|
CarIvan
Go
|
 |
« : Listopada 01, 2014, 07:54:00 » |
|
Zastanawiam się jak będą oceniane ptaki egzotyczne w tym roku na OMP, w szczególności mam na myśli amadyny wspaniałe. Zastanawia mnie to dlatego, że z tego co wynika z przygotowanych klas konkursowych to polscy sędziowie na czele z Panem Janem Kamińskiem i osobami z jakimi konsultowano te klasy w przypadku amadyn wspaniałych nie mają chyba pojęcia o mutacjach tych ptaków. Od kiedy to mamy mutację pomarańczowogłową?, dlaczego w klasach konkursowych - skoro są rozpisane mutacje niebieskie i pastelowe niebieskie - nie są rozpisane srebrne, żółte i białe? Brak wiedzy czy spychologia tych ptaków zaliczonych do innych mutacji? A dlaczego nie są uwzględnione modyfikacje genetyczne? Wystarczy przyjrzeć się opisowi klas http://www.pfo.info.pl/images/stories/OMP2014/Klasy_konkursowe_COM2014.pdf by stwierdzić że w przypadku amadyn wspaniałych ocena tych ptaków będzie niewłaściwa. Co w przypadku gdy wystawiłby ktoś ptaki z mutacji genetycznej? nikt ich nie oceni bo nawet nie będzie wiedział żaden sędzia co to jest ani jak takie ptaki sklasyfikować. Nie popisał się prezes sekcji sędziów tworząc owe klasy konkursowe, chyba że przepisali je z jakichś dotąd błędnie powielanych, to tym bardziej świadczy o braku kompetencji i wiedzy. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopada 01, 2014, 09:26:36 » |
|
żółte są: F1 105-111 srebrne też są: F1 121-127 a białe to pewnie będą F1 135 albo 133
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopada 01, 2014, 09:28:26 » |
|
nie mogę się doszukać w klasach mutacji pomarańczowogłowej... a te modyfikacje to też pewnie będą się łapać w F1 133/135
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CarIvan
Go
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopada 01, 2014, 09:40:30 » |
|
żółte są: F1 105-111 Żółty ptak to nie ptak pastelowy zielony podobnie srebrny nie jest pastelem niebieskim. Zauważ że każdy pastel zielony może być tylko jednofaktorowy nie ma dwufaktorowych zielonych pasteli ale już ptak żółty może być jedno i dwufaktorowy przy czym żółty jednofaktorowy wygląda inaczej niż pastel zielony jednofaktorowy, to samo jest u ptaków srebrnych. Te standardy dotyczące mutacji amadyn wspaniałych są błędnie opisane podobnie jak obecne klasy. nie mogę się doszukać w klasach mutacji pomarańczowogłowej nie ma takiej mutacji na świecie wśród amadyn. Jest żółtogłowa a nie pomarańczowogłowa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopada 01, 2014, 10:07:23 » |
|
Czepiasz się. Wielokrotnie uczestniczyliśmy w dyskusjach na temat nazewnictwa mutacji amadyn wspaniałych. Nie są one ujednolicone u nas w kraju. Nawet fakt wydania przez PFO standardów nie załątwiło sprawy, bo po pierwsze nazewnictwo mutacji jest tam bardzo zawiłe, a po drugie sama PFO podaje w klasach konkursowych inne nazewnictwo. To, czy ptak nazwany jest zielony pastel 1F albo 2F czy nazwany jest żółty 1F albo 2F to nie znaczy, że chodzi o innego ptaka. Sam wiesz, że na ptaki zielone z jednym genem barwy żółtej mówi się pastel, żółty 1F czy dilute i u nas wszystkie nazwy uchodzą za poprawne. Analogicznie ptaki niebieskie/srebrne. Wg mnie ptaki w klasach są opisane jasno i przejrzyście, zgodnie z genomem. Co do pozostałych opisów w klasach F1/F2 to rzeczywiście jest kilka drobnych błędów, ale nie ma co o nich dyskutować. Lista błędów, które są błędami w moim mniemaniu, przekazano już, jak mnie zapewniono, Sekcji Sędziów. nie mogę się doszukać w klasach mutacji pomarańczowogłowej nie ma takiej mutacji na świecie wśród amadyn. Jest żółtogłowa a nie pomarańczowogłowa. Bardziej chodziło mi o to, że nie mogę dociec, gdzie Ty widziałeś mutację pomarańczowogłową w klasach konkursowych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CarIvan
