Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:09:46 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 [3]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Moje kanarki  (Przeczytany 29791 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Chiara
Go
« Odpowiedz #30 : Padziernika 31, 2012, 01:51:53 »

I najnowsze "nabytki" Duy umiech

Samczyka czerwonego nieint. mam już jakiś czas- dotąd go nie prezentowałam:

Piękna "biała dama" czyli samiczka hodowli Pana Waldemara WoŹniaka odmiany kolorowej- białej dominującej (niemieckiej):

Jeszcze raz- mój fiorino (zakochałam się w tej rasie- najpierw ze zdjęć, teraz już "w praktyce"):

I na pierwszym planie samiczka koroniaka niemieckiego:

Teraz pozostaje mi dobranie do moich ptaków "drugich połówek"- niestety właściwie nie mam ani jednej naprawdę dopasowanej parki... W grudniu chciałabym rozpocząć lęgi malinois i innych ptaków- w sumie czterech par.

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #31 : Padziernika 31, 2012, 04:41:34 »

O rety, ale masz tam misz masz  Duy umiech  Wyobraz sobie pazdziernik za rok, jakie bedziesz nam fotki pokazywac kolorowe i roznorodne. 

Z ktorymi najbardziej Ci zalezy hodowac w 2013?

Chiara
Go
« Odpowiedz #32 : Padziernika 31, 2012, 05:28:09 »

O rety, ale masz tam misz masz  Duy umiech  Wyobraz sobie pazdziernik za rok, jakie bedziesz nam fotki pokazywac kolorowe i roznorodne. 

Z ktorymi najbardziej Ci zalezy hodowac w 2013?
No mam Mrugnicie. Na pewno chciałabym rozmnożyć fiorino, malinois, kanarki białe (samczyk żółty) i przydałby mi się samiec czarno-czerwony-  (agatowy najlepiej, chociaż nie wiem czy koniecznie trzeba łączyć dwa agaty żeby otrzymać agata- tego muszę się dowiedzieć) dla ciemnych samic (agatowej czarno-czerwonej, agatowej czarno-żółtej, czarno-żółtej). Na razie mam takie plany, o koroniakach jeszcze nie myślałam, tak samo jak o kanarkach czerwonych (ten samczyk miał "podbić" kolor u czarno-czerwonych.)
Na razie nie znalazłam jeszcze tej "swojej" rasy- dlatego taka rozbieżność. Lęgi muszę rozpocząć w grudniu, gdyż przy takiej ilości planowanych par (o ile dokupię wszystkie potrzebne samce/samiczki) nie dam rady z ilością klatek lęgowych...   

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« Odpowiedz #33 : Padziernika 31, 2012, 06:30:50 »

Śliczności !   Biała dama robi wrażenie ale jeden fajniejszy od drugiego Chichot . Wcale Ci się nie dziwię że nie możesz się zdecydować na jakąś konkretną rasę Mrugnicie

WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #34 : Listopada 04, 2012, 12:00:04 »

Witam
Chiara Twoja "biała dama" samiczka zamieszczona  na zdjęciach z opisem wygląda mnie na białą recesywną (angielską)
a nie na białą dominującą (niemiecką).
Pozdrawiam

Chiara
Go
« Odpowiedz #35 : Listopada 04, 2012, 02:28:32 »

Witam
Chiara Twoja "biała dama" samiczka zamieszczona  na zdjęciach z opisem wygląda mnie na białą recesywną (angielską)
a nie na białą dominującą (niemiecką).
Pozdrawiam
Ja kupiłam ją jako jako dominującą... Co? Przyglądam się jej się, ale jak na razie z cech fenotypowych nie zauważyłam purpurowego gardła (czytałam że takie mają kan. recesywne angielskie), ma także lekko żółtawe końce piór skrzydeł- cecha ta jest widoczna na tym zdjęciu: http://i50.tinypic.com/24oyr04.jpg. Zmartwiłabym się, gdyby była to samiczka recesywna, gdyż czytałam że takim ptakom trzeba podawać regularnie witaminę A...

Wkleję zdjęcia jakieś wyraŹniejsze może, z bardziej widocznymi skrzydłami w świetle dziennym.

Pozdrawiam Umiech

Chiara
Go
« Odpowiedz #36 : Listopada 04, 2012, 02:42:18 »

Śliczności !   Biała dama robi wrażenie ale jeden fajniejszy od drugiego Chichot . Wcale Ci się nie dziwię że nie możesz się zdecydować na jakąś konkretną rasę Mrugnicie
No to jest część problemu- ale na zamierzam zdecydować się na 3 rasy, bo tak mi pozwalają warunki (w obecnej chwili). Glosterów już nie mam niestety- po "czarnej serii" sierpień-wrzesień straciłam dwie samiczki i samca Smutny (ptaki z pierwszych stron galerii).
Myślę żeby dokupić samca agata czarno-czerwonego- pasowałby mi do trzech samic. Reszta- jak pisałam- partner dla białej samiczki, malinois, fiorino i może czerwona samica intensywna. Koroniaczka niemiecka nie jest ptakiem hodowlanym- dostałam ją jakby w  prezencie, niestety ma skłonności do cyst- ostatnio usunęłam jej zdeformowane piórka w ośmiu miejscach Smutny. Ale czuje się dobrze i wesoło lata z innymi samiczkami Mrugnicie.   

