Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 07:09:30 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Gloster  (Przeczytany 16168 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Granos
Go
« : Grudnia 21, 2008, 10:58:18 »

Gloster jest stosunkowo młodą rasą,został wyhodowany na początku dwudziestego wieku Gloucestshire w Anglii. Jest to rasa bardzo lubiana i popularna. Jest on wesołym pięknym ptakiem o niesamowitym wyglądzie.Gloster jest najmniejszą rasą koroniastą,jego wielkość powinna wynosić 11,5cm.Uzyskano go poprzez krzyżowanie norwików (odziedziczył on po nich między innymi jedwabistość upierzenia oraz niestety możliwość powstania cyst pióowych u tej rasy),crestedów(gloster jes bardzo podobny do cresteda ale oczywiście dużo mniejszy,posiada on mniejszą koronkę a odmiana consort nie ma tak bujnych brwi i szerokiej głowy),borderów(borderów użyto także przy hodowli norwika by zmniejszyć ryzyko wystąpienia cyst) oraz kanarków harceńskich(na początku glostery wielu zachwycały swym śpiewem i w tym też celu prowadzono hodowlę lecz po pewnym czasie postawiono na doskonalenie kształtu tych ptaków czego efektem jest już nie tak piękny śpiew).Kanarki te występują w dwóch odmianach :koroniastej(corona) i gładkogłowej (consort).Dzieli je się także na kanarki intensywne i nieintensywne ,intensywność glosterów nie polega wyłącznie na intensywności ubarwienia ale intensywności upierzenia.

Glostery są mojąulubioną rasą (posiadam je także u siebie) dlatego postanowiłem opublikować wkrótce następne posty o glosterach w tym wątku lecz z braku czasu muszę to odłożyc na następny dzień.Niedługo kolejne posty.

cdn.

Bartosz Granosik

Granos
Go
« Odpowiedz #1 : Grudnia 22, 2008, 11:49:04 »

Wracając do poprzedniego postu chciałbym wyjaśnić pojęcie intensywności i nieintensywności upierzenia u glosterów.Ptak intensywny ma "mocne"upierzenie" natomiast u nieintensywnego ptaka upierzenie jest miękkie.Należy kojarzyć ptaki intensywne i nieintensywne ze sobą.Problemem jest,że hodowcy wolą hodować ptaki wyłącznie nieintensywne ponieważ wyglądają one na ptaki lepiej opierzone dzięki czemu osiągają lepsze wyniki na wystawach sęk w tym ,że poprzez takie kojarzenie potęguje się powstawania cyst piórowych u nowego pokolenia.Obecnie by zchęcić hodowców do prawidłowego kojarzenia (ptak intensywny z nieintensywnym)tworzy się podział grup konkursowych na dwa wyżej wymienione rodzaje upierzenia.
 Drugą sprawaą odnośnie kojarzenia jest fakt ,że należy kojarzyć ptaki korona i consort ze sobą.Niedopuszczalnym jest kojarzenie dwóch ptaków koroniastych ponieważ powoduje to zamieranie zarodków w 25% oraz możliwość wystąpienia łysiny z tyłu głowy.Z tego co słyszałem są pewni hodowcy,którzy krzyżują wyłącznie ptaki gładkogłowe,potomstwo ich może jedna regularnie tracić gen odziedziczania korony.

Jak wcześniej opisałem gloster jest najmniejszą rasą koroniastą (jego maksymalna długość powinna wynosić 11,5cm) .Wielkość kanarka była bagatelizowana zarówno przez hodowców jak i przez sędziów wystaw (głównie liczyło się by gloster miał ładną głowę) jednak federacja ornitologiczna postanowiła wywrzeć większy nacisk ,zarówno na sędziów jak i na hodowców,by to uległo zmianie.

cdn.

Bartosz Granosik

Granos
Go
« Odpowiedz #2 : Grudnia 22, 2008, 11:57:48 »

Punktacja obowiązująca na wystawach :

Korona / głowa
 20 punktów

Kształt
 20 punktów

Upierzenie
 15 punktów

Wielkość
 15 punktów

Postawa
 10 punktów

Nogi
 5 punktów

Ogon
 5 punktów

Wrażenie
 10 punktów

Razem:
 100 punktów

W kolejnych postach opiszę jak powinny wyglądać poszczególne części ciała by zdobyć jak najwyższą punktację oraz przedstawię najczęstsze oraz rażące błędy jakie należy wyeliminować jeżeli się takie trafią.

cdn.

Bartosz Granosik

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #3 : Grudnia 22, 2008, 02:19:02 »

Uzyskano go poprzez krzyżowanie norwików (odziedziczył on po nich między innymi jedwabistość upierzenia oraz niestety możliwość powstania cyst pióowych u tej rasy),crestedów(gloster jes bardzo podobny do cresteda ale oczywiście dużo mniejszy,posiada on mniejszą koronkę a odmiana consort nie ma tak bujnych brwi i szerokiej głowy),borderów(borderów użyto także przy hodowli norwika by zmniejszyć ryzyko wystąpienia cyst) oraz kanarków harceńskich(na początku glostery wielu zachwycały swym śpiewem i w tym też celu prowadzono hodowlę lecz po pewnym czasie postawiono na doskonalenie kształtu tych ptaków czego efektem jest już nie tak piękny śpiew).

Jest jeszcze jedna rasa kanarków, która była używana przy tworzeniu glosterów. Chodzi mianowicie o koroniaki niemieckie.

Punktacja obowiązująca na wystawach :

Korona / głowa
 20 punktów

Kształt
 20 punktów

Upierzenie
 15 punktów

Wielkość
 15 punktów

Postawa
 10 punktów

Nogi
 5 punktów

Ogon
 5 punktów

Wrażenie
 10 punktów

Razem:
 100 punktów

Wystawowa punktacja glosterów jest następująca:
  • 20 głowa i korona
  • 20 kształt
  • 20 wielkość
  • 15 upierzenie
  • 10 postawa
  • 5 ogon
  • 5 nogi i pazury
  • 5 wrażenie
« Ostatnia zmiana: Grudnia 22, 2008, 02:24:51 wysane przez Jacky » Zapisane

Granos
Go
« Odpowiedz #4 : Grudnia 22, 2008, 02:55:33 »

Przepraszam za pomyłkę (dzięki za sprostowanie) po prostu odiąłem 5pkt od wielkości a dodałem do wrażenia ogólnego .

Granos
Go
« Odpowiedz #5 : Grudnia 28, 2008, 09:57:17 »

Wiem ,że miałem opisywać punktacje poszczególnycz części ciała ale postanowiłem zamieścić jeszcze jedn post odnoście kojarzenia-tym razem obrazowo.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #6 : Grudnia 28, 2008, 10:58:49 »

Nie powinno się kojarzyć glosterów tak jak jest pokazane na tych schematach.Para glosterów to zawsze jeden ptak koroniasty a drugi ptak gładki.Ta niemiecka strona z tymi schematami jest mi znana,ale to jest wymysł tego niemieckiego hodowcy i tylko jego zdanie ,na pewno nie powinno się propagować takiego kojarzenia glosterów.Ja osobiście nie znam nikogo kto by w taki sposób kojarzył glostery.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #7 : Grudnia 29, 2008, 09:08:21 »

Poza wymienionymi rasami do uzyskania glostera użyto także kulczyka eurpejskiego.Granos pisze ,że poprzez kojarzenie dwóch ptaków consort u ich potomstwa zanika gen odpowiedzialny za dziedzczenie korony.Gen ten jako gen dominujący jest dziedziczony tylko przez osobniki z koroną,czyli ptaki gładkogłowe tego genu nie posiadają(więc jak może zanikac coś czego nie ma?). Pozdrawiam.JK.

Granos
Go
« Odpowiedz #8 : Grudnia 29, 2008, 11:27:30 »

Mark ten post miał służyćjedynie by przedstawić konsekwencje eóżnych kojarzeń glostera.Naturalnie powinno się kojarzyc ptaka koroniastego z gładkim.

jot-ka11 na jednej z Włoskich stron znajdowal się opis wystawy Reggio Emilia 2007.Hodowca opisywał tam ,że spotkał wystawców którzy specializowali się w glosterach consort i tylko takie ptaki kojarzyli ze sobą. Hodowca odwoływał jednak od takiego kojarzenia podając argument , taki że   długotrwałe kojarzenie samych consortów daje takie consorty ,które po normalnym kojarzeniu (z glosterem corona) dają bardzo dobre consorty a słabe corony-tłumaczył on to osłabianiem genu koroniastego spowodowanego przez ptaka ,którego kojarzymy co pochodził z hodowli ptaków wyłącznie typu consort.

