Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:56:17 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Cena doskonałego ptaka  (Przeczytany 25730 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« : Sierpnia 02, 2008, 09:20:16 »

Ile waszym zdaniem jest wart idealny kanarek, dajmy co najmniej lub powyżej 90pkt.?
« Ostatnia zmiana: Padziernika 30, 2009, 03:38:38 wysane przez Luka » Zapisane

gosia121
Go
« Odpowiedz #1 : Sierpnia 10, 2008, 10:35:37 »

Witam L UKA ! ,Z tymi cenami to jest różnie.Jeżli ktoś nazywający się hodowcą,a prowadzący produkćję kanarków/posiadający fermę produkcyjną,/wystawia z wielu posiadanych kanarków na wystawę kilka zestawów,chce jak najwięcej zyskać na sprzedaży i taki kanarek może dochodzić w cenie powyżej 200zł.Natomiast hodowca wielbiciel kanarków,który chce pomóc innym zamiłowanym w ptaszkach szacuje kanarki osiągające 90 pkt.na wystawie w granicach rozsądku - samiec do 15o zł,samica do 100zł.Tutaj brane jest również pod uwagę,pochodzenie ptaszka,przydatność do dalszej hodowli,zapotrzebowanie hodowcy-wtedy nie patrzy na cenę.Miałem ostatnio z zakupem kanarków do czynienia/nie po wystawach/,to trochę się zapoznałem z tym zagadnieniem.

Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 111

« Odpowiedz #2 : Sierpnia 11, 2008, 08:54:30 »

Cena jest pojęciem umownym pomiędzy sprzedającym i kupującym. Najprościej można powiedzieć, że cena, to kwota za jaką nabywca chce kupić kanarka, a sprzedający się na to godzi. Cena może oscylować np. od 1 zł (za taką kwotę zdarzyło mi się kupić bardzo dobrej jakości kanarka  od przyjaciela) do – powiedzmy – 1500 zł (tyle płaciłem za granicą w przeliczeniu na złotówki). Kwota 1 zł wydaje się śmieszną, natomiast 1500 zł zbyt wygórowaną. Reasumując, kanarek jest tyle wart, za ile jest w stanie za niego zapłacić kupujący. Rozwinięcie tego wątku to już oddzielny temat, bowiem różne są motywacje kupujących.

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa

Z066

« Odpowiedz #3 : Sierpnia 11, 2008, 07:24:37 »

Właśnie to chciałem usłyszeć , ja dodam jeszcze tyle że niektórzy hodowcy sprzedają ptaki jak leci za jedną dość wysoką cenę , z tego co zauwarzyłem to tak sprzedają Ci hodowcy z "najwyższej półki", oczywiście nikogo nie obrażając bo ja uważam że każdy robi jak chce i nigdy nie wiadomo jak ja czy inni będą robić , a płacąc wysoką cenę za ptaki póżniej ciężko jest sprzedać młode po nich za grosze, to tylko moje spostrzeżenie.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #4 : Sierpnia 11, 2008, 09:58:35 »

Witam !
Zgadzam się z moimi poprzednikami,ale przytoczę jedno zdarzenie jakie spotkało mnie na ubiegłorocznym PPKK w łaziskach.Szukałem borderów miniaturowych.U jednego z hodowców postanowiłem nabyć dwa samce,ustaliliśmy cenę,która wg.mnie nie była wygórowana.Ptaki miałem odebrać po wystawie(były to kanarki wystawione do sprzedania).Jakież było moje zdziwienie gdy przy odbiorze dostalem propozycję zamiany ptaka ,za którego zapłaciłem na ptaka z kolekcji tego hodowcy
(oczywiście bez dopłaty).To chyba nie był "producent"?Jak widać są też hodowcy dla .których "kasa" nie jest najważniejsza.

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa

Z066

« Odpowiedz #5 : Sierpnia 11, 2008, 11:25:56 »

jot-ka zgadzam się jest bardzo wielu dobrych i sympatycznych hodowców, ja miałem sytuację kiedy nie mogłem znaleŹć ptaków które mnie interesują, chcąc zapłacić nawet dość dużo , a jeden hodowca nie mając ich dużo podarował mi parkę za darmo.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #6 : Sierpnia 18, 2008, 08:55:25 »

Ile waszym zdaniem jest wart idealny kanarek, dajmy co najmniej powyżej 90pkt.?

Długo myślałem nad odpowiedzią na to pytanie. Według mnie jest ono nieprecyzyjne. Co oznacza pojęcie idealny kanarek?

Zacznijmy od trywialnego stwierdzenia, że dobry kanarek otrzymuje na wystawach 80-84 pkt., kanarek bardzo dobry - 85-89 pkt., a kanarek wybitny - 90 pkt. i więcej.

