Sarenzir zauważyłam że od jakiegoś czasu tylko wytykasz mi błędy- nie zawsze słusznie (tutaj akurat tak, ale w wątku o k. różowych już nie bardzo). Może postaraj się napisać coś sama?
Nie od jakiegoś czasu, tylko konkretnie jako odpowiedzi wobec wklejonych przez Ciebie hurtem praktycznie w ciągu jednego dnia "artykułów" . Też skomentowałam hurtem bo nie lubię wklejania bubli jako rzetelnej informacji
Co do pisania samej - uważam że zanim zacznie się pisanie artykułów informacyjnych, które mają służyć nauce i informacji dla mniej zaznajomionych z tematem- należy najpierw samemu posiąść rzetelną wiedzę aby się móc nią dzielić - inaczej wprowadza się jedynie mętlik i dezinformację.
Przepisywanie z innych forum artykułów, napisanych przez siebie jakiś czas temu, bez sprawdzenia konkretów i ewentualnych błędów mi nie imponuje - uważam, że lepiej nie pisać nic, niż pisać coś "po łebkach", gdybym nie przegryzła się przez lipochromy jakiś czas temu, Twoje artykułu nieźle namieszałyby mi w głowie i wprowadziły w błąd
Sama piszesz w pierwszym poście
Kanarki żółte dzielą się na żółte i żółte pastelowe.
Więc sama wprowadzasz tutaj informację o pastelach po czym post dalej zarzucasz mi że
wklejam klasy wystawowe kanarków żółtych w których uwzględnione są również kanarki żółte pastelowe oraz inne uznane rasy kanarków żółtych .

Oczywistym jest że klasy wystawowe rozróżniające samce i samice - nie są ściśle podziałem na rasy kanarków, ale przynajmniej jest to informacja źródłowa z której można jakieś wnioski co do ras wyciągnąć
Jednak mogłabyś byś doczytać że jesteśmy w dziale "Kanarki żółte>>kanarki żółte"- poza tym jest jeszcze dział "kanarki żółte>>kanarki żółte pastelowe". Dlatego min. nie pisałam o oczywistym podziale intensywne/nieintesywne/mozaiki a jedynie wspomniałam o dwóch głównych grupach (nie mutacjach) kanarków żółtych.
Jak widać z przytoczonych przeze mnie Twoich wypowiedzi sama sobie przeczysz.
W dodatku sugerujesz pierwszym wpisem ze kanarki żółte lipochromowe są jedynie w tych dwóch odmianach - żółtym i pastelowym, bo nigdzie nie napisałaś iż są to "główne grupy" które dzielą się na cokolwiek więcej .
Artykuł informacyjny powinien zawierać wyczerpujące dane. Dla jednych istnienie mozaiki oraz kanarków intensywnych i nieintensywnych jest oczywiste, dla innych absolutnie nie, bo dopiero zdobywają tą wiedzę.
Dziwne że przy kanarkach czerwonych uznałaś że należy ten podział nieco rozszerzyć i wspomnieć o ptakach intensywnych i nieintensywnych, przy kanarkach żółtych już nie ? Dziwne tym bardziej, że pod względem ras i mutacji to są to dwa "bliźniacze " podziały - można sobie kalkę zrobić zamieniając jedynie żółty na czerwony i odwrotnie
Może jakaś konsekwencja?
Skoro ten dział jest tylko i wyłącznie o kanarkach żółtych, a istnieje dział o kanarkach w odmianie ivoor , mozaika . białoskrzydłe etc...to bądźmy konsekwentni i nie piszmy nic na temat kanarków pastelowych , aczkolwiek wypadałoby wówczas dla początkujących zrobić dopisek iż istnieją inne rasy kanarków z żółtym barwnikiem opisane w innych działach a te stricte żółte są intensywne i nieintensywnienie i stanowią jedną rasę.