tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376
|
 |
« : Czerwca 27, 2008, 07:15:21 » |
|
Witam wszystkich! Ma 17 lat i już parę lat hoduje różne ptaki egzotyczne: zeberki, mewki, amadyny, nimfy itp. Teraz postanowiłem zająć się powiedzmy profesjonalnie hodowlą jednej odmiany barwnej kanarków kolorowych z myślą o ich póŹniejszym wystawianiu. Jeszcze nie wiem jaki to będzie kolor, jaki mi polecacie? Jak zdecyduje się na konkretną odmianę barwną to zamierzam kupić kanarki do stada podstawowego tylko nie wiem na jakie cechy mam zwrócić uwagę podczas zakupu, jak powinien wyglądać taki wzorcowy kanarek kolorowy. Zakupu zamierzam dokonać na jesień podczas wystaw tylko nie wiem co oznaczają poszczególne litery na karcie ocen kanarka i jak powinien wyglądać taki idealny kanarek kolorowy? Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746
Z066
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwca 27, 2008, 07:54:51 » |
|
Cześć. Ja Ci polecam czerwoną mozaikę , wg mnie to najładniejsza odmiana barwna, jeśli byś się zdecydował to bym Ci wszystko uświadomił i pomógł. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwca 28, 2008, 07:27:25 » |
|
Dzięki Luka za zaoferowanie pomocy! Zastanawiałem się nad tymi odmianami i chyba to będzie czerwona mozaika tak jak mi polecasz, mi też się bardzo podoba! Myślę, że możemy porozmawiać na gadu gadu, 1404895 to mój nr gg, jeśli będziesz mógł to odezwij się do mnie!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
NORWIK
Uczeń1
Nowy użytkownik
Opole
Wiadomoci: 120
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwca 29, 2008, 12:19:32 » |
|
Tymm.Jak sie zdecydujesz na CZERWONA MOZAIKÊ to mogę Ci po wystawach sprzedać kanarki tej rasy bo mam ich około 50 sztuk 
|
|
|
|
|
|
U-010
|
|
|
tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwca 29, 2008, 02:33:42 » |
|
Super NORWIK, zdecydowany jestem już prawie w 100% na czerwoną mozaikę więc jak będziesz miał jakieś ładne kanarki po wystawach na sprzedaż to daj znać, i jak byś mógł opisać choć trochę jakie cechy powinna mieć zbliżona do wzorca czerwona mozaika to będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam i dzięki!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mark
Administrator
Użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwca 29, 2008, 04:31:27 » |
|
KANARKI MOZAIKOWE.
Mozaikowa samica ( typ 1 )
Rysunek głowy;czysty,wąski,dobrze ubarwiony pasek oczny,który dobrze widoczny przebiega poza oczy.
Barki;granice kolorów tłuszczowych winny być być dobrze oznakowane i ograniczone,kolor tłuszczowy intensywny i niezbyt silnie wybiegający.lotki winny być tak białe jak to tylko możliwe.
Kuper;kolor tłuszczowy dobrze widoczny i odgraniczony.
Pierś;lekkie zestawienie lipochromu,które w żadnym wypadku nie może się rozciągać do gardła,do skrzydeł lub do podbrzusza.
Mozaikowy samiec ( typ 2 )
Rysunek głowy;maska musi być dobrze odgraniczona ,kolor tłuszczowy intensywny.Oczy winny być położone wewnątrz maski.Maska jest mniej więcej porównywalna do maski szczygła.
Barki;granice kolorów tłuszczowych winny być dobrze oznaczone i odgraniczone,intensywny kolor tłuszczowy niezbyt silnie wybiegający.Lotki winne być tak białe jak to tylko możliwe.
Kuper;kolor tłuszczowy kupra winien być dobrze ubarwiony i odgraniczony.
Piersi;piersi muszą wykazywać przeświecające ,dobrze ubarwione obszary koloru tłuszczowego,który jest dobrze rozdzielony od maski i skrzydeł.Podbrzusze musi być białe.
żrodło tekstu;biuletyn P.F.O. standardy kanarków kolorowych ,wydany przez C.O.M. w opracowaniu Adama Motulewicza.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwca 30, 2008, 07:46:53 wysane przez Jacky »
|
|
|
|
|
Mark
Administrator
Użytkownik
Częstochowa
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwca 29, 2008, 04:38:12 » |
|
Poniżej podaje standardy ras dla kanarków mozaikowych.Również jestem hodowcą tej rasy kanarków i wielkim miłośnikiem tej rasy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwca 30, 2008, 11:53:13 » |
|
Bardzo dziękuje Mark za podanie standardu mozaiki! W Standardzie pisze "Mozaikowa samica ( typ 1 )" i "Mozaikowy samiec ( typ 2 )" czy należy kojarzyć ze sobą te dwa typy czy to jest ta sama odmiana? Czy na wystawach oceniana jest tylko barwa i jakość upierzenia kanarków kolorowych czy także cechy budowy np ogona (czy może być w kształcie litery V albo składać się np w dwie sterówki?), skrzydeł (czy mogą się krzyżować na ogonie czy nie?)?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwca 30, 2008, 01:21:02 » |
|
W Standardzie pisze "Mozaikowa samica ( typ 1 )" i "Mozaikowy samiec ( typ 2 )" czy należy kojarzyć ze sobą te dwa typy czy to jest ta sama odmiana?
Zawsze musisz kojarzyć samca, czyli typ 2 mozaiki z samicą, czyli typem 1 mozaiki. Nie da się z samego typu 1 czy z samego typu 2 uzyskać piskląt.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mark
Administrator
Użytkownik
Częstochowa
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipca 03, 2008, 07:10:09 » |
|
Tymm zapraszam Cię do działu rasy i chociaż ten dział nie jest jeszcze dokończony to myślę że znajdziesz tam już część odpowiedzi na swoje pytania.Mówiąc jednym zdaniem każdy rasowy kanarek musi spełniać swoim wyglądem i zachowaniem wszystkie standardy swojej rasy.Standardy ras zatwierdza Światowa Organizacja Ornitologiczna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipca 03, 2008, 07:57:25 » |
|
A czy taki wzorzec, standard kanarków kolorowych (chodzi mi o cechy budowy, barwę i rysunek już wiem jaki powinien być - dzięki Mark) jest dostępny dla hodowców czy znają go tylko sędziowie po szkoleniach? Dzięki za zainteresowanie i pomoc! Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipca 04, 2008, 09:05:21 » |
|
A czy taki wzorzec, standard kanarków kolorowych (chodzi mi o cechy budowy, barwę i rysunek już wiem jaki powinien być - dzięki Mark) jest dostępny dla hodowców czy znają go tylko sędziowie po szkoleniach?
Wzorce ras są publikowane w biuletynach Polskiej Federacji Ornitologicznej. Są dostępne dla hodowców. Można je nabyć w PFO.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipca 27, 2008, 10:56:05 » |
|
Także przyłanczam się do propozycji czerwonej mozajki. Jest to piękny kanarek a poza tym (jak już wspomniał Mark) dzieli się on na ty 1 i 2 dzięki czemu masz ułatwioną sprawę z rozpoznaniem płci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|