Eneregaja
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 32
|
 |
« : Wrzenia 19, 2011, 11:43:59 » |
|
Chciałam sprzedać nadwyżkę swoich ptaków, a konkretnie młode z tego roku, rodziców zostawić bo to już starsze ptaszki (2 lata), którym byłoby trudno pogodzić się ze zmianą domu. Wystawiłam ptaszki na aukcji. Było wielkie zainteresowanie bo ptaki są dosyć ładne. Dla każdej chętnej osoby wysyłałam list , w którym pisałam szczegółowo na temat kanarka, którego chcą kupić - do jakiej karmy przywykł , co najbardziej lubi, czy jest spokojny i oswojony czy też jest małym dzikusem, płeć, datę urodzenia, doradzałam, że lepsze są naturalne żerdki od plastikowych i tego typu informacje... wydawało mi się wtedy, że przecież to podstawowe dane, które mają na celu pomóc takiej początkującej osobie, która chce zaopiekować sie ptaszkiem... Większość osób już mi nie odpisywała, natomiast jedna pani mnie oświeciła pewnego razu, że TAKICH warunków to oni na pewno nie zapewnią ptaszkowi...  (Tak jakbym ja coś narzucała, czego nie robiłam). Nie ukrywam, że chciałam trochę zarobić bo utrzymanie kanarków kosztuje i te pieniążki przeznaczyłabym na nowe karmy dla nich, ale cena ptaków była około 50 zł niższa niż u nas w sklepach. W odpowiedziach pisałam , że karmię kanarki Prestige versele laga, vitakraftem , deli nature i mieszankami nasion traw i chwastów (że do tego wszystkiego sa przyzwyczajone, więc nie będzie problemu z szukaniem karm), że codziennie otrzymują tarte warzywka, owocek , itp, że są wypuszczane z klatek , dobrze latają.... Czy to do jasnej ciasnej są TAAAKIE ŚWIETNE warunki?? To jak w takim razie te osoby chcą traktować kanarka? Nie podawać zieleniny i nie wypuszczać z małej klatki? Oczywiście do żadnej sprzedaży nie doszło... a ja do teraz czuję się jakbym dostała obuchem w łeb. Powiedzcie mi czy ja jestem nienormalna czy to do mnie odezwały się osoby nieodpowiedzialne i traktujące zwierzaka jak rzecz? Co Wy omawiacie przed sprzedażą? No przecież podanie karm to podstawa aby nie zmieniać gwałtownie diety... a ja chcę tylko tego żeby moje ukochane dobrze trafiły. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
dolnośląskie
Wiadomoci: 186
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzenia 19, 2011, 02:53:24 » |
|
Chciałam sprzedać nadwyżkę swoich ptaków, a konkretnie młode z tego roku, rodziców zostawić bo to już starsze ptaszki (2 lata), którym byłoby trudno pogodzić się ze zmianą domu. Wystawiłam ptaszki na aukcji. Było wielkie zainteresowanie bo ptaki są dosyć ładne. Dla każdej chętnej osoby wysyłałam list , w którym pisałam szczegółowo na temat kanarka, którego chcą kupić - do jakiej karmy przywykł , co najbardziej lubi, czy jest spokojny i oswojony czy też jest małym dzikusem, płeć, datę urodzenia, doradzałam, że lepsze są naturalne żerdki od plastikowych i tego typu informacje... wydawało mi się wtedy, że przecież to podstawowe dane, które mają na celu pomóc takiej początkującej osobie, która chce zaopiekować sie ptaszkiem... Większość osób już mi nie odpisywała, natomiast jedna pani mnie oświeciła pewnego razu, że TAKICH warunków to oni na pewno nie zapewnią ptaszkowi...  (Tak jakbym ja coś narzucała, czego nie robiłam). Nie ukrywam, że chciałam trochę zarobić bo utrzymanie kanarków kosztuje i te pieniążki przeznaczyłabym na nowe karmy dla nich, ale cena ptaków była około 50 zł niższa niż u nas w sklepach. W odpowiedziach pisałam , że karmię kanarki Prestige versele laga, vitakraftem , deli nature i mieszankami nasion traw i chwastów (że do tego wszystkiego sa przyzwyczajone, więc nie będzie problemu z szukaniem karm), że codziennie otrzymują tarte warzywka, owocek , itp, że są wypuszczane z klatek , dobrze latają.... Czy to do jasnej ciasnej są TAAAKIE ŚWIETNE warunki?? To jak w takim razie te osoby chcą traktować kanarka? Nie podawać zieleniny i nie wypuszczać z małej klatki? Oczywiście do żadnej sprzedaży nie doszło... a ja do teraz czuję się jakbym dostała obuchem w łeb. Powiedzcie mi czy ja jestem nienormalna czy to do mnie odezwały się osoby nieodpowiedzialne i traktujące zwierzaka jak rzecz? Co Wy omawiacie przed sprzedażą? No przecież podanie karm to podstawa aby nie zmieniać gwałtownie diety... a ja chcę tylko tego żeby moje ukochane dobrze trafiły.  Witaj Jeśli chodzi o mnie to zgodzę się z tobą w 100% , oczywiście że każdy któremu zależy na swoich kanarkach zrobi wszystko żeby było im jak najlepiej. Dobre żywienie to podstawa, postąpiłaś słusznie. ktoś nieodpowiedzialny nie powinien traktować zwierząt jak rzecz. Ja postąpił bym tak samo, czyli nie sprzedał bym takiej osobie ptaszka. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piwek89
