Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:33:05 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Kanarki żółte-kilka słów  (Przeczytany 3533 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Chiara
Go
« : Lutego 14, 2013, 10:59:12 »

Kanarek żółty jest pierwszą samoistną mutacją dzikiego kanarka, która powstała ok. 1600 roku. Kanarki żółte- jak inne lipochromowe- dzielą się na intensywne i nieintensywne. W ich ubarwieniu występuje barwnik zwany zooksantyną, która powoduje żółte zabarwienie piór.
Przypadkowa mutacja spowodowała, że organizm zielonego kanarka przestał nagle produkować czarny i brązowy pigment, nie przestając natomiast odkładać żółtego lipochromu. W rezultacie powstały ptaki o intensywnym żółtym ubarwieniu z białymi lotkami i ogonem. Ogon i skrzydła były białe, ponieważ nie posiadały żółtego pigmentu. Pierwszego kanarka o żółtym ubarwieniu wyhodowano już w 1600 roku. Obecnie wśród żółtych kanarków można wyróżnić wiele odcieni tej barwy, od jasnożółtego aż do ciemnożółtego.
Kanarki żółte dzielą się na żółte i żółte pastelowe.

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« Odpowiedz #1 : Lutego 20, 2013, 12:02:49 »

Kolejny błąd w opisach kanarków kolorowych:

Tymczasem :
Kanarki żółte lipochromowe dzielą się podobnie jak kanarki czerwone lipochromowe.. są:
|- żÓłTE
|- Lipochromowe żółte intensywne
|- Lipochromowe żółte intensywne białoskrzydłe
|- Lipochromowe żółte nieintensywne
|- Lipochromowe żółte nieintensywne białoskrzydłe
|- Lipochromowe żółte mozaikowe samce
|- Lipochromowe żółte mozaikowe samice
|- Lipochromowe żółtopastelowe intensywne
|- Lipochromowe żółtopastelowe intensywne białoskrzydłe
|- Lipochromowe żółtopastelowe nieintensywne
|- Lipochromowe żółtopastelowe nieintensywne białoskrzydłe
|- Lipochromowe żółtopastelowe mozaikowe samce
|- Lipochromowe żółtopastelowe mozaikowe samice
|- Lutino i lutinopastelowe intensywne i nieintensywne
|- Lutino i lutinopastelowe mozaikowe samce
|- Lutino i lutinopastelowe mozaikowe samice

zródło * wklejone przez Tymm  w temacie kanarów różowych ) :
http://pfo.info.pl/images/stories/OMP2012/Klasy_OMP2012.pdf

Chiara
Go
« Odpowiedz #2 : Marca 01, 2013, 01:11:14 »

Kolejny błąd w opisach kanarków kolorowych:
Sarenzir zauważyłam że od jakiegoś czasu tylko wytykasz mi błędy- nie zawsze słusznie (tutaj akurat tak, ale w wątku o k. różowych już nie bardzo). Może postaraj się napisać coś sama?
Wymieniłaś chyba wszystkie lipochromowe odmiany kanarków żółtych- rozgraniczając nawet mozaikę samca od samicy. Jednak mogłabyś byś doczytać że jesteśmy w dziale "Kanarki żółte>>kanarki żółte"- poza tym jest jeszcze dział "kanarki żółte>>kanarki żółte pastelowe". Dlatego min. nie pisałam o oczywistym podziale intensywne/nieintesywne/mozaiki a jedynie wspomniałam o dwóch głównych grupach (nie mutacjach) kanarków żółtych.

Chiara
Go
« Odpowiedz #3 : Marca 01, 2013, 01:13:53 »

Sarenzir zauważyłam że od jakiegoś czasu tylko wytykasz mi błędy- nie zawsze słusznie (tutaj akurat tak, ale w wątku o k. różowych już nie bardzo).
Chodziło mi o częściową rację- nie wszystkie wymienione przez Sarenzir odmiany to kanarki żółte nie-pastelowe.

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« Odpowiedz #4 : Marca 04, 2013, 10:48:30 »

Sarenzir zauważyłam że od jakiegoś czasu tylko wytykasz mi błędy- nie zawsze słusznie (tutaj akurat tak, ale w wątku o k. różowych już nie bardzo). Może postaraj się napisać coś sama?
Nie od jakiegoś czasu, tylko konkretnie jako odpowiedzi wobec wklejonych przez Ciebie hurtem praktycznie w ciągu jednego dnia "artykułów" . Też skomentowałam  hurtem bo nie lubię wklejania bubli jako  rzetelnej informacji
Co do pisania samej - uważam że zanim zacznie się  pisanie artykułów informacyjnych, które mają służyć nauce i informacji dla mniej zaznajomionych z tematem- należy najpierw samemu posiąść rzetelną wiedzę aby się móc nią dzielić -  inaczej wprowadza się jedynie mętlik i  dezinformację.
Przepisywanie z innych forum artykułów, napisanych przez siebie jakiś czas temu, bez sprawdzenia konkretów i ewentualnych błędów mi nie imponuje - uważam, że lepiej nie pisać nic, niż pisać coś "po łebkach", gdybym nie przegryzła się przez lipochromy  jakiś czas temu, Twoje artykułu nieźle namieszałyby mi w głowie i wprowadziły w błąd