Zatem według tych kryteriów mamy do czynienia z kanarkiem wybitnym.

Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że owe 90 czy więcej punktów jest czymś względnym. Nie ma ptaka, który zawsze na każdej wystawie otrzyma tę samą notę. W zależności od fazy cyklu hodowlanego, od wyglądu czy zachowania kanarek (abstrahujemy od subiektywnych ocen sędziowskich) może uzyskiwać oceny różniące się kilkoma punktami. Ocena zatem nie jest czymś stałym, niezmiennym w czasie.

Rozważmy teraz owe teoretyczne 90 punktów. Czym innym jest ta 90-tka na wystawie lokalnej, czym innym na Mistrzostwach Polski, a czym innym na Mistrzostwach Świata. Ranga wystawy determinuje rangę wyceny (czy oceny) ptaka.

A teraz inny aspekt tych 90 punktów. Czym innym jest kanarek kolorowy z 90 punktami, inaczej wycenia się 90-tkę u kanarków śpiewających, a jeszcze inaczej należy podejść do takiej samej oceny u kanarków kształtnych. Inaczej mówiąc z doświadczeń hodowlanych wynika najłatwiej jest osiągnąć taką ocenę u kanarków kolorowych, dużo trudniej dokonać tego u kanarków harceńskich, najtrudniej u niektórych ras kanarków kształtnych (norwik, trębacz paryski).

Jeszcze inne porównanie. Inaczej należy podejść do noty 90 punktów uzyskanych przez kanarka hodowcy, który wystawił na klubowej wystawie jednego ptaka, a inaczej do kanarków wystawionych przez hodowcę, który wystawił na wystawie kilka czy kilkanaście kolekcji.

Kolejne zestawienie owych 90 punktów. Ptaki początkujących hodowców, którzy zaczynają przygodę ze światem wystaw są inaczej wyceniane przez rynek od ptaków hodowców z wieloletnim doświadczeniem i znanym nazwiskiem w branży, którzy corocznie wystawiają wybitne ptaki i których całe stado hodowlane ma dobra genetykę.

U niektórych ras kanarków znaczenie w wycenie ma również płeć ptaka. Zazwyczaj samce z notą 90 punktów są wyżej cenione od samic, choć obecnie, zwłaszcza u kanarków kształtnych coraz częściej zacierają się te różnice.

A co do cen!? Na pewno wartość rynkowa ptaka z wystawową notą 90 pkt. przekracza 100 zł. Ile warto dać? Jeśli ptak genetycznie pasuje do innego ptaka przeciwnej płci, którego posiadamy lub możemy nabyć u innego hodowcy, to jego wartość jest bezcenna. Moim zdaniem za takiego ptaka warto zapłacić nawet 1000 zł.

Inna rzecz, że z zasad genetyki wynika, że ów kanarek mający wystawową notę 90 punków (nawet na Mistrzostwach Świata) nie musi genetycznie pasować do posiadanych przez nas kanarków przeciwnej płci, które możemy w przyszłości skojarzyć z owym championem i wówczas dla nas wartość takiego championa będzie zerowa, ale jest to zupełnie inne zagadnienie.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #7 : Sierpnia 23, 2008, 08:22:57 »

Dyskusja ciekawa,ale nie uwzględniająca wielu aspektów sprawy związanej z zakupem dobrych ptaków.Ci znani hodowcy nazwani tu nawet przez kogoś producentami prowadzącymi fermy kanarków kupują dobry materiał hodowlany za granicą.Ceny kanarków np. w Niemczech są bardzo wysokie jak na nasze kieszenie.Dobra para np.czerwonych mozaiek kosztuje u hodowcy ,który ma osiągnięcia w hodowli kanarków powyżej 300 euro.czyli na nasze powiedzmy jakieś 900-100 zł.Oczywiście kupując takie ptaki nie mamy żadnej gwarancji że ptaki na drugi dzień nie padną,że cokolwiek po nich uchowamy,że to co uchowamy będzie dobre w sensie wystawowym.Mam pytanie po jakich cenach sprzedawac młode po tych ptakach? może samice po 30 zł a samce po 70 zł?.Jednak teraz są czasy takie że każdy umie liczy i nikt nie będzie dokładał do kanarków z własnej pensji.Następną kwestią jest fakt że tylko w naszym kraju jest w większości ras są różne ceny dla samic i samcy,gdzie indziej cena jest jednakowa dla samic i samcy.Następnym aspektem jest jest fakt że udział w wystawach kosztuje i to nie tak mało.Koszt dojazdu na wystawę w Niemczech czyli w obie strony ponad 2 tys. km plus tam noclegi i wyżywienie to spore koszty ,jeżdzę to wiem ile to kosztuje.Tym bardziej że takich wyjazdów należałoby odbyc w sezonie wystawowym kilka.Nasi dobrzy krajowi hodowcy raczej nie chętnie sprzedają dobre ptaki w kraju,ponieważ na dobre ptaki te z najwyższej półki nie ma po prostu dobrej ceny bo nikt za dobrą parę czerwonych mozaiek nie da 1000 zł. więc lepiej je sprzeda za granicą.Dla przykładu podam ile kosztują dobre ptaki za granicą lizardy ok. 300 euro za parę,norwiki ok. 500 euro za parę ,dobra para kanarków kolorowych ok.300 euro. para kędzierzawych gigantów włoskich kosztuje 2 tyś. euro.Świadomie pomijam tu kwestie ,który z hodowców jest fajny bo tanio sprzedaje kanarki ,a który jest brzydki bo sprzedaje kanarki drogo.Jednak każdemu życzę aby w przyszłości został kanarczanym farmerem z super kanarkami z najwyższej światowej półki,to jeśli już ktoś  dojdzie do takich ptaków to wtedy podejmie sobie decyzje po ile je sprzedawac. Duy umiech

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa

Z066

« Odpowiedz #8 : Sierpnia 23, 2008, 08:51:00 »

Mark ma rację ptaki za granicą po przeliczeniu na złotówki są naprawdę bardzo drogie, w Polsce wiem po sobie i po innych ludziach czy hodowcach że 100zł to jest dość dużo i taka jest prawda bo w moim rejonie jeśli ktoś zarobi 1500zł to jest dużo bo 2000zł to się często nie zdaża przeciętne zarobki to ok. 1000zł, gdyż jeden zarobi 800zł , a inny 1200zł, do tego opłać mieszkanie , rachunki , wyżywienie...itd. , więc kup sobie kanarka za 100zł to jest nie mały wydatek, ale starczy tego ... co do cen to nieraz nie jest tak Źle na mistrzostwach świata w Hasselt , najlepszy hodowca czerwonej mozaiki a jest nim Włoch Santi sprzedawał swoje ptaki od 100 euro i ptaki były naprawdę ładne, za średnią parkę (gdzie w Polsce niewiem czy by taką znalazł) trzeba u niego zapłacić 200 euro, a co do innych cen czerwonej mozaiki to były nawet za 30 euro, a za 50 euro to szło wybrać jak na jakość Polskich ptaków naprawdę bardzo ładnego ptaka.
« Ostatnia zmiana: Padziernika 30, 2009, 03:37:10 wysane przez Luka » Zapisane

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #9 : Sierpnia 23, 2008, 09:40:19 »

Luka rozmawiamy tu o naprawdę dobrych,o ptakach po których można naprawdę wychowa coś cennego.Takich ptaków nie kupuje sie na giełdzie chociażby była to giełda na M.Ś.Dobre ptaki kupuje się u hodowcy w jego hodowli ,ogląda się rodziców i dziadków ptaków ,które chcemy kupic ogląda się także rodzeństwo kupowanych ptaków.Mówi sie dokładnie hodowcy o co nam chodzi,czy ptaki mają by intensywne czy nieintensywne zarówno  zarówno w kolorze upierzenia jak i długości pióra.Wypytuje się hodowce jakie sukcesy odnosiła ta linia hodowlana z jakiej chcemy kupic  ptaki.Jeśli chcemy kupi np. glostery to pytamy czy ptak,który chcemy kupi będzie w dużym prawdopodobieństwie  przekazywał np. geny związane z wielkością głowy..Po prostu dopasowujemy danego ptaka do naszych potrzeb.Chcąc kupi dobre ptaki musimy wiedzie o co nam dokładnie chodzi jakie cechy ma ten ptak wprowadzi do naszej hodowli.Takie ptaki naprawdę słono kosztują.Według mnie nie ma sensu kupowac przypadkowych ptaków np. po 50 euro ponieważ z takich ptaków przeważnie nic nie ma w sensie doskonalenia naszego stada kanarków.Kiedyś kupiłem od wielokrotnego mistrza Niemiec Pana Lichtendonga szafirowego samca glostera za 50 euro po dwóch latach używania tego samca do lęgów i wychowania po nim dziesiątków młodych mogę stwierdzi że ten przypadkowy ptak nie wniósł do mojej hodowli nic ciekawego.Gdybym wtedy za równoważnik tych 50 euro kupił np. na jakiejś krajowej wystawie dwa dobre glostery postęp mojej hodowli byłby na pewno większy.Dlatego że jeśli mam za przypadkowego ptaka za granicą zapłacic 50 euro to wolę dołożyc jeszcze dwa razy tyle i kupic ptaka ,który naprawdę wniesie do mojej hodowli cechy na ,których mi zależy.