Uczeń1
Nowy użytkownik
Tytuły: Hodowca Roku 2011
Wiadomoci: 150
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzenia 19, 2011, 05:16:14 » |
|
Witam, mnie ostatnio pewna Pani pytała czy kanarek śpiewa głośno, i również wszystko jej napisałem to co powinna już wiedzieć, rozpisałem się aż za bardzo i również nie dostałem żadnej odpowiedzi. Myślę że po prostu trafiamy na osoby które chcą kupić zwierzaczka dzieciom, które będą się uczyły na nim odpowiedzialności, jednak gdy zauważają że to będzie również problem dla rodziców- rezygnują. Uważam że trzeba ludziom pisać takie rzeczy, aby nasze ptaki nie trafiły do nie odpowiedzialnych właścicieli, jako miłośnicy ptaków powinniśmy się kierować ich dobrem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Eneregaja
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzenia 19, 2011, 07:17:28 » |
|
Uff, Dzięki!!  Potrzebne mi były właśnie takie słowa bo już zaczynałam sobie różne rzeczy myśleć , typu że to ja jestem jakaś wypaczona i za bardzo wydziwiam.  W życiu nie przypuszczałam , że przekazanie zwierzęcia do nowego domu może okazać się takie trudne, a ludzie decydujący się na zwierzaka w ogóle nieprzygotowani ... chyba rzeczywiście to forma zachcianki, taniej w utrzymaniu zabawki , której "wrzuci się trochę chlebka i czegoś tam jeszcze", co już też miałam okazję przeczytać, ale nie sądziłam , że ktoś to napisał poważnie i wzięłam to jako żart   Co zatem na przyszłość pisać w aukcjach tak aby nie zrazić ludzi z miejsca, ale też zagwarantować kanarkowi godne warunki i świadomego właściciela?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piwek89
Uczeń1
Nowy użytkownik
Tytuły: Hodowca Roku 2011
Wiadomoci: 150
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzenia 19, 2011, 07:43:58 » |
|
Myślę że musisz pisać to co uważasz za najważniejsze, bo według mnie wypuszczanie z klatki na pokój nie jest aż tak ważne, wystarczy że klatka nie jest małą ciasną klitką a ptak swobodnie się w niej porusza. W mojej hodowli ciężko by było wypuszczać 70 kanarków na pokój żeby polatały. Warto napisać czym kanarek jest karmiony, jego wiek i że odpowiesz na wszelkie pytania związane z posiadaniem kanarka, odpowiednia a cena i prędzej czy póŹniej kanarek znajdzie nowego właściciela. Myślę że w kwestii sprzedaży nadwyżek należy się uzbroić w cierpliwość. Osobiście dopiero zaczynam ze sprzedażą nadwyżki i nie mam tu żadnego doświadczenia, ale tak np. wygląda aukcja z moim kanarkiem: http://allegro.pl/kanarek-samczyk-2011-ladny-i1823963215.htmlPozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzenia 19, 2011, 09:16:25 » |
|
Co zatem na przyszłość pisać w aukcjach tak aby nie zrazić ludzi z miejsca, ale też zagwarantować kanarkowi godne warunki i świadomego właściciela?
Myślę, że sprzedając ptaka z ogłoszenia nigdy nie możesz byc pewna, że trafi on w odpowiednie miejsce.Co pisac?...podstawowe informacje o kanarku i zaoferowac swoją pomoc i doświadczenie w trudnych kwestiach.Byc może wyprzedzasz pytania osób zainteresowanych i Twoje rady nieopatrznie brane są jako jakieś "wymądrzanie" bo prawie każdy uważa, że wie lepiej?To cieszy, że interesuje Cię los Twoich zwierzaków, lecz uważam, że nie jesteś w stanie przewidziec w jakie warunki trafi Twój kanarek.Każdy odpowiedzialny nabywca nawet jeżeli jest doświadczonym hodowcą powinien byc zainteresowany czym ptak był karminy przez poprzedniego właściciela. W konfrontacji z "hodowcami" traktującymi swoje ptaki wyłącznie jako towar(a często piszą w ogłoszeniu o "dostępnosci towaru") Ty z Twoją troską o los sprzedawanych "nadwyżek" zawsze będziesz stała na przegranej pozycji.Wniosek nasuwa się sam- mniej wrażliwości lub więcej klatek. Pozdrawiam. JK.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351
Kanarki: żółte, białe recesywne
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzenia 19, 2011, 09:37:49 » |
|
Co zatem na przyszłość pisać w aukcjach tak aby nie zrazić ludzi z miejsca, ale też zagwarantować kanarkowi godne warunki i świadomego właściciela?
