Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 06:20:52 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Hodowla profesjonalna a amatorska  (Przeczytany 3759 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Grudnia 15, 2008, 09:24:52 »

Czym, Waszym zdaniem, różni się profesjonalna hodowla kanarków od hodowli amatorskiej?

Granos
Go
« Odpowiedz #1 : Grudnia 15, 2008, 02:03:07 »

Według mnie hodowla  amatorska opiera się w dużym stopniu na przypadku np. przypadkowy dobór par hodowlanych,nieprzemyślany zakup ptaka ,ptaki są karmione tylko podstawowym pokarmem bez niezbędnych dodatków a to wszystko z braku doświadczenia. Za hodowlę profesjonalną uważam natomiast hodowlę opierającą się na doświadczeniu i na zupełnie innym postępowaniu niż w hodowli amatorskiej tu ptaki dobierane są po głębokich przemyśleniach i według określonego profilu hodowli,występuje w profesjonalnej hodowli także wnikliwa selekcja i ocena własnych ptaków a zwierzęta zachowują określony cykl biologiczny. dodam jeszcze ,że w profesjonalnych hodowlach lęgi przypadają raczej wtedy gdy hodowca tego chce i są one zsynchronizowane u wszystkich jego par lęgowych.

dzidziat
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 60

« Odpowiedz #2 : Grudnia 15, 2008, 11:07:49 »

Myślę,że hodowla amatorska to taka jaką ja prowadzę, tzn. mam jedną parkę rozpłodową i kilka samców tylko do śpiewu.Chcę zobaczyć co mi sie uda wyhodować z moich kanarków czerwona mozaika, jakie będą młode właśnie po tej parce. Hodowla profesjonalna to taka ,według mnie,że ptaki dobiera się na zasadzie rasy i genetyki, jednocześnie chcąc otrzymać coraz lepszy przychówek. Trzeba wszystko zapisywać, co się wydażyło w hodowli i po jakiej parze. Ale można prowadzić hodowlę w sposób amatorski, jednocześnie prowadzić zasady profesjonalizmu. A może sie mylę?

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #3 : Grudnia 20, 2008, 08:28:58 »

Myślę że prawidłowa odpowiedz na tak postawione pytanie może być tylko jedna.Profesjonalna hodowla jest nastawiona na hodowle czysto rasowych kanarków,które są regularnie wystawiane na konkursach ptaków.Dalszą konsekwencją prowadzenia prowadzenia profesjonalnej hodowli kanarków jest przynależność hodowcy do jakiegoś związku zrzeszającego hodowców kanarków czy tez hodowców ptaków egzotycznych.Przynależność do związku jest koniecznością ponieważ tylko posiadanie obrączek z Polskiej Federacji Ornitologicznej daje hodowcy prawo wystawiania ptaków na większości konkursów kanarków np.Mistrzostwa Polski.Oczywiście zawsze jest tak że najpierw każdy z nas jest amatorem,to normalne że zawsze się tak zaczyna swoją przygodę z kanarkami.Potem albo zostaje się profesjonalistą i zaczyna się wystawiać kanarki albo dalej się pozostaje amatorem bo nie każdemu musi się podobać hodowanie ptaków czysto rasowych i branie udziału w konkursach ptaków.

Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 111

« Odpowiedz #4 : Grudnia 21, 2008, 09:45:05 »

Ja nieco inaczej pojmuję te dwa pojęcia: hodowla amatorska i profesjonalna. Uwzględniam raczej etymologię tych słów. Profesja to inaczej zawód. Dlatego też hodowca profesjonalny to taki, który hoduje kanarki dla zarobku i z tego się utrzymuje. Amatorem jest w moim odczuciu osoba traktująca hodowlę kanarków jako hobby, rekreację, przyjemne i pożyteczne spędzenie czasu wolnego. W naszej kulturze amatorem  nazywa się czasem kogoś kiepskiego w swym zawodzie. W świecie hodowców te dwa pojęcia zostały sztucznie przemieszane. Często – moim zdaniem błędnie -  mianem hodowcy profesjonalnego określa się osobę mającą dużą wiedzę, wielkie osiągnięcia etc, co może być prawdą, ale nie musi. Znam wybitnych amatorów posiadających niebywałą wiedzę ornitologiczną,  zdobywaną w wyniku dokształcania w czasie wolnym poza obowiązkami zawodowymi i odwrotnie – marnych „profesjonalistów”, produkujących kanarki setkami, aby je tylko sprzedać.
Tak na marginesie – nie używam tych pojęć.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #5 : Grudnia 21, 2008, 11:27:21 »

Pojęcia amatorska i profesjonalna to pojęcia względne,umowne,i zgadzam się co do tego że niezbyt trafnie nazywające istotę sprawy.W zasadzie powinno się używać tylko i wyłącznie nazwy -hodowca- czyli człowiek,który doskonali jakąś rasę zwierząt w tym przypadku kanarków,bez doskonalenia danej rasy nie możemy mówić o hodowli .Czyli jeśli hodujemy kanarki i chcemy nazywać się hodowcami to powinniśmy wystawiać nasze ptaki aby wiedzieć czy osiągamy jakiś postęp w hodowli czy nie.Powinniśmy  użyć nazwy hodowca w odniesieniu do hodowcy ,który wystawia swoje ptaki i osiąga poprzez swoje świadome działanie postęp w doskonaleniu danej rasy kanarków.Hodowce ,któremu nie zależy na doskonaleniu danej rasy kanarków możemy nazwać np. miłośnikiem ptaków.Jak z tego widać słowo hodowca jest nagminnie nadużywane,ponieważ hodowla to nie rozmnażanie kanarków tylko doskonalenie danej rasy kanarków.

Definicja hodowli; Encyklopedia Powszechna z 2007 roku.

Hodowla zwierząt,dziedzina zootechniki nauka o doskonaleniu genotypów zwierząt domowych i niektórych gatunków dzikich w warunkach umożliwiających stosowanie metod hodowli i chowu zwierząt.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!