Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 08:13:48 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Ile mogę dawać kanarkowi proszku z barwnikiem na piórka  (Przeczytany 2683 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
wyrobekj
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 1

« : Stycznia 29, 2014, 07:01:30 »

Proszę o pomoc w następującej sprawie. Kupiliśmy pomarańczowego kanarka ale po pierzeniu stracił trochę na kolorze. Dostawał i dostaje karmę jajeczną Versele Laga z barwnikiem, ale jak widać, to nie wystarczyło.
Dlatego kupiłam sam barwnik Can Tax także z Versele Laga. Tam napisali, żeby dodawać 5g na 500 g karmy. Ale ja kupiłam 150 g i termin przydatności upływa w październiku tego roku.
Dlatego chcę zapytać czy zrobię krzywdę kanarkowi, gdybym dodawała 5 g do każdej porcji karmy, którą mu wsypuję do pojemniczka. Czy w jakikolwiek sposób to mu może zaszkodzić.
Pytam po pierwsze dlatego, że karma jajeczna z barwnikiem słabo kanarka wybarwiła w czasie pierzenia, więc może trzeba mu dawać więcej, a po drugie, mam tego strasznie dużo jak na jednego ptaszka i sugerowaną dawkę 5g na 500 g.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #1 : Stycznia 29, 2014, 07:30:55 »

Witaj,
barwnik podaje się przede wszystkim w okresie pierzenia. Koledzy, którzy mają kanarki kolorowe wyjaśnią to najlepiej.
Nie rozumiem tylko - kupiłaś 150 g barwnika?
Acha, to nie barwnik, tylko dodatek barwiący. 1 gram na 100 g pokarmu jajecznego lub 200 ml wody.

Nie dawaj więcej niż jest w przepisie, bo jest to barwnik sztuczny - obciąża wątrobę. Wykorzystasz ile wykorzystasz, resztę podejrzewam trzeba będzie wyrzucić.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #2 : Stycznia 29, 2014, 09:13:35 »

Proszę o pomoc w następującej sprawie. Kupiliśmy pomarańczowego kanarka ale po pierzeniu stracił trochę na kolorze. Dostawał i dostaje karmę jajeczną Versele Laga z barwnikiem, ale jak widać, to nie wystarczyło.
Dlatego kupiłam sam barwnik Can Tax także z Versele Laga. Tam napisali, żeby dodawać 5g na 500 g karmy. Ale ja kupiłam 150 g i termin przydatności upływa w październiku tego roku.

Acha, to nie barwnik, tylko dodatek barwiący. 1 gram na 100 g pokarmu jajecznego lub 200 ml wody.
Dokładnie i ani grama więcej, jeszcze jedno - jeśli ptak już jest w trakcie trwającego pierzenia i dasz teraz barwnik to wyjdzie taki ciapiaty bo cześć piór już ma twarde dutki i nie przyjmie barwnika. Co do terminu przydatności to nie patrz na to, podawałem ptakom barwnik nawet rok po terminie ważności i równie dobrze się wybarwiały. Jeśli już częściowo się wypierzył (podbrzusze, lotki, sterówki) i efekt jest w kolorze dla ciebie niezadowalający teraz już bym barwnika nie podawał a dopiero na przyszłe pierzenie.

Najlepiej jeśli ten ptak jest twoim ulubieńcem to nie podawał bym mu tego wcale bo jak by nie było ma to wpływ na wątrobę ptaka. Ta karma jajeczna barwiąca jest zdecydowanie mniej szkodliwa dla ptaka, do tego możesz dawać tartą marchew a nawet tarte surowe buraczki, tylko trzeć na drobno i też będzie ładny. Jak chcesz ptaka czerwonego jak krew jak wybarwia się ptaki na wystawę musisz liczyć się z tym że co rok podając mu sztuczny barwnik wpływasz na jego zdrowie a to przekłada się na długość życia. Mój najstarszy kanarek odszedł mając 21 lat i barwnika nie widział. Ptaki na handel były barwione bo słabo wykolorowane ptaki czerwone trudno sprzedać, gdyby nie to żaden by sztucznego barwnika nie dostał bo szkoda było by mi ptaków.  Mrugnicie

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!