Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:53:27 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Dyrektywa ekologiczna  (Przeczytany 7283 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
jasioj
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 265

« : Kwietnia 23, 2010, 09:41:05 »

Polska do końca 2010 roku musi drożyć unijną dyrektywę ekologiczną. Obecny Minister Środowiska Andrzej Kraszewski dopiero zaczął opracowywać wstępne założenia do projektu ustawy. Kilka dni temu miałem okazję przeczytać te informacje.
Surowe sankcje będą grozić osobom niszczącym chronione gatunki roślin i zwierząt. Z wysokim wyrokiem musi się liczyć nawet osoba, która nieumyślnie dokonała szkód w środowisku. Wygląda na to, że kary ekologiczne będą najsurowsze w polskim kodeksie karnym.
Do przestępstw zakwalifikowane zostaną czyny, które dotychczas nie podlegały odpowiedzialności karnej. Wzmocniona zostanie też inspekcja ochrony środowiska. Powstanie również specjalny program edukacji ekologicznej społeczeństwa.
Od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności grozić będzie za „posiadanie lub przywłaszczenie takiej liczby chronionych gatunków dzikich roślin lub zwierząt, która ma wpływ na zachowanie gatunku większy niż nieznaczny”. Karze podlegać będą również osoby, które trzymają lub hodują w domu rośliny lub zwierzęta chronione, niezależnie od świadomości takiego czynu.
Po wejściu w życie nowej ustawy skończą się odłowy ptaków ze środowiska i pokątna hodowla rodzimych gatunków.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #1 : Kwietnia 23, 2010, 12:38:02 »

Trudno mi sobie wyobrazić że nowe prawo będzie jeszcze bardziej surowe niż obecnie obowiązująca ustawa o ochronie przyrody z dnia 16 kwietnia 2004 r.a także zmiany i rozporządzenia do tej ustawy wydane w póżniejszym terminie.
Dla przypomnienia w świetle tych ustawa obowiązują takie zakazy jak;

„1) umyślnego zabijania, okaleczania i chwytania;”,
– po pkt 1 dodaje się pkt 1a w brzmieniu:
©Kancelaria Sejmu s. 18/38
2008-11-27
„1a) transportu, pozyskiwania, przetrzymywania, chowu i hodowli, a
także posiadania żywych zwierząt;”,
– pkt 2 i 3 otrzymują brzmienie:
„2) zbierania, przetrzymywania i posiadania okazów gatunków;
3) umyślnego niszczenia ich jaj, postaci młodocianych i form
rozwojowych;”,
– pkt 8-10 otrzymują brzmienie:
Spoko preparowania okazów gatunków;
9) zbywania, nabywania, oferowania do sprzedaży, wymiany i darowizny
okazów gatunków;
10) wwożenia z zagranicy i wywożenia poza granicę państwa okazów
gatunków;”,
7) przetrzymywania, zbywania, nabywania, oferowania do sprzedaży,
wymiany, darowizny, a także wywożenia poza granicę państwa
okazów gatunków, o których mowa w pkt 6;”,
– dodaje się pkt 8 w brzmieniu:
Spoko zbierania i przechowywania piór ptaków.”,

Jak widać z tych artykułów prawa można zostać już ukaranym za samo posiadanie np.
piór szczygła lub wydmuszek jego jaj a także za posiadanie wypchanego martwego szczygła.
W świetle tych ustaw również posiadanie np. bastarda po szczygle jest przestępstwem
ponieważ ustawa ta precyzuje co to jest gatunek ,a za taki uważa się formę dziką ptaka a także
pokolenia f1 i f2 czyli krzyżówka szczygła i kanarka w świetle prawa jest szczygłem.

Również wwiezienie z zagranicy np. szczygła majora jest już przestępstwem samym w sobie,bo na takie wwiezienie jest wymagana zgoda odpowiednich władz.
W świetle tej ustawy również  fotografowanie dziko żyjących szczygłów bez odpowiedniej zgody władz też jest przestępstwem.
Ustawa ta również precyzuje ,które ptaki są chronione prawem ,a ustawa mówi ze ochronie prawa podlegają wszystkie ptaki wróblowate czyli  szczygły majory również oraz setki innych ptaków wróblowatych.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #2 : Kwietnia 23, 2010, 04:15:00 »

A jak się mają w świetle tej dyrektywy inne przepisy,które w większości krajów Unii zezwalają na legalną hodowlę gatunków w Polsce niedostępnych dla hodowców.Wygląda na to,że niedługo chcąc poobserwowac w naturze np. szczygła będziemy musieli starac się o specjalne zezwolenie z ministerstwa.
Przy tej okazji mam pytanie odnosnie tej "ochrony".Otóż od poniedziałku jestem posiadaczem ptaka(umyślnym),o którym niewiele wiem.Nie wiem jaki jest to gatunek,więc "nieumyślnie" mogę posiadac ptaka,za posiadanie którego mogę byc ukarany.Pokrótce opiszę jak ten ptak do mnie trafił;w poniedziałek dostałem telefon od znajomych,ze w pobliżu domu znaleŹli pisklę i czy mógłbym się nim zając wyraziłem zgodę i ślepy,nieopierzony pisklak trafił do gniazda moich glosterów(ich młode na tą okolicznośc porozmieszczałem w innych gniazdach).Od poniedziałku dobrze karmiony ptaszek przejrzał na oczy i zaczęły mu wyrastac pierwsze bardzo ciemne piórka.Do chwili obecnej nie potrafię zidentyfikowac posiadanego ptaka,więc jeszcze nie wiem czy jestem przestępcą czy jedynie facetem z"miękkim sercem".Muszę dodac,że co roku trafiają do mnie różne ptaki od niechronionych gołębi po chronione jeżyki.Chciałbym usłyszec odpowiedŹ od mądrych urzędników wymyślających nie zawsze mądre przepisy co mam powiedziec dziecku,które z dobroci serca zabiera zranionego ptaka czy bezbronne pisklę,przynosi do mnie(wielu ludzi w okolicy wie,że w takich sytuacjach mogą na mnie liczyc) z nadzieją,że udało mu się uratowac ptaka?

