiem hodowcy . Ciekawe jakby wyglądała ocena kanarków gdyby na karcie ocen nie widniało by nazwisko hodowcy.

Na moje ,,Oko,, porównując ptaki w tej samej kategorii, niekiedy kanarki mniej znanego hodowcy są ładniejsze od znanego hodowcy.

Wiem ,że sędzia nie powinien się sugerować ,,Nazwiskiem,, ale!!! nie powiecie mi , że tych nazwisk nie zna!!

Powtarzam ,że to są tylko moje spostrzeżenia z wystaw jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam!.

lorysa
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Nowy Sącz
Wiadomoci: 33

« Odpowiedz #6 : Lutego 07, 2011, 10:14:27 »

Witam! Nie jestem w żadnym związku , to są tylko moje obserwacje z wystaw które bardzo chętnie odwiedzam i obserwuje kanarki. Moim skromnym zdaniem ekspert oceniający kanarki może również sugerować się  nazwiskiem hodowcy . Ciekawe jakby wyglądała ocena kanarków gdyby na karcie ocen nie widniało by nazwisko hodowcy.

Na moje ,,Oko,, porównując ptaki w tej samej kategorii, niekiedy kanarki mniej znanego hodowcy są ładniejsze od znanego hodowcy.

Wiem ,że sędzia nie powinien się sugerować ,,Nazwiskiem,, ale!!! nie powiecie mi , że tych nazwisk nie zna!!

Powtarzam ,że to są tylko moje spostrzeżenia z wystaw jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam!.

Sędzia nie zna Nazwisk one dopisywane są przez Komisje Konkursową dopiero po ocenie tak że nie ma możliwości oceny hodowcy.

Włodarz Przemek
bodzio
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Podkarpackie
Wiadomoci: 82

« Odpowiedz #7 : Lutego 07, 2011, 10:27:10 »

Po co sędziemu nazwisko na karcie oceny jak widzi sygnum na obrączce ocenianego ptaka. No nie powiecie mi że sędzia nie będzie wiedzial do jakiego sygnum przynależy czyje nazwisko hodowcy. Ja po sygnum potrafię wymienić ok. 50 znanych hodowców a to już chyba wystarczy. Sędzia z zagranicy owszem i sprawa jest załatwiona. No i jak pisał Reticulata trzeba określić standard ptaka a nie ocenianie "bo ja takie lubię". Patrz glostery i mozajka czerwona.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #8 : Lutego 08, 2011, 12:37:29 »

Po co sędziemu nazwisko na karcie oceny jak widzi sygnum na obrączce ocenianego ptaka. No nie powiecie mi że sędzia nie będzie wiedzial do jakiego sygnum przynależy czyje nazwisko hodowcy. Ja po sygnum potrafię wymienić ok. 50 znanych hodowców a to już chyba wystarczy. Sędzia z zagranicy owszem i sprawa jest załatwiona.
Sędzia nie bierze ptaka do ręki, więc trudno byłoby mu odczytac sygnum.

waluś
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 148

« Odpowiedz #9 : Lutego 08, 2011, 02:49:21 »

Czyli z waszych wypowiedzi można wnioskować że oceny kanarków w polsce to po części układy-jak w rządzie ręka rękę myje.Szkoda bo z tak fajnego hobby robi się zawzięta rywalizacja i plecy u sędziów-żałosne

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #10 : Lutego 08, 2011, 06:38:36 »

Z czyich wypowiedzi wyciągnąłeś takie wnioski?

waluś
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 148

« Odpowiedz #11 : Lutego 08, 2011, 07:23:50 »

z wypowiedzi sylwek1979.Skoro hodowcy uciekają w egzotykę bo są niezadowoleni z wyników kanarków.Napewno nie pierwszy raz wystawiali ptaki i widzą co się dzieje.Teraz niech jeszcze PFO wybierze ludzi którzy mogą być szkoleni na sędziów według swego uznania i za pare lat sami sobie ocenią ptaki,dadzą nagrody i między sobą pogratulują.Ja na to poprostu patrzę z boku bo nie nalężę do związku i nie wystawiam ptaków-bo i po części szkoda zachodu.Hoduję bo lubię ptaki i tyle.

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #12 : Lutego 08, 2011, 08:36:26 »

Moim zdaniem, jeżeli ktoś otrzymuje słabe noty na wystawie, to w dużej mierze zależy to od tego, że ma po prostu słabe ptaki. Raczej trudno jest kupić, jednego roku, choćby najlepsze kanarki, wystawić ich potomstwo i zbierać za to laury. Aby osiągnąć sukces, trzeba raczej kilku lat ciężkiej nieraz, pracy hodowlanej, polegającej na zdobyciu dobrego materiału hodowlanego, odpowiednim kojarzeniu, żywieniu itp. Oczywiście zdarzają się wyjątki od reguły. Może się zdarzyć, że uda nam się w jednym roku uzyskać dobre wyniki, jednak cały problem polega na tym aby je utrzymać w latach kolejnych.
Pamiętajmy, że sędziowie to też ludzie, więc raczej nie należy uogólniać, że zaraz wszyscy są Źli i w ocenie kierują się jedynie "kolesiostwem". Jestem tego pewien, że wiedzą oni co jest brane pod uwagę i starają się wydawać właściwe oceny.
Prawdziwy sędzia (moim zdaniem) winien być osobą nade wszystko kochającym ptaki i tylko walory, które podlegają ocenie, brać pod uwagę. Dla takiego sędziego nie ma znaczenia to, czyje są to ptaki. 
Przykre, że my Polacy potrafimy tylko narzekać i często winą za nasze niepowodzenia obarczać innych. Zmieńmy to. W naszym hobby, zacznijmy dostrzegać dobre strony  Mrugnicie Podnośmy swoje kwalifikacje, uczmy się, obserwujmy, bądŹmy cierpliwi, kupujmy ptaki u dobrych, sprawdzonych hodowców. Dopiero wtedy, jak wszystko sami zrobimy i będziemy pewni, że jesteśmy profesjonalistami w tym co robimy, możemy pokusić się o wydanie opinii o kimś.
Pozdrawiam. Piotrek.