Zapraszam do dyskusji.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #9 : Grudnia 29, 2008, 10:06:01 »

Hodowla glosterów powinna być nastawiona na uzyskiwanie jak najlepszych ptaków koroniastych a nie jak najlepszych ptaków gładkich.Miałem kiedyś pięknego samca gładkiego,który pochodził po parze dwóch ptaków gładkich ,po tym samcu legły się w 90% tylko ptaki gładkie,oczywiście samica od tego samca była koroniasta.Myślę że skoro po dwóch gładkich ptakach miałem ptaki koroniaste to jednak gen odpowiedzialny za korony występuje także u ptaków gładkogłowych.Kojarząc same ptaki gładkie między sobą to w końcu doprowadzi się do tego że gen odpowiedzialny z korony całkowicie zaniknie.

Granos
Go
« Odpowiedz #10 : Grudnia 29, 2008, 10:43:49 »

Dzięki Mark za odpowiedŹ. Tak samo sadzę po zweryfikowaniu wypowiedzi   Włoskiego hodowcy . Cieszę się ,że dodałeś o tym że hodowla powinna być nastawiona na uzyskanie jak najlepszych ptaków koroniastych. Nie zapominajmy w końcu ,że gloster jest właśnie rasa koroniasta.

Granos
Go
« Odpowiedz #11 : Grudnia 29, 2008, 10:57:45 »

Głowa

Gloster corona-gloster powinien mieć koronkę duża ,okragła ,symetryczna ,która sięga do połowy oczu.Punkt środkowy powinien być mały i umieszczony pośrodku głowy bez widocznego łysego miejsca.Korona nie moż muieć widocznych łysin ani odstajacych piór.Upierzenie z tyłu koronki powinno gładko wchodzić w szyję.Głowa powinna być dość szeroka (nie tak waska jak np.u kanarka barwnego ale także nie zbyt szeroka).Dziób krótki.Głowa w połaczeniu z szyja powinna stanowić wrażenie silnej i dobrze zbudowanej.Szyja nie powinna odznaczać się barwa od reszty ciała.

Gloster consort-oprócz wcześniej wspomnianego krótkiego dzioba ,silnej szyi i szerokiej głowy gloster consort (oczywiście zamiast koronki) posiada brwi. Powinny być one wyraŹnie widoczne nad oczami chociaż nie zasłaniajace ich.Głowa powinna być okragła.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #12 : Stycznia 01, 2009, 04:55:37 »

Mark pisze,że po samcu,którego rodzice byli consortami uzyskiwał w 90% ptaki gładkie,czyli 10% miało korony.Pisze również,że jego partnerką była samica koroniasta-i to właśnie ona przekazywała swój gen "na koronkę"tym pozostałym 10 procentom młodych,że było tylko 10 a nie np.25%to już tylko"loteria".

Granos
Go
« Odpowiedz #13 : Stycznia 01, 2009, 07:29:52 »

Przy normalnym kojarzeniu koncorta i korony otrzymujemy 50% konsortów i tyle samo koron. Przypadek opisywany przez Marka pokazuje ,że konsort ten (poprzez pewno swoją hodowlę-domyślam się ,że to był ptak kupiony a nie wyhodowany przez Marka) przekazał w nienaturalnej ilości gen Consort swojemy potomstwu a samiczka korona była w stanie jedynie 10% dać swój gen.pokazuje to (jak już wcześniej Mark wspomniał),że także konsort posiada gen koroniasty.

Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 111

« Odpowiedz #14 : Stycznia 01, 2009, 09:33:18 »

Wszystkie kanarki mające koronki (gloster, niemiecki z koronka, crested, lancashire i inne) posiadają w swym genotypie gen warunkujący tę cechę. Jest to gen dominujący, który zwykle oznacza się symbolem H. Kanarek koroniasty posiada parę genów Hh, a zatem jest heterozygotą. Kanarek gładkogłowy jest homozygotą i nosi parę genów recesywnych hh,  czyli nie ma w swym genotypie dominującego genu tworzącego koronkę. Na jakość i kształt koronki wpływają jeszcze inne geny, dotychczas w niewielkim stopniu rozpoznane, które powodują u kanarków gładkich m.in. przerost piór nad brwiami, wydłużenie piór na głowie ect. Czasem skojarzenie dwóch nieintensywnych - z dobrze wyrażonymi cechami dodatkowymi -  kanarków gładkogłowych może spowodować, że pojawią się osobniki, które będą miały tak długie pióra na głowi, ze te utworzą przedziałek. Co niektórzy hodowcy uważają za kiepską koronkę. 

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!