Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Maj 24, 2012, 03:37:01 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach.

Strona główna Pomoc Linki Zaloguj się Rejestracja  

Program do prowadzenia hodowli ptaków

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak przygotować kanarki na wystawy?  (Przeczytany 1206 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Reputacja 14

« : Lipiec 13, 2008, 09:03:10 »

Witam! Jestem bardzo ciekaw jak przygotowujecie swoje ptaki do wystaw? Nie mogę znaleźć w internecie nic ciekawego na ten temat (znalazłem tylko o trenowaniu papużek falistych na wystawy). Czy trenujecie jakoś swoje kanarki umieszczając je już po usamodzielnieniu i przed wystawą w klatkach wystawowych?   
Zgłoś do moderatora   Zapisane

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Reputacja 32

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem

« Odpowiedz #1 : Lipiec 14, 2008, 06:06:07 »

Każdy hodowca ma swoje sposoby przygotowania kanarków do wystawa.Sposobów żywienia kanarków w okresie wystaw jest bardzo dużo,największy problem z tym żywieniem ptaków przed wystawami mają hodowcy kanarków harceńskich ponieważ żywienie ma bezpośredni wpływ na śpiew harcenów.Poza odpowiednim żywieniem najważniejszą sprawą w przygotowaniu kanarków na okres wystaw jest ich aklimatyzacja do klatek wystawowych.Młode ptaki w okresie pierzenia przebywają przeważnie w dużych wolierach i należy je odpowiednio wcześniej umieścić w klatce wystawowej aby sie z nią oswoiły.Ptak w klatce wystawowej powinien się czuć się jak u siebie w domu i w żadnym wypadku nie powinien sie płoszyć na widok ludzi.Takie wcześniejsze przyzwyczajenie ptaków do klatek wystawowych daje potem wymierne punkty na wystawie ponieważ ptak nie będzie się bał eksperta,który go będzie oceniał,będzie się prezentował w całej swojej okazałości.Ptak powinien być odpowiednio wcześniej umieszczony w klatce wystawowej aby mogły mu w samotności odrosnąć ewentualne pióra,które wcześniej wyrwali mu jego bracia na wolierze,ten problem dotyczy zwłaszcza koroniastych glosterów.Ważną sprawą jest też przetrzymywanie ptaków wystawowych w odpowiedniej temperaturze ,czyli takiej jaka będzie panować na wystawie.
Zgłoś do moderatora   Zapisane

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!