yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #15 : Lutego 10, 2015, 07:22:51 » |
|
nie wiem, strzelałem. ale w Erfurcie zwykłe, "dzikie" szczygły były po 35-50 euro/szt.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746
Z066
|
 |
« Odpowiedz #16 : Lutego 10, 2015, 07:26:28 » |
|
nie wiem, strzelałem. ale w Erfurcie zwykłe, "dzikie" szczygły były po 35-50 euro/szt. Rozumiem. Dzikie czyli z odłowu ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #17 : Lutego 10, 2015, 08:08:13 » |
|
"dzikie"czyli takie, jak latają u nas za oknami. i bez mutacji. były z obrączkami stałymi. w Niemczech ptaki te podlegają obowiązkowi rejestracyjnemu, wbrew temu co się u nas uważa, nie ma pełnej swobody w ich hodowli
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935
|
 |
« Odpowiedz #18 : Lutego 10, 2015, 10:20:56 » |
|
"dzikie"czyli takie, jak latają u nas za oknami. i bez mutacji. były z obrączkami stałymi. w Niemczech ptaki te podlegają obowiązkowi rejestracyjnemu, wbrew temu co się u nas uważa, nie ma pełnej swobody w ich hodowli Mysle ze nie ma takiego panstwa gdzie ptaki scisle chronione mozna hodowac bez poszczegolnych zezwolen. Umieść cytat Upowszechnienie hodowli "przysłowiowego" szczygła nie spowoduje, że jego ceny spadną Z tym nie mozna sie zgodzic. Upowszechnienie takich hodowli spowoduje zwiekszenie ilosci ptakow a co za tym idzie konkurencje i roznice w cenie . Tak sie stalo tu we Wloszech. Kilka latek do tylu za zwyklego szczygla rodzimego trzeba bylo placic najmniej od 50 euro, teraz znajdziesz nawet po 20. Oczywiscie cena idzie w parze z jakoscia. Takie samo zachowanie zaczyna byc takze z majorem czy gilami i innymi ptakami gdzie ceny maleja z roku na rok a hodowcow ciagle przybywa. Problematyka z takimi pozwoleniami jest moim zdaniem o wiele bardziej skomplikowana niz nam sie wydaje . I tak napewno klusownictwo i sprzedaz ptakow niezaobraczkowanych pochodzacych z odlowow zmaleje a zbiegiem czasu umrze calkowicie. Jednakze trzeba sie zastanowic czy pozniej to my hodowcy posiadajacy zezwolenia i juz zarejestrowane pare nie zmienimy sie w klusownikow ktorzy beda szukac cwego przychowku po drzewach  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ceglasty
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 44
|
 |
« Odpowiedz #19 : Lutego 11, 2015, 06:35:27 » |
|
Z tym nie mozna sie zgodzic. Upowszechnienie takich hodowli spowoduje zwiekszenie ilosci ptakow a co za tym idzie konkurencje i roznice w cenie . Tak sie stalo tu we Wloszech. Kilka latek do tylu za zwyklego szczygla rodzimego trzeba bylo placic najmniej od 50 euro, teraz znajdziesz nawet po 20. Oczywiscie cena idzie w parze z jakoscia. Takie samo zachowanie zaczyna byc takze z majorem czy gilami i innymi ptakami gdzie ceny maleja z roku na rok a hodowcow ciagle przybywa. Problematyka z takimi pozwoleniami jest moim zdaniem o wiele bardziej skomplikowana niz nam sie wydaje . I tak napewno klusownictwo i sprzedaz ptakow niezaobraczkowanych pochodzacych z odlowow zmaleje a zbiegiem czasu umrze calkowicie. Jednakze trzeba sie zastanowic czy pozniej to my hodowcy posiadajacy zezwolenia i juz zarejestrowane pare nie zmienimy sie w klusownikow ktorzy beda szukac cwego przychowku po drzewach  . [/quote] I o tym właśnie mówie. Święte słowa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #20 : Lutego 11, 2015, 09:33:54 » |
|
Ano właśnie... Piszecie, że kilka lat trwało, zanim rynek się wysycił na tyle, że ilość szczygłów w hodowli wzrosłą, a ich ceny spadły. Ale czy stać nas, naszą naturę na te kilka lat wzmożonych odłowów?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676
|
 |
« Odpowiedz #21 : Lutego 11, 2015, 09:43:43 » |
|
dlaczego wzmożonych?
