Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Lipiec 16, 2024, 12:29:53 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.
   
  Strona główna Pomoc Linki Zaloguj się Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Traktat o skorupce  (Przeczytany 3394 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dariuseki
Uczeń2
Nowy użytkownik
**
Offline Offline

Olsztyn, War-Maz
Wiadomości: 207


http://www.warminskie-kanarki.gq/


WWW
« : Luty 19, 2012, 04:02:50 »

Chciałbym wnieść swój wkład do powyższej dyskusji na temat skorupek jaj kurzych, ich wartości odżywczych oraz sposobu ich sterylizacji przed podaniem .
Może pisanie takiej rozprawki wyda wam się niepotrzebne ale mam nadzieje że rozwieje wątpliwości chociaż części z was.

Skorupka jaja kurzego stanowi bogaty rezerwuar substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania oraz rozwoju kanarczego ciałka.

W skład skorupki wchodzą następujące związki nieorganiczne:
N - azot
NH3 - amoniak
Ca - wapń
Mg - magnez
P  - fosfor
Sr- stront
Zn- cynk
Fe- żelazo
Cu- miedŹ
B - bor
Cr - chrom
F - fluor
Se - selen
V - wanad
Pb - ołów
Al - glin
Cd - kadm
Hg  - rtęć

W największej ilości występuje wapń, który stanowi około 40% suchej masy zmielonej skorupki. Około 90% tegoż wapnia występuje w łatwo przyswajalnej formie węglanu CaCO3.
Na kolejnych miejscach pod względem ilościowym znajdują się magnez ok. 0.45 %,  azot ok.       0.4 %,  fosfor  ok. 0.1 % oraz  amoniak ok. 0.04 %.

Pozostałe pierwiastki występują w ilościach śladowych rzędu mikrogramów/gram oraz nanogramów/gram. Nadmienić należy iż w organiŹmie wymagane są one w ilościach śladowych (pierwiastki śladowe, mikroelementy), co jednak nie umniejsza ich kluczowej roli w funkcjonowaniu organizmu, - pełnią one bowiem ważne funkcje regulacyjne.

Metale o właściwościach toksycznych takie jak Pb, Hg, Cd, występują w skorupce badanych jajek w ilościach ultra-śladowych (nieszkodliwych dla człowieka). Dowodzi to że skorupka jajka jest w stanie kumulować szkodliwe substancje.


Poza związkami nieorganicznymi w skorupce jaja kurzego znajdują się także związki organiczne takie jak:

-aminokwasy (składniki białek, funkcja budulcowa)

-hormony
TFG-B1 – transformujący czynnik wzrostu
kalcytonina – odpowiedzialna za regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej
progesteron – steroidowy żeński hormon płciowy

-kwasy
sialowy – przekazywanie sygnałów między komórkami w mózgu
uronowy – funkcja detoksykacyjna

Podsumowanie
   Na podstawie powyższego opisu mogę stwierdzić że skorupka jaja kurzego jest bardzo bogata w substancje niezbędne do prawidłowego rozwoju kanarków ale zawiera także grupę związków i pierwiastków, które  mogą potencjalnie przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia tak małego ptaka jakim jest kanarek.
Do grupy tej zalicza się przede wszystkim ołów, rtęć, kadm, hormony oraz prawdopodobnie kwas sialowy.

Wnioski
   Pomimo że zawartość w/w szkodliwych substancji jest w przypadku tego badania stosunkowo niska należy być świadomym że skorupka jaja może mieć wyższą zawartość ołowiu jeżeli kura żeruje np. przy ruchliwej drodze a hormony z kolei oddziałują na organizm już przy bardzo małych stężeniach.
   Uważam że skorupka jaja powinna być traktowana w sposób zależny od Źródła pochodzenia jajka. Jeżeli jajko pochodzi z niewiadomego Źródła należy wygotować skorupkę. Spowoduje to wymycie szkodliwych substancji, inaktywacje hormonów  oraz zniszczy drobnoustroje i ich toksyny.
   Część z was wspomniała że gotowanie powoduje także wymycie pożytecznych substancji. Zgadzam się że niektóre mikroelementy mogą zostać wymyte częściowo lub może nawet w całości.
Chciałbym jednak nadmienić że skorupa jaja ma stanowić Źródło wapnia, którego straty podczas gotowania są minimalne o czym świadczy to że skorupka się nie rozpuszcza (w przeciwieństwie do zanurzenia jajka w occie na kila dni – zostaje sama błona).
Co się zaś odnosi do makro i mikroelementów, które mogą zostać utracone to należy pamiętać że ich podstawowym Źródłem ma być karma sucha, rośliny zielone oraz piasek.
   Skorupki jaj pochodzących z chowu fermowego  zakupione w sklepie oraz skorupki jaj od znajomego rolnika na wsi nie muszą być gotowane. Wystarczy zalać je wrzątkiem i w tym stanie zostawić do wystygnięcia, następnie przepłukać i wysuszyć.


Literatura Źródłowa

1) Chemical Composition of Chicken Eggshell and Shell Membranes
T. Nakano,*,1 N. I. Ikawa,† and L. Ozimek*

2)Mineral, Amino Acid, and Hormonal Composition of Chicken Eggshell
Powder and the Evaluation of its Use in Human Nutrition
A. Schaafsma,*,1 I. Pakan,† G.J.H. Hofstede,‡ F.A.J. Muskiet,‡ E. Van Der Veer,‡ and P.J.F. De Vries*

3) Lubert Stryer - Biochemia

Zapisane


Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!