dariuseki
Uczeń2
Nowy użytkownik
Offline
Olsztyn, War-Maz
Wiadomości: 207
http://www.warminskie-kanarki.gq/
|
|
« : Luty 19, 2012, 04:02:50 » |
|
Chciałbym wnieść swój wkład do powyższej dyskusji na temat skorupek jaj kurzych, ich wartości odżywczych oraz sposobu ich sterylizacji przed podaniem . Może pisanie takiej rozprawki wyda wam się niepotrzebne ale mam nadzieje że rozwieje wątpliwości chociaż części z was.
Skorupka jaja kurzego stanowi bogaty rezerwuar substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania oraz rozwoju kanarczego ciałka.
W skład skorupki wchodzą następujące związki nieorganiczne: N - azot NH3 - amoniak Ca - wapń Mg - magnez P - fosfor Sr- stront Zn- cynk Fe- żelazo Cu- miedŹ B - bor Cr - chrom F - fluor Se - selen V - wanad Pb - ołów Al - glin Cd - kadm Hg - rtęć
W największej ilości występuje wapń, który stanowi około 40% suchej masy zmielonej skorupki. Około 90% tegoż wapnia występuje w łatwo przyswajalnej formie węglanu CaCO3. Na kolejnych miejscach pod względem ilościowym znajdują się magnez ok. 0.45 %, azot ok. 0.4 %, fosfor ok. 0.1 % oraz amoniak ok. 0.04 %.
Pozostałe pierwiastki występują w ilościach śladowych rzędu mikrogramów/gram oraz nanogramów/gram. Nadmienić należy iż w organiŹmie wymagane są one w ilościach śladowych (pierwiastki śladowe, mikroelementy), co jednak nie umniejsza ich kluczowej roli w funkcjonowaniu organizmu, - pełnią one bowiem ważne funkcje regulacyjne.
Metale o właściwościach toksycznych takie jak Pb, Hg, Cd, występują w skorupce badanych jajek w ilościach ultra-śladowych (nieszkodliwych dla człowieka). Dowodzi to że skorupka jajka jest w stanie kumulować szkodliwe substancje.
Poza związkami nieorganicznymi w skorupce jaja kurzego znajdują się także związki organiczne takie jak:
-aminokwasy (składniki białek, funkcja budulcowa)
-hormony TFG-B1 – transformujący czynnik wzrostu kalcytonina – odpowiedzialna za regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej progesteron – steroidowy żeński hormon płciowy
-kwasy sialowy – przekazywanie sygnałów między komórkami w mózgu uronowy – funkcja detoksykacyjna
Podsumowanie Na podstawie powyższego opisu mogę stwierdzić że skorupka jaja kurzego jest bardzo bogata w substancje niezbędne do prawidłowego rozwoju kanarków ale zawiera także grupę związków i pierwiastków, które mogą potencjalnie przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia tak małego ptaka jakim jest kanarek. Do grupy tej zalicza się przede wszystkim ołów, rtęć, kadm, hormony oraz prawdopodobnie kwas sialowy.
Wnioski Pomimo że zawartość w/w szkodliwych substancji jest w przypadku tego badania stosunkowo niska należy być świadomym że skorupka jaja może mieć wyższą zawartość ołowiu jeżeli kura żeruje np. przy ruchliwej drodze a hormony z kolei oddziałują na organizm już przy bardzo małych stężeniach. Uważam że skorupka jaja powinna być traktowana w sposób zależny od Źródła pochodzenia jajka. Jeżeli jajko pochodzi z niewiadomego Źródła należy wygotować skorupkę. Spowoduje to wymycie szkodliwych substancji, inaktywacje hormonów oraz zniszczy drobnoustroje i ich toksyny. Część z was wspomniała że gotowanie powoduje także wymycie pożytecznych substancji. Zgadzam się że niektóre mikroelementy mogą zostać wymyte częściowo lub może nawet w całości. Chciałbym jednak nadmienić że skorupa jaja ma stanowić Źródło wapnia, którego straty podczas gotowania są minimalne o czym świadczy to że skorupka się nie rozpuszcza (w przeciwieństwie do zanurzenia jajka w occie na kila dni – zostaje sama błona). Co się zaś odnosi do makro i mikroelementów, które mogą zostać utracone to należy pamiętać że ich podstawowym Źródłem ma być karma sucha, rośliny zielone oraz piasek. Skorupki jaj pochodzących z chowu fermowego zakupione w sklepie oraz skorupki jaj od znajomego rolnika na wsi nie muszą być gotowane. Wystarczy zalać je wrzątkiem i w tym stanie zostawić do wystygnięcia, następnie przepłukać i wysuszyć.
Literatura Źródłowa
1) Chemical Composition of Chicken Eggshell and Shell Membranes T. Nakano,*,1 N. I. Ikawa,† and L. Ozimek*
2)Mineral, Amino Acid, and Hormonal Composition of Chicken Eggshell Powder and the Evaluation of its Use in Human Nutrition A. Schaafsma,*,1 I. Pakan,† G.J.H. Hofstede,‡ F.A.J. Muskiet,‡ E. Van Der Veer,‡ and P.J.F. De Vries*
3) Lubert Stryer - Biochemia
|