Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Stycznia 29, 2026, 06:08:49 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Zgony pisklat.  (Przeczytany 5240 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
BOOG22
Go
« : Lutego 01, 2009, 10:31:54 »

Witam.Mam pytanie.Co moze byc przyczyna zgonu piskleta ktory w polowie wykluwa sie z jajka.Czy mozna temu zapobiec.W swojej chodowli mialem dwa takie przypadki.Mysle ze nie jest to uduszenie bo przebija skorupke lecz potem umiera.Bardzo prosze o odpowiedzi czy mieliscie takie przypadki.Byc moze tak ma byc ze te bardzo slabe piskleta padaja bez zadnych przyczyn.Czekam na odpowiedzi i z gory dziekuje za podjecie tematu.Pozdrawiam.

Sławek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 142

« Odpowiedz #1 : Lutego 02, 2009, 12:10:41 »

Myślę że to jest tak jak Pan napisał że pisklę było słabe. A czy te dwa przypadki były u tej samej samicy  Co?

BOOG22
Go
« Odpowiedz #2 : Lutego 02, 2009, 04:57:47 »

Witam.Sławek taką sytuacje miałem u dwoch różnych samic.Pewnie masz racje.To bedzie naturalna selekcja.Przezywaja i kluja sie osobniki najsilniejsze.Dzieki za odpowiedz.Udanych i owocnych legów.Pozdrawiam.

BOOG22
Go
« Odpowiedz #3 : Lutego 02, 2009, 05:26:40 »

Przy okazji chcialem zadac pytanie.Czy jezeli samica dzien przed wykluciem mlodych sie nie kąpie to trzeba obmywac mokrą watką jajka.Czy nie jest to konieczne.Wyczytałem ze wilgotna skorupke piskle przebija łatwiej niz wyschniętą.Dzieki za odpowiedz Pozdrawiam.

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #4 : Lutego 02, 2009, 05:59:57 »

z tym to różnie jest. Też czytałem na necie, żeby samiczka się kąpała podczas wysiadywania, a zwłaszcza przy jego końcu. Wilgotność napewno w jakimś stopniu sprzyja przyjściu młodym kanarkom na świat. Obecnie moje samiczki wysiadują jajka w dwóch różnych pomieszczeniach. W jednym jest wilgotność powietrza w granicach 43-55%, natomiast w drugim 67-73%. Jaki to będzie miało wpływ na młode - zobaczymy Co? aha, jesli zdecydujesz się na kąpiel to trzeba uwżać, żeby samiczka zabardzo nie zamoczyła skrzydeł bo nie będzie w stanie wfrunąć do gniazda,a co za tym idzie może zaziębić jajka Mrugnicie

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #5 : Lutego 02, 2009, 10:11:00 »

Dobrze jest zwiększyć wilgotność podczas wysiadywania, wtedy jest większe prawdopodobieństwo że młode się wyklują.

BOOG22
Go
« Odpowiedz #6 : Lutego 04, 2009, 12:54:38 »

Witam.Dzieki Tymm za cenna wskazowke.Pozdrawiam.

feno-typ
Go
« Odpowiedz #7 : Lutego 04, 2009, 03:37:15 »

aha, jesli zdecydujesz się na kąpiel to trzeba uwżać, żeby samiczka zabardzo nie zamoczyła skrzydeł bo nie będzie w stanie wfrunąć do gniazda,a co za tym idzie może zaziębić jajka Mrugnicie

Moje samice kąpią się regularnie w trakcie całego okresu wysiadywania, naturalnie jeśli mają na to ochotę (a zwykle mają!). Pod koniec wysiadywania, w jedenastym, dwunastym dniu kąpiel jest wręcz wskazana, bo na 100 % pomaga w kluciu! Doświadczeni hodowcy radzą wręcz spryskać jajeczka delikatną mgiełką z rozpylacza, gdyby samiczka nie chciała się wykąpać. Oczywiście nie należy przesadzać, bo na przesadnie mokrym gnieŹdzie ptak nie usiądzie do czasu aż podeschnie, ale jedno „psiknięcie” delikatną mgiełką na pewno nie zaszkodzi.