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #13 : Lutego 09, 2011, 12:54:32 »

1. Czy sędzia wyrokujący w sprawach karnych musiał być złodziejem?
Przecież nikt nie sugeruje, że ekspert musi byc kanarkiem Mrugnicie tylko hodowcą.Niektórzy krytykują sposób naboru kandydatów na ekspertów.Przecież to normalne, że PFO nie chce szkolic członków innych federacji.Taki kurs nie jest przedsięwzięciem komercyjnym, w którym udział może wziąc każdy, kogo stac na jego opłacenie, a jest w pewnym sensie nobilitacją dla hodowcy za jego osiągnięcia i wiedzę.Warunki stawiane kandydatom to wewnętrzna sprawa PFO.
LaKi PFO w strukturach COM-u reprezentuje polskich hodowców należących do stowarzyszeń zrzeszonych w PFO.Mam do Ciebie pytanie czy Twój klub czy stowarzyszenie jest zrzeszone w PFO? Jeżeli nie to daruj sobie krytykę PFO i jej wewnętrznych spraw(kursów, obrączek itp.).

Powiem TAK PRZEPRASZAM BARDZO PANOWIE żE W OGÓLE ZABRAłEM GłOS W TEJ SPRAWIE, ale nie wiedziałem że w Polsce nie ma wolności słowa !!!

a jot-ka11 tak dla informacji dla Ciebie i innych Nasz klub postał po to aby zrzeszać hodowców drobnej egzotyki mam nadzieje że nam się to uda i będzie się rozwijał. KLUB ma zrzeszać hodowców BEZ WZGLÊDU W JAKICH STRUKTURACH / w jakich FEDERACJACH ci hodowcy się znajdują !! Nie mamy klapek na oczach, i nie stanowi to dla nas problemu że ktoś przynależy do innej federacji.   
Jeśli masz ku temu wątpliwości zapraszam do lektury naszego statutu, mamy możliwość współpracy ze wszelkimi organizacjami ornitologicznymi nasza federacja nam tego nie zabrania !
To że piszę o obrączkach nie jest bezcelowe, chcę Wam pomoc, dla informacji wysyłałem DO TWOJEJ FEDERACJI moją bazę obrączek, było tam trochę wiedzy i mojej pracy, czy zostało wykorzystane czy też nie, szczerze nie interesuje mnie od tamtej pory mam już 200% lepszą bazę bo w każdej wolnej chwili nad nią pracuje.
Piszę o kursie tylko dlatego że chciałbym mieć te uprawnienia i zacząć pomagać KLUBOM bez względu w jakiej FEDERACJI się znajdują ! wiec proszę póki nie znasz człowieka nie oceniaj go. Jestem bardzo prostolinijny, i zawsze mówię i pisze to co myślę, nie owijam w bawełnę. Sianie zamętu, i nic nie wnoszące kłótnie to nie mój cel, dla mnie to strata czasu.
Jestem żądnym wiedzy człowiekiem, jeśli będę uważał że dzięki przynależności do PFO będę mógł się dalej rozwijać BEZ OBAW zapiszę się i opłacę SKłADKÊ.

raz jeszcze przepraszam i obiecuje że już nie będę zabierał głosu w tej sprawie

pozdrawiam wszystkich

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #14 : Lutego 09, 2011, 08:55:49 »

Brawo piotrek za mądrą i stonowaną wypowiedz,ja podpisuje się pod nią dwoma rękami,nic dodać nic ująć.
LaKi pamiętaj że nasze PFO to dla wielu hodowców ,którym leży na sercu dobro polskich hodowli to prawdziwe oczko w głowie,nasze wspólne dobro.Dlatego nie ma  się co obrażać,bo my hodowcy,którzy dwa lata temu zaczęliśmy  walczyć na tym forum o przywrócenie tej organizacji do życia ,staramy się tylko dbać o jej dobro i prawidłowy rozwój i może właśnie dlatego być może jesteśmy trochę przewrażliwieni na punkcje tej NASZEJ PFO.
Mnie również czasami denerwuje fakt ze najwięcej do powiedzenia o PFO mają hodowcy,których związki nie są zrzeszone w tej organizacji,co wcale nie znaczy że Ci użytkownicy naszego forum nie mają prawa wypowiedzi w sprawach federacji.
LaKi to co napisałeś o pomocy rożnym klubom hodowców bez względu na ich przynależność federacyjną bardzo mi się podoba i myślę że takie powinny być dalekosiężne cele wszystkich federacji,dlatego tez takie dyskusje są ważne a jeszcze ważniejszą rzeczą jest to aby się na siebie nie obrażać tylko dyskutować.
Wiadomo dyskusja jest dyskusja i dobrze że się tak żywo toczy.

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!