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #3 : Kwietnia 23, 2010, 05:33:33 »

Jak się okazuje na wszystko jest przepis.

W ustawie z dnia 13 paŹdziernika 1995 r. - Prawo łowieckie (Dz.U. z 2005 r. Nr 127,
poz. 1066 i Nr 175, poz. 1462, z 2006 r. Nr 220, poz. 1600 oraz z 2007 r. Nr 176,
poz. 1238)) wprowadza się następujące zmiany:
1) w art. 9:
a) w ust. 1 pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„3) zakaz wybierania i posiadania jaj i piskląt, wyrabiania i posiadania wydmuszek
oraz niszczenia legowisk, nor i gniazd ptasich.”,
b) ust. 2 otrzymuje brzmienie:
„2. Starosta może wyrazić zgodę, na okres do 6 miesięcy, na przetrzymywanie
zwierzyny, osobie, która weszła w jej posiadanie w wyniku osierocenia,
wypadku lub innego uszkodzenia ciała zwierzyny, mając na
uwadze potrzebę podjęcia koniecznej opieki i leczenia. Zwierzyna ta
powinna następnie być przekazana uprawnionym podmiotom w celu
dalszej hodowli.”;

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #4 : Kwietnia 23, 2010, 05:54:40 »

Może prawo Polskie zamierza być tak surowe ponieważ;
cytat;
Indeks liczebności szczygła spadł w ciągu tych czterech lat o 43%, a czajki kopciuszka o jedną trzecią. Jeśli te trendy utrzymają się w kolejnych latach, to przynajmniej kilkanaście z jeszcze do niedawna pospolitych gatunków będzie kwalifikować się do określenia jako zagrożone wyginięciem w granicach Polski.

Czytaj cały artykuł.

http://www.ptaki-polski.pl/szukaj.php?pytanie=krzy&sekcja=1&kategoria=12&arty=84&nr_str=1#arty_tek

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #5 : Kwietnia 23, 2010, 09:38:39 »

Mark piszesz,że pokolenie f1 i f2 dla np.krzyżówki kanarka ze szczygłem to szczygieł.Ja mam prawo twierdzic,że to kanarek.A jak się ma sprawa gdzie do krzyżówki używa się innego ptaka niż kanarek np.dzwoniec x makolągwa(pomijam,że żadnego z nich nie wolno przetrzymywac,jak nazwac takiego mieszańca?Jest to dzwoniec czy makolągwa?

jasioj
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #6 : Kwietnia 23, 2010, 11:08:05 »

A jak się mają w świetle tej dyrektywy inne przepisy,które w większości krajów Unii zezwalają na legalną hodowlę gatunków w Polsce niedostępnych dla hodowców.Wygląda na to,że niedługo chcąc poobserwowac w naturze np. szczygła będziemy musieli starac się o specjalne zezwolenie z ministerstwa.
Przy tej okazji mam pytanie odnosnie tej "ochrony".Otóż od poniedziałku jestem posiadaczem ptaka(umyślnym),o którym niewiele wiem.Nie wiem jaki jest to gatunek,więc "nieumyślnie" mogę posiadac ptaka,za posiadanie którego mogę byc ukarany.Pokrótce opiszę jak ten ptak do mnie trafił;w poniedziałek dostałem telefon od znajomych,ze w pobliżu domu znaleŹli pisklę i czy mógłbym się nim zając wyraziłem zgodę i ślepy,nieopierzony pisklak trafił do gniazda moich glosterów(ich młode na tą okolicznośc porozmieszczałem w innych gniazdach).Od poniedziałku dobrze karmiony ptaszek przejrzał na oczy i zaczęły mu wyrastac pierwsze bardzo ciemne piórka.Do chwili obecnej nie potrafię zidentyfikowac posiadanego ptaka,więc jeszcze nie wiem czy jestem przestępcą czy jedynie facetem z"miękkim sercem".Muszę dodac,że co roku trafiają do mnie różne ptaki od niechronionych gołębi po chronione jeżyki.Chciałbym usłyszec odpowiedŹ od mądrych urzędników wymyślających nie zawsze mądre przepisy co mam powiedziec dziecku,które z dobroci serca zabiera zranionego ptaka czy bezbronne pisklę,przynosi do mnie(wielu ludzi w okolicy wie,że w takich sytuacjach mogą na mnie liczyc) z nadzieją,że udało mu się uratowac ptaka?

To radzę przeczytać chociażby: http://www.ptaki-polski.pl/szukaj.php?pytanie=krzy&sekcja=1&kategoria=13&arty=110&nr_str=1#arty_tek lub http://www.stop.eko.org.pl/portal/index.php?module=pages&id=9.

jasioj
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #7 : Kwietnia 23, 2010, 11:53:55 »

Widzę spore zainteresowanie wątkiem, więc pozwolę sobie zamieścić pełny tekst założeń do projektów ustaw wynikających z dyrektywy ekologicznej, jaki powstał w Ministerstwie Ochrony Środowiska.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2010, 10:00:22 wysane przez Jacky » Zapisane

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!