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #37 : Listopada 04, 2012, 08:59:30 »

Bedzie sporo parek legowych.  Czas instalowac boxy hodowlane  Spoko
U mnie planowalam 5 parek na 2013, ale jednak robie 8-9 boxow "w razie czego".  Tylko dla takiej ilosci potomstwa musze zbudowac wieksza woliere. 

Chcesz Malinois rasowo rozmnozyc czy zmieszac z kolorowym?

Chiara
Go
« Odpowiedz #38 : Listopada 05, 2012, 05:36:39 »

Chcesz Malinois rasowo rozmnozyc czy zmieszac z kolorowym?
Nie, teraz już będę się trzymać rasy Mrugnicie Mam nowe 2 samczyki, jeden w prawdzie starszy, ale śpiewa pięknie, wykonuje wiele tur i chciałabym go jeszcze dopuścić do hodowli w tym roku- oprócz mieszańca Pikolo (malinois/harceński)- jedynie na razie brak panienek... Inna sprawa zdaję sobie sprawę że kanarki śpiewające są  chyba najtrudniejsze w hodowli (nie chodzi mi o rozmnażanie, ale o ew. przygotowania do wystaw i selekcję- jak na razie spróbuję, ale mam tremę)
W zeszłym roku miałam ptaki niedopasowane, mniej wiedziałam- aż wstyd mi czytać niektóre moje "wypociny"). Teraz będę się trzymać się podstaw, a na ew. eksperymenty przyjdzie (jeżeli w ogóle) czas za kilka lat Spoko

Oglądając białą samiczkę faktycznie zaczynam się zastanawiać czy jest dominująca... Z tym purpurowym gardłem- ciężko tam zajrzeć kanarkowi... A końce skrzydeł które wydawały mi się żółtawe (czyżby autosugestia?) teraz wydają mi się białe Smutny... Najgorsze jest to, że chcąc mieć w przyszłości białe kanarki musiałabym tę samiczkę skrzyżować z samcem białym- czego trochę się boję ze względu że była kupiona jako dominująca...Smutny 

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #39 : Listopada 07, 2012, 05:05:20 »

Recesywne maja jakby fioletowa skore - mozna np rozdmuchac na brzuchu, na piersi.  Umiech

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 158

« Odpowiedz #40 : Listopada 08, 2012, 06:16:03 »

Najprościej ujmując - kanarki białe recesywne nie mają po prostu żółtych znaczeń na skrzydłach, są czysto białe.

pozdrawiam - Monika
Klaudinka91
Go
« Odpowiedz #41 : Listopada 10, 2012, 10:14:30 »

I są takie piękne Umiech Dobrze że koty o tym nie wiedzą ...

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« Odpowiedz #42 : Listopada 11, 2012, 03:19:30 »

Chiara dzisiaj na wystawie były białe dominujące i białe recesywne. Zaciekawiona tematem przyjrzałam się im ,i  recesywne są śnieżnobiałe bez nawet odrobiny plamki innego koloru a te drugie miały  żółte naloty na skrzydłach. Twój zależy od zdjęcia- raz wygląda na śnieżnobiałego ,raz widać żółty nalot na piórach. pewnie na żywo łatwiej Ci to ocenić.

Chiara
Go
« Odpowiedz #43 : Listopada 22, 2012, 10:08:40 »

Przepraszam za pisownie- klawiatura zepsuta- co do bialej samiczki-czasami wyglada jakby miala zoltawe konce skrzydel ale coraz czesciej wydaje mi sie ze jednak nie Smutny Sprobuje sie jeszcze skontaktowac z hodowca ~Wd mnie raczej recesywna

Chiara
Go
« Odpowiedz #44 : Marca 04, 2013, 03:33:21 »

W tym roku postanowiłam wcześniej rozpocząć lęgi- pierwszy kanarek (niestety jedynek z 5-ciu jaj) wykluł się w lutym (na początku).
Świeżo po  wykluciu:

Już starszy (ok.miesiąca)-z mamą (mama wysiaduje już następne jaja):

Jedyny śpiewak w moim stadku Mrugnicie -Picolo:

Agatowa Tosia:

Agatowa Krysia i Gwiazdka o barwie lutino:

Izabelowaty Izydor:

Fiorino-po pierzeniu Mrugnicie:

Strony: 1 2 [3]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines