Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 08:13:57 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 [3] 4 5 6   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Pokarm jajeczny.  (Przeczytany 69042 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

żory
Wiadomoci: 149

« Odpowiedz #30 : Maja 22, 2010, 03:36:03 »

Codzienne robienie pokarmu dla 1 kanarka jest bezsensowne.
Wiadomo, że po tych 9 dniach ten pokarm nie jest świeży, ale 2-3 dniowy pokarm można spokojnie podawać...
Gdyby następnego dnia po zrobieniu ten pokarm miał szkodzić, to nawet na wolności nie byłoby żadnego kanarka... Jzyk

Jeżeli mój wątek, post, pytanie Ci pomógł daj mi pochwałę! 8o)
><>* ><>* ><>*  *<>< *<>< *<><
Mój kanarek nazywa się Michael (czyt.Majkel).
Nie od Jackssona, czy Jordana, po prostu Michael... Mrugnicie
jg1945
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 67

« Odpowiedz #31 : Maja 23, 2010, 10:38:41 »

Bardzo dobrym dodatkiem jest pyłek kwiatowy zbierany przez pszczoły.Ja podaje zamiast witamin nie codziennie.Podaje zmielone ziarna kaszy gryczanej i ostatnio spróbowałem zmielonych ziaren mieszanki.Kanarki jadły z apetytem jaki będą efekty to dopiero zobaczę po czasie. Pozdrawiam Jan

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #32 : Maja 23, 2010, 08:49:54 »

Ja robię mieszankę jajeczną 2x dziennie i nie mam problemu z patogenami. Mrugnicie

zaba89
Go
« Odpowiedz #33 : Marca 15, 2011, 02:22:02 »

Witam chcialbym  sie dowiedziec jaki waszym zdaniem jest najlepszy pokarm jejeczny dla mozaiek czy firmy: Quiko Bianco, Orlux Bianco czy moze znacie jakies inne produkty pozostalych firm.
Pozdrawiam i czekam na wypowiedzi ekspertow ;]

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #34 : Marca 15, 2011, 03:26:07 »

Oo zapomniałem o tym wątku . Przedstawię swój pokarm jajeczny jaki stosuje dla Glosterów :

Skład :

- 1 jajo kurze ugotowane na twardo
- rusk
- sztuczne jajko z Quiko

Przygotowanie :

1 ) jajko kurze gniotę drobno lecz nie za drobno bo gdy jest bardzo świeże od własnych kur jajo to się robi błoto .
2 ) jajo kurze rozkładam po całym talerzu żeby była cienka warstwa
3 ) zasypuje jajkiem sztucznym jajko kurze wcześniej rozłożone na cieniutkom warstwę ( na oko 6-8 łyżeczek )
4 ) następnie na to jajko kurze i sztuczne sypię jeszcze 3 łyżeczki rusku
5 ) potem to wszystko biorę i gniotę widelcem aż się wszystko dobrze wymiesza . Wszystko to jest sypkie i dość wilgotne.

Ogólnie dość dobrze rosną pisklaki Umiech Co sądzicie o takim pokarmie jajecznym?

Sygnum - D027
Kanariusz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #35 : Marca 15, 2011, 05:03:22 »

Przygotuję Twoją mieszankę jutro moim małym kanarkom , zobaczymy czy będzie im smakować Mrugnicie

Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351

Kanarki: żółte, białe recesywne

« Odpowiedz #36 : Marca 15, 2011, 05:59:53 »

Ja stosuje pokarm jajeczny (moje ptaki nie przepadają za jajkiem z Quiko) z orluksa dla żółtych kanarków, proporcje są podobne (na jedno jajko kurze ok 6-7 łyżek sztucznego do tego dodaje albo rusk, albo kasze kuskus)

U mnie się ta mieszanka bardzo dobrze sprawdza, młode szybko rosną.

Po usamodzielnieniu sie młodych dodaje im do mieszanki jeszcze FRUTTI PATEE (jest to sztuczne jajko które ma w swoim składzie suszone owoce), ten pokarm jajeczny można podawać każdego rodzaju ptaków kanarkom jak i egzotyce i papużkom.

CIH F-047
Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #37 : Marca 15, 2011, 10:41:49 »

dodam jeszcze że te proporcje z nikąd nie brałem tylko sobie wymyśliłem Umiech

Sygnum - D027
stanley
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 114

Pozdrawiam

« Odpowiedz #38 : Stycznia 14, 2013, 02:21:29 »

mozecie podac przykladową date waznosci pokarmu jajecznego?

mam CeDe z 2011 roku tylko w pojemniku, opakowanie wyrzuciłem i nie pamiętam do kiedy jest zjadliwe

dziekuje

ciesz się zdrowiem, ale pamiętaj, że niedługo umrzesz

"jesteście ważniejsi niż wiele wróbli, u Was nawet włosy na głowie są policzone" - Pan Jezus
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #39 : Stycznia 14, 2013, 02:42:41 »

Nie bardzo rozumiem treść postu, ale jeśli chodzi o to, czy podawać stary pokarm jajeczny, to odpowiem tylko, że jeśli to jest suchy pokarm, to ja bym swoim ptakom podał. I podaję czasem. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym wyrzucił przeterminowany suchy pokarm jajeczny. Pod warunkiem, że był dobrze przechowywany i nie ma żadnych oznak zepsucia, które można stwierdzić powszechnie dostępnymi metodami organoleptycznymi.

nazim
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 6

« Odpowiedz #40 : Stycznia 29, 2017, 09:45:22 »

Witam, piszę w tym wątku, choć nie wiem czy słusznie. Mam do Was pytanie, z racji pierzenia mojego kanarka, podaję mu co drugi dzień biszkopt ptasi wg receptury podanej w książce "Nasz polski kanarek". Jest on opisany jako całkowicie zastępujący mieszankę jajeczną. Czy podawanie biszkoptu co drugi dzień w okresie pierzenia zastąpi w zupełności jajka (mieszankę jajeczną)? Obawiam się późniejszych braków w upierzeniu. Bardzo proszę, napiszcie, co o tym sądzicie. Dziękuję!!

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #41 : Stycznia 29, 2017, 12:04:05 »

To jedna z książek praktycznie wyczerpujących temat.Śmiało możesz się stosować do wskazówek hodowlanych autora.

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #42 : Stycznia 29, 2017, 12:29:51 »

Biszkopt jest wygodny bo sie nie psuje tak szybko jak jajko. Nie sadze ze moze on zastapic w zupelnosci jajko. Powod bardzo prosty-jajko z pewnoscia ma wieksze wartosci bialkowe . Jajko to zawsze jajko Mrugnicie

januszomd
Go
« Odpowiedz #43 : Stycznia 29, 2017, 12:41:21 »

Zgadam się w 100% z RNA07TE
Wygodniej jest dawać pokarm kupny(jajko ,biszkopt itp.) lecz zdrowszy jest pokarm świeży ,samemu zrobiony.Ja kupując jajka staram się aby były one od kur z wolnego wybiegu,od kur,które mają dostęp do zielska .
A dlaczego?...bo mają pełny zasób witamin .
Mam porównanie z ptakami,które przybyły do mojej hodowli(z dobrych niby hodowli) a tymi u mnie urodzonymi.
Te u mnie urodzone,nigdy dotąd nie zachorowały,żadnych problemów z pierzeniem etc.
Pozdrawiam

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #44 : Stycznia 29, 2017, 12:59:32 »

A co ma jajko pomieszane z wyrobami mącznymi,czego nie ma jajko pomieszane z wyrobami mącznymi i upieczone?
Biszkopt to też głównie jajko.W książce stoi,że biszkopt całkowicie zastępuje jajko.Na jakiej podstawie więc takie wnioski?

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
Strony: 1 2 [3] 4 5 6   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!