Go
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopada 01, 2014, 10:45:25 » |
|
To, czy ptak nazwany jest zielony pastel 1F albo 2F czy nazwany jest żółty 1F albo 2F to nie znaczy, że chodzi o innego ptaka. Jasne tyle że nie ma pasteli zielonych dwufaktorowych i tego się czepiam. Nazewnictwo jest błędnie opisane. Nie są one ujednolicone u nas w kraju. Nawet fakt wydania przez PFO standardów nie załątwiło sprawy, bo po pierwsze nazewnictwo mutacji jest tam bardzo zawiłe, a po drugie sama PFO podaje w klasach konkursowych inne nazewnictwo. Należało by to może więc zmienić na prawidłowe tylko czy ktoś na to pozwoli? Nazewnictwo mutacji nie jest zawiłe tylko trzeba je poprawnie opisać a PFO podaje błędne nazewnictwo zarówno w napisanych standardach jak i w klasach konkursowych. Bardziej chodziło mi o to, że nie mogę dociec, gdzie Ty widziałeś mutację pomarańczowogłową w klasach konkursowych. Zobacz pozycje F1 93 fakt jest opis pomarańczogłowy ale to też niepoprawne nazewnictwo bo takowej mutacji nie ma ale już w pozycji F1 99 jest pomarańczowogłowy a takiej mutacji też nie ma, w innych pozycjach ten sam błąd. Analogicznie ptaki niebieskie/srebrne. Wg mnie ptaki w klasach są opisane jasno i przejrzyście, zgodnie z genomem. Co do pozostałych opisów w klasach F1/F2 to rzeczywiście jest kilka drobnych błędów, ale nie ma co o nich dyskutować. Lista błędów, które są błędami w moim mniemaniu, przekazano już, jak mnie zapewniono, Sekcji Sędziów. Moim zdaniem nie są one również poprawnie opisane a co do listy błędów to powinno się je poprawić nim opublikuje się Klasy konkursowe jeśli takowa listę im przekazano, chyba że nie zamierza sekcja sędziów tych błędów poprawiać. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
forpus94
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 164
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopada 01, 2014, 10:52:48 » |
|
Nie znam sie na amadynach wspanialych ale podejrzewam , ze ptaki nazywane przez Was jako "srebrne" to mutacja niebieska z jakims faktorem pastelowym. Tak samo jak sa wrobliczki szare, czy 2F ciemne niebieskie , ktore wygladaja prawie jak czarne- wszystkie ptaki zaliczane sa do jednej z dwoch linii :zielona albo niebieska. Nazewnictwo klas jest genotypowe a nie fenotypowe .
|
|
|
|
|
|
G001 forpus-klub.cz kanarkipapugiastryldy.org.pl
|
|
|
|
CarIvan
Go
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopada 01, 2014, 10:59:37 » |
|
Nie znam sie na amadynach wspanialych ale podejrzewam , ze ptaki nazywane przez Was jako "srebrne" to mutacja niebieska z jakims faktorem pastelowym. Jest mutacja niebieska i tutaj mogą być zarówno 1F i 2 F, jest mutacja pastelowa niebieska i te są tylko 1F i jest mutacja srebrna i w tej są również 1F i 2F. Nazewnictwo klas jest genotypowe a nie fenotypowe . Problem w tym że nawet tutaj nie ma poprawnego nazewnictwa amadyn wspaniałych. Cześć opisano po genotypie, cześć po fenotypie i wszystko razem dało kumulację błędów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopada 01, 2014, 11:29:12 » |
|
nie ma pasteli zielonych dwufaktorowych i tego się czepiam. Nazewnictwo jest błędnie opisane.
