Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 05:57:53 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Ogon kanarka  (Przeczytany 14107 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
elblinkers
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

K-CE
Wiadomoci: 60

« : Wrzenia 23, 2013, 08:29:41 »

Witam, mam mały problem z jednym z moich kanarków.
Dostałem go od znajomego. NIe wiem w jakim jest wieku, ma srebrną obrączkę. Ptak żywy , czesto śpiewa i ogólnie jest spoko. Było do momentu pierzenia. wypierzył sie cały jedynie lotki na ogonie nie odrosły wogóle. Nie ma ani jednej. Wie ktoś może dlaczego? I czy można temu jakoś zaradzić coś podać dodatkowo do karmy?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #1 : Wrzenia 23, 2013, 08:44:08 »

A kiedy go dostałeś, tzn. czy był u Ciebie podczas pierzenia? Jeśli tak to jaką karmę podawałeś?

elblinkers
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

K-CE

« Odpowiedz #2 : Wrzenia 23, 2013, 09:00:18 »

Kanarka mam od lutego. Nie przystępował do lęgow. Jest to samiec. Dostawały jak wszystkie przy pierzeniu: Mieszanka podstawowa, mieszanka jajeczna, jabłko, brokuł, marchewka, papryka, kalafior, szpinak, ogórek, mniszek lekarski, rdest ptasi, mak, wit. mikroel. Oczywiście rozpiska na cały tydzień.

U żadnego innego  nie było problemu.

pina1954
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Pewel Mała /żywiec
Wiadomoci: 169

« Odpowiedz #3 : Wrzenia 23, 2013, 09:06:26 »

w ogonie są sterówki a nie lotki to mogą być jakieś zaburzenia z pieżeniem.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #4 : Wrzenia 23, 2013, 09:08:47 »

Może on wymaga innych składników pokarmowych albo jest chory albo ma wadę genetyczną. Trudno mi powiedzieć. Nie znalazłem też koloru srebrnego obrączki, nie wiem czy w ogóle taka była w PFO. Obawiam się, że będziesz musiał czekać do następnego pierzenia.
A nie wyrwał mu ktoś tego ogona?

elblinkers
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

K-CE

« Odpowiedz #5 : Wrzenia 23, 2013, 09:30:57 »

Co do lotek i sterówek masz racje moje przejęzyczenie. Bron Boże nikt piórek mu nie wyrywał. Na obrączce sa tylko 2 numery 44 i 90. Przyglądałem się mu z bliska. Ma tak jakby kawałki trzonków.

Pandan0
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 148

« Odpowiedz #6 : Wrzenia 23, 2013, 10:59:40 »

Witam,
Lotki i sterówki to są pióra, które odrastają u naszych kanarków po ich wyrwaniu (z różnych powodów) niezależnie od pory roku i sytuacji. Pozostałe pióra odrastają dopiero w czasie normalnego pierzenia się ptaków. Może trzeba sprawdzić, czy te sterówki nie są po prostu uszkodzone i widać tylko resztki? Jeżeli są to to uszkodzenia (złamania przy nasadzie), to można spróbować je wyskubać. Odrosną wtedy nowe pióra. Ptaki będą lepiej latać itp. Najlepiej jest pójść z takim ptakiem do doświadczonego hodowcy lub weterynarza w celu oceny sytuacji.
Pozdrawiam i życzę sukcesów w hodowli

elblinkers
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

K-CE

« Odpowiedz #7 : Wrzenia 24, 2013, 08:36:18 »

Czy podczas zabiegu usuwania piór lub reszty nasad trzonków piór ptak może ucierpieć? Robiłem już wiele rzeczy od obcinania piór na kloace przed lęgami nawet do usuwania zrogowaciałego naskórka na nogach , który przeszkadzał kanarkowi szczególnie na nodze na której znajduje się obrączka. Wtedy jednak dostałem konkretne instrukcje od hodowcy jak to robić. Więc prosze o małe poinstruowanie mnie jak usunąc resztki uszkodzonych piór.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #8 : Wrzenia 24, 2013, 09:25:33 »

łapiesz, trzymasz i ciągniesz i... gotowe! Chichot

elblinkers
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

K-CE

« Odpowiedz #9 : Wrzenia 24, 2013, 09:27:46 »

Spoko  Chichot Tyle się domyśliłem. Pytanie tylko czy wszystkie?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #10 : Wrzenia 24, 2013, 10:32:12 »

Spoko  Chichot Tyle się domyśliłem. Pytanie tylko czy wszystkie?

Co Wy chcecie temu biednemu kanarkowi zrobić?
A tak na poważnie - usuwa się uszkodzone pióra, gdyż bardziej przeszkadzają kanarkowi niż fakt usuwania. Praktycznie jeszcze tego nie robiłem - na szczęście nie miałem takiej potrzeby. Sam zobacz czy wszystkie na raz czy co kilka dni.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #11 : Wrzenia 25, 2013, 10:01:57 »

Ja bym wyrwał od razu wszystkie, które wyglądają na uszkodzone. Bo jak będziesz usuwał po kilka co kilka dni, to możesz uszkadzać przy okazji pióra nowo rosnące.

JANUSZK
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 35

« Odpowiedz #12 : Wrzenia 26, 2013, 11:27:24 »

Pandamo ojaśnił sedno sprawy, te złamane resztki [kłeki] trzeba koniecznie usunąć może nie wszystkie od razu [jest to bolesne] np. penseta. Uwazam ze powinien to zrobić doświadczony hodowca

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #13 : Wrzenia 26, 2013, 01:30:03 »

Uwazam ze powinien to zrobić doświadczony hodowca
No bez jaj! Każdy tylko pisze, że "doświadczony hodowca"! A gdzie ci niedoświadczeni mają zdobywać doświadczenie? I o jakie doświadczenie chodzi? Jaki to jest doświadczony hodowca? Ten co trzyma ptaki 20 lat i ani razu nie wyrywał piór ptakom, czy może taki, co ma ptaki od roku i już przynajmniej pięć razy wyrywał ptakom pióra z ogona! Albo może taki, co ma już kilka tytułów mistrzowskich?
Wg mnie wystarczy, że ten, kto się będzie zabierał za wyrywanie tych piór nie będzie ślepy.

elblinkers
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

K-CE

« Odpowiedz #14 : Wrzenia 26, 2013, 07:16:46 »

"Operacja" poszła szybko i sprawnie. Tylko chwile po zabiegu był osowiały, jakby nie mógł znaleźć sobie miejsca. Teraz jest wszystko ok. Kanarek jest żywy, ma apetyt. Mam nadzieję, że piórka odrosną tak jak powinny. 

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!