Sama piszesz w pierwszym poście

Więc sama wprowadzasz tutaj informację o pastelach po czym  post dalej zarzucasz mi że wklejam klasy wystawowe kanarków żółtych w których uwzględnione są również kanarki żółte pastelowe oraz  inne uznane rasy kanarków żółtych .  Mrugnicie  Oczywistym jest że klasy wystawowe rozróżniające samce i samice - nie są ściśle podziałem na rasy kanarków, ale przynajmniej jest to informacja źródłowa z której można jakieś wnioski co do ras wyciągnąć

Jednak mogłabyś byś doczytać że jesteśmy w dziale "Kanarki żółte>>kanarki żółte"- poza tym jest jeszcze dział "kanarki żółte>>kanarki żółte pastelowe". Dlatego min. nie pisałam o oczywistym podziale intensywne/nieintesywne/mozaiki a jedynie wspomniałam o dwóch głównych grupach (nie mutacjach) kanarków żółtych.

Jak widać z przytoczonych przeze mnie Twoich wypowiedzi sama sobie przeczysz.
W dodatku  sugerujesz pierwszym wpisem ze kanarki żółte lipochromowe są jedynie w tych dwóch odmianach - żółtym i pastelowym, bo nigdzie nie napisałaś iż są to "główne grupy" które dzielą się na cokolwiek więcej .
Artykuł informacyjny powinien zawierać wyczerpujące dane. Dla jednych istnienie mozaiki  oraz kanarków intensywnych i nieintensywnych jest oczywiste, dla innych  absolutnie nie, bo dopiero zdobywają tą wiedzę.
Dziwne że przy kanarkach czerwonych  uznałaś że należy ten podział nieco rozszerzyć  i wspomnieć o ptakach intensywnych i nieintensywnych, przy kanarkach żółtych już nie ?  Dziwne tym bardziej, że pod względem ras i mutacji to są to dwa "bliźniacze " podziały - można sobie kalkę zrobić zamieniając jedynie żółty na czerwony i odwrotnie Jzyk
Może jakaś konsekwencja? 

Skoro ten dział jest tylko i wyłącznie o kanarkach żółtych, a istnieje dział o kanarkach w odmianie ivoor , mozaika . białoskrzydłe etc...to bądźmy konsekwentni i nie piszmy nic na temat kanarków pastelowych , aczkolwiek wypadałoby wówczas dla początkujących zrobić dopisek iż istnieją inne rasy kanarków z żółtym barwnikiem opisane w innych  działach a te stricte żółte są intensywne i nieintensywnienie i stanowią jedną rasę.   

Chiara
Go
« Odpowiedz #5 : Marca 04, 2013, 08:10:30 »

Po pierwsze-nie obrażaj mnie- słowo bubel jest obraźliwe.
Niedawno jeszcze nie wiedziałaś nic, a po nagrodzie jaką otrzymałaś uważasz się za eksperta k. lipochromowych- opierając się na czyjejś wiedzy. Sama na razie do niczego nie doszłaś, więc jeżeli nie grzeczności- to może przynajmniej trochę szacunku? Osobiście uważam że to nie miejsce żeby z Tobą ciągnąć spory- ja napisałam swoje i tyle (i nie miałam ambicji tworzyć artykułu).

Artykuł informacyjny powinien zawierać wyczerpujące dane
Może gdybyś przeczytała tytuł- "Kilka słow o..." nie pisałaś że jest to artykuł który powinien zawierać wyczerpujące dane. Kanarki pastelowe wymieniłam w ostatnim zdaniu jako te które występują oprócz klasycznych żółtych- jednak rozpisywanie się w tym miejscu n.t. odmian k. żółtych pastelowych jest niedopatrzeniem (Twoim). Samo wy[pisanie wszystkich ras k. żółtych klasycznych (że użyję takiego słowa) byłoby OK i uzupełniło te kilka zdań które tu napisałam- i które same w sobie nie zawierają błędów... Ale jeżeli ktoś się chce przyczepić... (Mogłabyś też dodać jak nazywa się barwnik powodujący żółte zabarwienie kanarków itp.- i wiele innych informacji- ja ich nie napisałam- bo to nie miał być "artykuł").

Widzę że uważasz się za eksperta od k. lipochromowych... Cóż... Może jeszcze przekonaj się jak jest w praktyce- a wtedy Twoja wiedza się troszkę rozwinie.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!