Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:23:52 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Chore Nóżki  (Przeczytany 20729 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

dolnośląskie
Wiadomoci: 186

« : Grudnia 24, 2011, 01:59:36 »

Witam
Mam problem z którym nigdy się nie spotkałem. Jakieś dwa tygodnie temu zauważyłem u jednej z moich samic mini border że kuleje na nóżkę. Dodam iż samiczki przebywają w nieogrzewanym pomieszczeniu, gdy ją złapałem do ręki zauważyłem spuchniętą zaczerwienioną (siną) i zaropiałą nóżkę.
Wyczytałem w necie żeby smarować  maściom o nazwie FLUCINAR i tak zrobiłem. Wyczyściłem nóżkę zaropiałą i posmarowałem maściom a na drugi dzień znaczna poprawa, zaczęła stawać na tą nóżkę, opuchlizna zmalała, lecz po kilku dniach znowu zaczęła kuleć pokazały się ropne pęcherzyki i strupki. Dzisiaj przeniosłem następne trzy samiczki mini border z podobnymi objawami tylko na obu nóżkach, pokładają się na żerdkach nóżki opuchnięte lekko zaropiałe u jednej duże łuski. Ptaki są młode 010 i 011 Co to może być?
i jak to leczyć?
Pozdrawiam 

sturnus
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wrocław
Wiadomoci: 103

« Odpowiedz #1 : Grudnia 24, 2011, 03:34:10 »

Sprawa chyba poważna. Przyczyn może być wiele, np inwazja świerzbowców. Dziś stosuj maść, która dała doraŹne efekty i jak najszybciej pojedŹ do doktora Piaseckiego. We Wrocławiu ul. Głogowska 2 ( boczna Legnickiej ) przychodnia ZWIERZYNIEC, przyjmuje po godz 16. Tel. 600 158 822. Wystarczy zabrać jednego ptaka z najbardziej typowymi zmianami.

marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

dolnośląskie

« Odpowiedz #2 : Grudnia 24, 2011, 08:25:38 »

Świerzbowce (Knemidocoptes) - pasożyty te atakują nogi, dziób i okolice kloaki,
U moich kanarków to chyba jest coś innego, mają tylko nóżki chore.
Czy ktoś wie co to może być?

marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

dolnośląskie

« Odpowiedz #3 : Grudnia 25, 2011, 11:11:59 »

Zrobiłem kilka fotek nie wygląda to ciekawie, dlatego jeśli ktoś wie jak to leczyć domowym sposobem  to proszę o szybką radę. Wiadomo że jest to okres świąteczny więc weterynarz raczej odpada. 

* kanarki 009.jpg (31.22 KB, 640x480 - wywietlony 1484 razy.)

marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

dolnośląskie

« Odpowiedz #4 : Grudnia 25, 2011, 11:13:03 »

Pacz

* kanarki 001.jpg (29.59 KB, 640x480 - wywietlony 3701 razy.)

* kanarki 001.jpg (29.59 KB, 640x480 - wywietlony 1713 razy.)

marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

dolnośląskie

« Odpowiedz #5 : Grudnia 25, 2011, 11:13:59 »

Szok

* kanarki 003.jpg (35.73 KB, 640x480 - wywietlony 2202 razy.)

marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

dolnośląskie

« Odpowiedz #6 : Grudnia 25, 2011, 11:14:59 »

Pacz

* kanarki 004.jpg (30.69 KB, 640x480 - wywietlony 1310 razy.)

marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

dolnośląskie

« Odpowiedz #7 : Grudnia 25, 2011, 11:16:08 »

Pacz

* kanarki 002.jpg (32.78 KB, 640x480 - wywietlony 3937 razy.)

marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

dolnośląskie

« Odpowiedz #8 : Grudnia 25, 2011, 11:17:29 »

Pacz

* kanarki 005.jpg (29.11 KB, 640x480 - wywietlony 3118 razy.)

* kanarki 006.jpg (29.18 KB, 640x480 - wywietlony 2887 razy.)

* kanarki 007.jpg (33.54 KB, 640x480 - wywietlony 3044 razy.)

