Bardzo fajny wywiad. Fajnie by było zobaczyć podobne wywiady z innymi hodowcami. oczywiście, nie muszą to być wywiady w TV chociaż było by fajnie.
Niestety, tak jak pan Marek powiedział, nowych hodowców brakuje. Ważniejszy jest komputer. Z innej strony mamy osoby które hodują ptaki, ale nie czuja potrzeby przynależności do żadnego związku, raczej hodują ptaki dla kasy. Są też osoby które hodują ptaki, należą do związku ale nie maja czasu na nic innego, po czasie takie osoby rezygnują z hodowli.
Wiem to po sobie, bo na co dzień mam bardzo mało czasu i czasami mam czas tylko nakarmić ptaki i posprzątać, a na wyjazdy na konkursy nie mam w ogóle czasu. Ja jednak nie mam zamiaru rezygnować z hodowli, wręcz przeciwnie, robię co mogę aby zmienić sytuację, żeby znaleźć więcej czasu dla ptaków a w przyszłości pojechać na konkurs.
Praktycznie każdy związek ma ten problem - małe zainteresowanie hodowlą i każdy związek ma problem jak to rozwiązać. Złotej reguły na to nie ma. Niestety, ciągle jest więcej hodowców którzy nie chcą się angażować od tych którzy chcą.