Witam.
Chciałem się zapytać o radę, ponieważ od jakiegoś czasu widzę ten problem w mojej hodowli.
Mam 7 kanarków, w różnym wieku(1-4 lat) i wydaje mi się, że z ich pierzeniem jest coś nie tak:
Od mniej-więcej Stycznia tego roku kanarki ciągle się pierzą. Nie jest to jakieś bardzo intensywne pierzenie(nie mają widocznych ubytków w upierzeniu), ale chyba nie powinno tyle trwać. Minęło już pół roku, a wszystkie(a przynajmniej większość) wciąż sypią piórami.
Nie mam pojęcia czym to może być spowodowane. Mają dobrą dietę, świeżą wodę, sepie, temperatura około 22 stopni, dzień trwa w godzinach 7-21.
Przeprowadzałem lęgi, niestety nie udane. Wydaje mi się, że zawinił zbyt młody wiek ptaków, ale jak na to teraz patrzę, to wydaje mi się, że to też mogło być spowodowane tymi zaburzeniami w pierzeniu.
Wydaje mi się, że pojedyncze kanarki mają jakieś 2-tygodniowe przerwy w tym pierzeniu, ale jednak pod klatkami zawsze jest pełno piór.(Mam regał hodowlany i nie mam możliwości stwierdzić które kanarki się na pewno nie pierzą).
Ma ktoś jakieś pomysły czym to jest spowodowane i jak temu zapobiec?
Z góry dziękuje za pomoc