Sceptykom można zadać dwa dość – moim zdaniem – przekonywujące pytania:

1.   czy nie jest możliwe, że w naturze, podczas ulewnego deszczu dojść może nawet do kilkukrotnego, znacznego przemoczenia ptasich gniazd? Np. gdy niespodziewanie zacznie padać podczas gdy samica zeszła z gniazdka na posiłek?

2.   jedną z metod sprawdzania czy pisklę w jajeczku żyje, jest spławianie tychże jajeczek w letniej wodzie jeszcze przed pęknięciem skorupki. Jajeczka żywe poprzez ruchy pisklaka drgają lekko, pływając na powierzchni wody, na której tworzą się odśrodkowe delikatne kręgi,  a jajka obumarłe tych drgań nie wykonują. Po takiej próbie jajeczka wyciera się lekko i ponownie wkłada do gniazdka... Gdyby woda jajkom szkodziła, tych prób z całą pewnością by nie wykonywano, prawda?

Z 5-ciu jajeczek tej samiczki, która kąpała się co drugi, trzeci dzień aż do terminu klucia, wykluło się 5 zdrowych piskląt!

Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2009, 05:25:19 wysane przez feno-typ » Zapisane

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #8 : Lutego 04, 2009, 05:35:46 »

Miałem takie przypadki u drobnej egzotyki, że jeśli w czasie wysiadywania ptaki nie miały dostępu do wody, a wilgotność powietrza była za niska to mało młodych się kluło. W zeszłym roku co dziennie spryskiwałem budki lęgowe wodą w czasie wysiadywania i prawie wszystkie zalężone jajka się wykluły.
Młode padły najprawdopodobniej dla tego że były za słabe by sie wykluć. Niektóre osoby pomagają młodym w kluciu, jednak wydaje mi sie że nie jest do dobry pomysł. Co wy o tym sądzicie?

Granos
Go
« Odpowiedz #9 : Lutego 04, 2009, 07:35:48 »

Młode padły najprawdopodobniej dla tego że były za słabe by sie wykluć. Niektóre osoby pomagają młodym w kluciu, jednak wydaje mi sie że nie jest do dobry pomysł. Co wy o tym sądzicie?

Uważam tak samo jak ty. Jeśli młode nie jest zdolne się samo wykluć to póŹniej najprawdopodobniej bedzie słabe i  atk naprawde moze być nic nie warte.

BOOG22
Go
« Odpowiedz #10 : Lutego 04, 2009, 07:41:56 »

Witam.Faktycznie p.Jurku cos w tym jest.Mialem samice co miala cztery jajka.Z tych czterech wyklul mi sie jeden kanarek.Reszte przebilo skorupke ale nie zdolalo przetrwac.Nie wiedzialem co jest tego przyczyna.No jeden to roznie bywa mogl pasc.Ale trzy to juz troche duzo.Dlatego to czwarte jajko sobie przypilnowalem.W 13 dniu dalem go na wode.Widac odo razu bylo ze drga czyli nie jest martwe.Na drugi dzien zaczal sie kluc.A kurat bylem w domu i pomoglem mu wyjsc z jajka.W sumie to zaryzykowalem ale pisklak zyje.Mysle ze ten czwarty by sie wyklul.Najprawdopodobnie pomoglo splawianie dzien wczesniej.Dlatego od dnia dzisiejszego stosuje lekka mgielke na jajka tak jak pisales.Nadmieniam ze samica podczas legow nie korzystala z baseniku.Mozna przypuszczac ze ze brak tych kapieli spowodowal klopoty z wykluciem.Widze ze u Ciebie legi ida pelna para.Duzo sukcesow w hodowli.Pozdrawiam.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!