Nie wiem, gdzie tu błąd. Powoli zaczynam odbierać to w ten sposób, że nie pasuje do Twojego pojmowania fenotypu amadyńca. To jest podobnie jak z tą mutacją złotą - jeden powie, że ptak jest złoty, inny określi ptaka genotypowo i nie będą mogli dojść do porozumienia. Zobacz pozycje F1 93 fakt jest opis pomarańczogłowy ale to też niepoprawne nazewnictwo bo takowej mutacji nie ma
O co Ci chodzi z tym pomarańczowym? Nie jest to nigdzie sklasyfikowane jako mutacja, w klasach konkursowych też nie. W pozycjach wyżej jest czerwonogłowy i czarnogłowy i tego się nie czepiasz. Nie rozumiem, o co Ci chodzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopada 01, 2014, 11:32:32 » |
|
Jest mutacja niebieska i tutaj mogą być zarówno 1F i 2 F, jest mutacja pastelowa niebieska i te są tylko 1F i jest mutacja srebrna i w tej są również 1F i 2F. Niebieski to niebieski - nie ma 1F, są tylko 2F. 1F to nie niebieski. A ptaki białopierśnie zostały sklasyfikowane osobno, tak więc z tymi niebieskimi srebrnymi 1F to nie do końca prawda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CarIvan
Go
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopada 02, 2014, 09:25:13 » |
|
Niebieski to niebieski - nie ma 1F Marcinie wszystkie samice niebieskie są jednofaktorowe. Samce owszem 2F, stąd moim zdaniem klasyfikacja jest błędnie opisana, podobnie jak opis w standardach. 1F to nie niebieski Samiec 1F niebieski będzie zawsze pastelem niebieskim, nie ma pasteli niebieskich 2F. A ptaki białopierśnie zostały sklasyfikowane osobno Też niepoprawnie. Poczytaj niżej. tak więc z tymi niebieskimi srebrnymi 1F to nie do końca prawda W mutacji srebrnej masz zarówno 1F jak i 2F. Każdy srebrny samiec o piersi fioletowej będzie tylko dwufaktorowy i ma białą obwódkę za maską niezależnie od koloru maski, każda srebrna samica fioletowopierśna jest zawsze jednofaktorowa, nie ma srebrnych fioletowopiersnych samców 1F. W przypadku mutacji srebrnej białopierśnej masz zarówno 1F i 2F samce i różnią się one kolorem obwódki za maską, wszystkie samice białopierśne srebrne są 1F. Moim zdaniem powinno być to wszystko wyszczególnione a nie wpakowane do jednej klasyfikacji. To tak jak byś w przypadku kanarków oceniał tylko w jednej kategorii wszystkie ptaki lipochromowe a w drugiej tylko wszystkie melaninowe. I dlatego się do tego przyczepiłem. Podobnie z ptakami żółtymi, nawet pokazałem Ci różnice na zdjęciach by to udowodnić pamiętasz? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopada 02, 2014, 06:01:35 » |
|
Marcinie wszystkie samice niebieskie są jednofaktorowe. Samce owszem 2F, stąd moim zdaniem klasyfikacja jest błędnie opisana, podobnie jak opis w standardach. Niebieski kolor dziedziczy się autosomalnie recesywnie, więc nie ma czegoś takiego jak 1F i 2F, niezależnie od płci. Są albo ptaki (zarówno samce jak i samice) niebieskie, albo zielone (w tym tzw. zielone szpalty na niebieskie).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
forpus94
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 164
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopada 02, 2014, 07:30:13 » |
|
BreederGoulda, sądzę że poprostu postanowiłeś się czegoś uczepić bo nie widzę tutaj logicznych argumentów. Nie porównuj kanarków do amadyn wspaniałych czy innych ptaków bo kanarki mają podział na rasy i to logiczne ,że każda kategoria jest osobno.
Niektóre gatunki papug na największych imprezach na świecie mają tylko podział na kategie dziką i mutacyjną. Nikt się nie czepia. Na specjalistycznych wystawach można to sobie rozdzielać ale takie wystawy to całkowicie inna bajka.
|
|
|
|
|
|
G001 forpus-klub.cz kanarkipapugiastryldy.org.pl
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopada 02, 2014, 08:21:02 » |
|
Myślę podobnie - rozdział na coraz bardziej szczegółowe kategorie spowoduje, że w danej kategorii nie będzie konkurencji, bo będzie 1 albo 2 ptaki. Jeśli hodowla amadyny wspaniałej, tej wystawowej, się rozwinie, to będzie można zacząć dzielić włos na czworo, ale póki co chyba nie warto, jeszcze za wcześnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 409
|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopada 03, 2014, 01:22:22 » |
|
BreederGoulda ma oczywiście rację, ale nie do końca. Pierwsza rzecz jak powstała przy tworzeniu klas konkursowych COM to bardzo fatalne tłumaczenie nazw, odmian i mutacji ptaków. Tłumaczenie jest łagodnie mówiąc bardzo, bardzo niestaranne. Łącznie z tym, że niektóre nazwy ptaków są poprzeinaczane. Ot weźmy np. choćby samą amadynę!!! Druga rzecz to fakt, że COM po moim emailu usunął wykazy klas ze swojej strony. Mam obietnicę, że aktualne klasy wystawowe ukażą się wkrótce na stronie http://mondialcom2015.com/. Będziemy mogli zatem porównać nasze klasy ze strony PFO z oryginalnymi klasami COM. Żeby było jeszcze zabawniej to tak do końca nie wiadomo jakie klasy wystawowe będą obowiązywać na OMP, bo z jednej strony PFO milczy na ten temat, a z drugiej na stronie http://pzhkipe.org/aktualnosci/223-mistrzostwa-pzhkipe-2014 opublikowano, że w Platformie Internetowej Polskiej Federacji Ornitologicznej są jeszcze jakieś inne klasy, a nie klasy ze strony PFO. Może by ktoś z PFO wreszcie wyjaśnił tę sprawę, najlepiej jeszcze przez OMP.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|