* kanarki 008.jpg (28.89 KB, 640x480 - wywietlony 3134 razy.)

rafcio181
Go
« Odpowiedz #9 : Grudnia 25, 2011, 09:37:15 »

Nie jestem pewny, ale napewno co musisz zrobić to sprawdzić reszte ptaków czy nie mają tych objawów i je odizolować od tych chorych - ważne aby były w innym pomieszczeniu. Nie chce krakać ale według mnie może być bardzo rzadka chorowa zwana ptasią ospą- ale nie jestem pewny. Jeśli moje słowa się sprawdzą , to ptaki takie należy wyeleminować z dalszej hodowli.
Najlepiej żebyś skontaktował się z weterynarzem ds ornitologii.

marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

dolnośląskie

« Odpowiedz #10 : Grudnia 25, 2011, 10:34:06 »

Witam
Dzięki że się zainteresowałeś moim problemem. Mrugnicie
 Mam nadzieję że to nie ospa, Szok brałem to też pod uwagę. Po świętach pojadę do weta tak jak mi radził STURNUS , mam nadzieję że to objawy grzybicze lub coś podobnego, na razie zastanawiam się skąd to przywlekłem do moich kanarków bardzo dbam o higienę w mojej ptaszarni, smaruję te łapki PROPOLISEM.
Dzwoniłem do jednego weta z Jeleniej Góry ale nie potrafił mi pomóc.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #11 : Grudnia 26, 2011, 02:14:37 »

Wiesz co podam ci numer do bardzo dobrego specjalisty- poproś go o meila i wyślij mu te zdjecia- będziesz miał wstępną diagnoze, a naprawde jest to specjalista godny polecenia.

Dr. Myszkowski Robert 606 689 083

marcelolsztyn
Go
« Odpowiedz #12 : Grudnia 26, 2011, 03:27:54 »

niedobór witaminy B2 powoduje objawy podobne jak na twoich zdjeciach czyli wysychanie i pękanie skóry na nieopierzonych częściach nóg, w zgięciach palcowych. Gromadzacy sie wysiek zapalny powoduje, iZ do nóg przylepiają sie resztki ściółki itp. i powstaja tzw "kajdany". Zmiany zapalne mogą też powstawać w katach dzioba (zajady )

marcelolsztyn
Go
« Odpowiedz #13 : Grudnia 26, 2011, 03:43:18 »

sprawdz też pod kątem świerzbu nóg ( wywoływany przez Cnemidocoptes mutans )
To pasozyt który drąży kanały pod łuskami powodując podraznienia i stany zapalne skóry. W nastepstwie dochodzi do łuszczenia sie skóry. Proces chorobowy rozwija sie powoli , powstają białawe, zółtawe strupy. Strupy w okolicy stawów utrudniaja poruszanie, powoduja kulawiznę a z czasem następuje ogólne wyniszczenie ptaków.
leczenie : ciepły roztwór akarycydów
strupy rozmiękcza się glicerolem a po usunięciu strupów smaruje się nogi 1% maścią karbolową.

marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

dolnośląskie

« Odpowiedz #14 : Grudnia 26, 2011, 06:09:34 »

Witam
Bardzo dziękuję za tyle pomocy z waszej strony.
Chyba znalazłem Źródło choroby, popełniłem podstawowy błąd, zamknąłem okno w wolierze na zimę bo mam nie ogrzewaną, żeby moje kanarki nie zmarzły. Co przyczyniło się brakiem wentylacji i sporą wilgocią. Wcześniej nie zauważyłem tego że  odchody na siodełkach gdzie przesiadują kanarki pleśniały. Dzisiaj postanowiłem wszystko wypucować (zdezynfekować) i dokładnie się przyjrzeć wszystkiemu  bo skoro zachorowały  w wolierze to tam szukałem  przyczyny.
Objawy ospy mi nie pasowały oraz świerzbowca wydaje mi się że to jest spowodowane pleśnią i to je jakby uczulało lub jakieś pasożyty.Wszystkie kanarki przeniosłem do innego pomieszczenia, umieściłem je w osobnych klatkach, przemyłem im łapki PROPOLISEM który sam zrobiłem by odkazić im nóżki.
Chore kanarki od tygodnia trzymam w osobnej klatce.
Maść którą stosowałem FLUCINAR nie pomagała zacząłem smarować od dwóch dni samym propolisem i znacznie poprawiło się im, nie kuleją i widać znaczną poprawę.   
Teraz pozostaje mi tylko wizyta lub kontakt z weterynarzem
Pozdrawiam

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!