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa

Z066

« Odpowiedz #10 : Sierpnia 23, 2008, 10:00:20 »

Mark z tym się zgodzę święta prawda tylko myślę że sam wiesz że 300euro i więcej to nie na Polską kieszeń i w dodatku wiąże się to z ryzykiem np. niepłodności ptaka, wtedy aż się odechciewa hodowli. Poza tym o takie rewelacyjne ptaki nie jest tak łatwo.

Granos
Go
« Odpowiedz #11 : Listopada 23, 2008, 04:21:32 »

Jacky naszczęście wspomniał o tym, że dobre ptaki mogą mieć już 80 punktów bo po przeczytaniu postu Luki trochę się zdziwiłem  faktem o cenia dobrego ptaka z oceną powyżej 90 punktów. Przypomnę ,że np. na wystawie w Ostrowie Wielkopolskim 2006 roku zwycięski gloster uzyskał 93 punkty a w zwycięskich kolekcjach nawet na wystawie rangi mistrzostw  Polski średnia w kolekcji wacha się  w granicach około 87-88 punktów.

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa

Z066

« Odpowiedz #12 : Listopada 23, 2008, 05:05:55 »

Granos niewiem skąd to wziąłeś że średnia najlepszych kolekcji na MP jest tak niska, bo jest to bzdurą, gdyż średnie mistrzowskich kolekcji wynoszą nawet 90 i więcej punktów. Drugą rzeczą jest to iż prawdą jest że nawet w ciągu 2 tydodni od jednej wystawy do drugiej ptak się może bardzo mocno zmienić, ale moje przekonanie jest takie i niech każdy mówi co chce choć wielu to potwierdzi że w POLSCE każdy "ekspert" ocenia jak chce, wielu stara się trzymać wzorca( ale tylko stara) i oceny tych samych ptaków potrafią się różnić nawet o 3pkt., gdyż wielu ocenia pod tym względem  jak mu się osobiście ptaki podobają  co moim zdaniem nie powinno mieć miejsca, jeszcze jedną sprawą jest to iż wielu ekspertów podchodzi z dystansem do konkursów oddziałowych i wtedy właśnie widać to najbardziej, a jest to bardzo mylne dla hodowców iż niewiadomo jakie ptaki hodować czy te które przewiduje wzorzec C.O.M, czy może te które są dobrze oceniane u nas w Polsce i jeszcze trzeba patrzyć jaki ekspert będzie oceniał aby wiedzieć które ptaki wystawić.

Czekam na wasze spostrzeżenia z niecierpliwością!!!???

Luka

Granos
Go
« Odpowiedz #13 : Listopada 24, 2008, 02:59:12 »

Luka -odpowiadając na twoje spostrzeżenie o kolekcjach MP. Nie mówiłem tu o wystawach w ostatnich latach ale o wystawach we wcześniejszych latach. W sprawie tego tematu chciałbym jeszcze dodać,że   gdyby się zdażył rok w ,którym  będzie wyraŹnie niższy poziom ptaków niż w latach poprzednich to ptak  ,kóry wystawiany był w poprzednich latach jako ptak tylko dobry mógłby w innym roku zdobywając tą samą notę być wiele wyżej sklasyfikowany. Tak więc uważam ,że cena ptaka w duzej mierze zależy także czy dany rok obfituje w ptaki jakości bardzo,bardzo wysokiej czy np. tylko dobrej.

JK
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Czeczewo
Wiadomoci: 164

« Odpowiedz #14 : Grudnia 02, 2012, 09:24:22 »

Temat co prawda jest dość stary, ale może warto do niego wrócić, ponieważ myślę, że ceny nieco się dzisiaj zmieniły. Mam na myśli, iż nieco "zelżały". To prawda, że za kanarka dobrej klasy trzeba jeszcze nam słono zapłacić - jak na nasze zarobki. Natomiast to, co pisał wcześniej Mark, że za AGI trzeba zapłacić tysiąc euro wydaje mi się nieco przesadzone. A to dlatego, iż osobiście kupowałem te ptaki od mistrza Schildera /co prawda bardzo długo u Niego o nie zabiegałem, bo prawie dwa lata/ i płaciłem o wiele mniej, bo w granicach 400 euro. A jeśli od kogos żądał 1000 euro to szukał naiwnych, bądŹ nie chciał ich sprzedać w tamtych latach. Ale co ważniejsze chyba w tym temacie, co zresztą się już trochę przewijało, to nie zawsze cena jest czynnikiem idealnego ptaka. Czasami ptak na pozór gorszy wizualnie potrafi w zestawieniu z drugim dać super młode. Mam tu na mysli konkretnie kanarki kszałtne. A co chyba najważniejsze kanarki, które "zdobywamy" powinny przede wszystkim nam dawać satysfakcję z ich urody, a punkty to już dla prawdziwego pasjonata drugorzędna sprawa.

Strony: [1] 2 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!