|
|
|
|
|
|
dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #22 : Lutego 11, 2015, 09:56:54 » |
|
Ano właśnie... Piszecie, że kilka lat trwało, zanim rynek się wysycił na tyle, że ilość szczygłów w hodowli wzrosłą, a ich ceny spadły. Ale czy stać nas, naszą naturę na te kilka lat wzmożonych odłowów? Jakich odlowow  Przeciez ptaki do hodowli nie beda pochodzily z odlowow przynajmniej nie powinny i bedzie to kontrolowane. Nie wiem czy rozumie ale piszecie o cenie ptakow jakby to ona byla przyczyna malego zainteresowania hodowla awifauny. Yotan dzieki hodowcom wiele gatunkow ptakow nie podlegla wymarciu. Ptaki w hodowli dozywaja nawet do 8 lat w naturze do trzech.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #23 : Lutego 11, 2015, 10:01:31 » |
|
Dlatego wzmożonych, bo przez kilka lat od "zalegalizowania" hodowli szczygła w Polsce populacja tego gatunku w naturze gwałtownie spadnie. I przyczyną będzie tu właśnie cena. Każdy będzie chciał mieć szczygła, ale nie każdy będzie chciał/mógł kupić ptaka z legalnej hodowli, tańszy będzie ptak z odłowu. Nagle zrobi się wielu hodowców szczygłów, każdy będzie miał te ptaki, tylko pytanie: skąd? Otóż z odłowu mili Panowie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #24 : Lutego 11, 2015, 10:09:13 » |
|
Tu mnie zdziwiles takim sceptycyzmem. Hodowla takich ptakow podlega scisllej rejestracji. A jakiekolwiek zaburzenia w regulaminie sa surowo karane. Nie sadze ze hodowca ktory szanuje swoja pasje bedzie ryzykowal likwidacja hodowli itp. Teraz natomiast hodowcy (klusownicy ) nie majacy mozliwosci prowadzic legalnej hodowli ryzykuja bo nie maja nic do stracenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #25 : Lutego 11, 2015, 10:18:54 » |
|
Prawdę mówiąc to ja jestem zdziwiony Twoim optymizmem... Polak potrafi... Ważne, żeby zbędnych kosztów nie było... A jeśli chodzi o pasjonatów, to oni już teraz trzymają majory. Przeciętny polski hodowca tylko kombinuje, jak tu namnożyć zysków z hodowli, nie oglądając się na przysłowiowe trupy po drodze...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ceglasty
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 44
|
 |
« Odpowiedz #26 : Lutego 11, 2015, 11:09:16 » |
|
Ja nie sądzę, żeby przez legalizacje hodowli ptaki z natury w znaczący sposób ucierpiały. Yotan nie wydaje mi się żeby czarny rynek związany z odłowem łuszczaków mógł na tym zyskać - raczej straci i to od samego początku legalizacji, bo do handlu nie będą trafiały ptaki nieobrączkowane. A cena wiadomo, że z początku będzie wyższa, ale w miarę wzrostu tzw. sztucznej populacji i obrotu coraz większą ilością ptaków z hodowli na pewno będzie spadać tak jak to przywołał w przykładzie z Włoch RNA07TE
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #27 : Lutego 11, 2015, 11:46:46 » |
|
Prawdę mówiąc to ja jestem zdziwiony Twoim optymizmem... Polak potrafi... Ważne, żeby zbędnych kosztów nie było... A jeśli chodzi o pasjonatów, to oni już teraz trzymają majory. Przeciętny polski hodowca tylko kombinuje, jak tu namnożyć zysków z hodowli, nie oglądając się na przysłowiowe trupy po drodze... Moje stwierdzenia opieraja sie na doswiadczeniach. Wiele razy widzialem na roznych gieldach ptaki scisle chronione w sprzedazy "tak z pod stolu" i bez obraczek - z odlowu, ale zainteresowania nie bylo. Hodowcy chca miec wszystko ok w swoich hodowlach tym bardziej ze kontrole sa nieprzewidziane a skutki tragiczne. A przedewszystkim kazdy z nas wie jak pieknie jest eksponowac nasze zamilowania majac stosowne pozwolenia bedziemy mogli to robic dowolnie w przeciwienstwie do klusownikow ktorzy beda musieli sie ukrywac i w pewnym sensie wstydzic i zazdroscic.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676
|
 |
« Odpowiedz #28 : Lutego 11, 2015, 12:33:54 » |
|
skoro tak zależy wam na ptakach,czemu nie zgłaszacie,że ktoś handluje "dzikami"?
|
|
|
|
|
|
dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #29 : Lutego 11, 2015, 01:11:11 » |
|
skoro tak zależy wam na ptakach,czemu nie zgłaszacie,że ktoś handluje "dzikami"? Kto powiedzial ze nie. Skad bierzesz takie informacje??? Myslisz o sobie a piszesz o innych. Coraz zadziej ludzie przechodza obok lamania prawa i nie informuja o tym wladz. Tu mozecie zobaczyc kilka dzialan straznikow lesnych
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|