Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:31:22 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: zachowanie samiczki po złożeniu pierwszego jajka  (Przeczytany 4268 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 83

« : Lutego 01, 2010, 05:44:17 »

Mam w klatce lęgowej parę kanarków zielonych. Samiczka dzisiaj rano złożyła pierwsze jajko. wymieniłem je na sztuczne zakupione w sklepie zoologicznym. Sztuczne usunę kiedy zniesie 3 lub 4 jajko. Interesuje mnie zachowanie samiczki a mianowicie dlaczego przez cały dzisiejszy dzień samiczka siedziała w gniazdku parę razy i to bardzo krótko. Prawie cały czas była poza gniazdem. Czy to jest normalne zachowanie samiczki. Ta para kanarków jest bardzo zgodna. Proszę bardziej doświadczonych o ewentualny krótki komentarz do wyżej opisanej sytuacji.  Z góry dziękuję.

ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 166

« Odpowiedz #1 : Lutego 01, 2010, 07:07:43 »

jest to normalne mógłbyś się martwić jak by to było w 4-5 dniu zegar biologiczny musi zadziałac trzeba poczekac.
« Ostatnia zmiana: Lutego 01, 2010, 08:34:06 wysane przez jot-ka11 » Zapisane

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #2 : Lutego 01, 2010, 07:11:32 »

To jest normalne zachowanie samiczki. Zdarza się też tak, iż wysiaduje od pierwszego jajeczka. Najprawdopodobniej zacznie wysiadywac po zlożeniu kolejnych jajek.
« Ostatnia zmiana: Lutego 01, 2010, 08:35:40 wysane przez jot-ka11 » Zapisane

orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Lutego 02, 2010, 06:25:35 »

OK! odpiszę jak zasiądzie na dobre. Dzisiaj tak jak wczoraj ~ godziny 8,00 rano zniosła drugie jajko. Gniazdem porównując do dnia wczorajszego była bardziej zainteresowana.

stennn
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Niemcy
Wiadomoci: 47

« Odpowiedz #4 : Lutego 02, 2010, 06:33:50 »

Moje samiczki zaczynaja tak naprawde wysiadywac po zniesieniu 3 jajka.
Tak ze sie nie martw wszystko jest ok.
Powodzenia w hodowli.

stennn
orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Lutego 03, 2010, 09:47:08 »

Witam! potwierdzam post kol.stena . Dzisiaj  ~ 8,00 samiczka zniosła 3 - cie jajko i przesiaduje w gniazdku. Noc również spędziła w gnieżdzie.

orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Lutego 04, 2010, 08:41:09 »

Witam! Dzisiaj przed godz. 8.00 rano moja samiczka /zielona/ zniosła 4-te jajko. Trzy poprzednie które przechowywałem w pudełeczku na wacie w temperaturze pokojowej  ~ 20 st.C przełożyłem do gniazda - usuwając sztuczne. Czy dobrze zrobiłem ? a może będzie znosiła dalsze jajka i pisklaki nie wyklują się w tym samym dniu co pierwsze cztery. Czy z wymianą sztucznych jajek należało  poczekać do jutra? Jak Wy to robicie? Za odpowiedz dziękuję.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #7 : Lutego 04, 2010, 09:26:24 »

Czy dobrze zrobiłem ?

Dobrze zrobiłeś. Nawet jak samica jutro zniesie kolejne jajko, to i tak młode wylęgną się mniej więcej w tym samym czasie. Kilka godzin różnicy między młodymi nie ma żadnego znaczenia. Ważne, żeby nie było między nimi różnicy kilku dni, jak by powstała gdybyś nie zabierał jajek i gdyby Twoja samica zasiadła na gniezdzie po pierwszych zniesieniach.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!