Myślę, że sprzedając ptaka z ogłoszenia nigdy nie możesz byc pewna, że trafi on w odpowiednie miejsce.Co pisac?...podstawowe informacje o kanarku i zaoferowac swoją pomoc i doświadczenie w trudnych kwestiach.Byc może wyprzedzasz pytania osób zainteresowanych i Twoje rady nieopatrznie brane są jako jakieś "wymądrzanie" bo prawie każdy uważa, że wie lepiej?To cieszy, że interesuje Cię los Twoich zwierzaków, lecz uważam, że nie jesteś w stanie przewidziec w jakie warunki trafi Twój kanarek.Każdy odpowiedzialny nabywca nawet jeżeli jest doświadczonym hodowcą powinien byc zainteresowany czym ptak był karminy przez poprzedniego właściciela. W konfrontacji z "hodowcami" traktującymi swoje ptaki wyłącznie jako towar(a często piszą w ogłoszeniu o "dostępnosci towaru") Ty z Twoją troską o los sprzedawanych "nadwyżek" zawsze będziesz stała na przegranej pozycji.Wniosek nasuwa się sam- mniej wrażliwości lub więcej klatek. Pozdrawiam. JK. Popieram zdanie jot-ka11
|
|
|
|
|
|
 CIH F-047
|
|
|
Peril
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wa-wa
Wiadomoci: 65
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzenia 19, 2011, 10:38:53 » |
|
ja sprzedając samiczkę natrafiłem na osobę która postanowiła pierzącego samca(mającego niecały rok) parzyć z tą moją samiczką do tego będąc po nie udanych lęgach ze swoją samiczką, po wypytaniu dokładniej co planuje przyznał się że ma małą starą klatkę, o lęgach nie wiedział prawie nic, nawet nie karmił ptaków odpowiednio i do tego nie przyswajał ich do siebie po prostu od tak wrzucił ptaki i czekał na efekty - 40 min na szybko tłumaczyłem mu co robić(telefonicznie), jaką klatkę kupić itd. w dodatku gdy poleciłem mu to forum to stwierdził że tu zaglądał ale nie chciało mu się czytać(i to nie nastolatek tylko dorosła osoba!) więc ciesz się że osoba ci odpisała że nie zapewni takich warunków bo mogłaś trafić na osobę która kupi ptaka a potem wszystko oleje tak jak jak trafiłem - sprzedałem na allegro tą samiczkę opisałem w mailu co i jak(podobnie jak ty) a o zamiarach nowego właściciela dowiedziałem się niestety dopiero jak dostał ptaka gdy skromnie spytał się czy może ją rozmnażać;/
dlatego jeśli będziesz się martwić o twoje ptaki nawet jak to nadwyżki to wystaw je tutaj na forum(i podobnych forach stronach np.mojahodowla.pl) i czekaj na kupców
|
|
|
|
|
|
Mam wrażenie że większość świata jest o dwa kieliszki do tyłu. 
|
|
|
Eneregaja
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzenia 20, 2011, 03:56:18 » |
|
Hm... okropne... Moja znajoma co prawda sprzedaje papugi , ale przy sprzedaży sporządza umowę z kupującym, że w razie niezapewnienia godnych warunków, ona ma prawo odebrać zwierzę. Jest to dobre ale wiadomo - odstrasza nie jednego, a z drugiej strony chyba uczciwej osoby to nie wystraszy bo niby dlaczego, więc stanowi to na pewno jakieś zabezpieczenie dla sprzedawanego zwierzęcia. Mi właśnie zależy na tym żeby moje pupile trafiły tak samo dobrze jak mają tu. Im będzie ich mniej, tym ja będę w stanie lepsze warunki im dać. Dlatego jeśli miałyby im się pogorszyć warunki, to wydawanie ich mija się z moim celem.  Nie wpadłam na to żeby dać ogłoszenie na forum miłośników zwierząt!  Dobry pomysł.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzenia 20, 2011, 06:55:36 » |
|
Peril ma 100% racji co do zamieszczania ogłoszeń.Eneregaja jeżeli wyślesz ptaka na drugi koniec Polski to nie pomoże Ci żadna umowa, bo będzie Ci trudno sprawdzic w jakich warunkach bytuje Twój (a właściwie już nie Twój) ptak, poza tym nie każdy pozwoli Ci te warunki kontrolowac ("wolnośc Tomku w swoim domku").
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Peril
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wa-wa
Wiadomoci: 65
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzenia 22, 2011, 09:36:58 » |
|
dodatkowo możesz także w przypadku osób które boją się kupić ptaka przez forum wystawić ptaki na allegro ale w innej kategorii lub po prostu pod inną nazwą(lepiej pod inną nazwą w innej kategorii) dzięki czemu będziesz miała pewność że nikt inny tych ptaków nie kupi a kupujący będzie miał pewność że kupuje od pewnej osoby:)
|
|
|
|
|
|
Mam wrażenie że większość świata jest o dwa kieliszki do tyłu. 
|
|
|
|