Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Stycznia 29, 2026, 03:33:01 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: wypuszczenie kanarka z klatki  (Przeczytany 5904 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
piotrk
Go
« : Czerwca 11, 2009, 07:52:24 »

cześć

wczoraj kupiłem samca kanarka...pierwszego dnia był spokojny ,ale dzisiaj od rana szaleje po klatce...skacze po żerdkach ,ciągle śpiewa...

nie wiem czy to z tęsknoty za samicą czy jest inny powód ?czy po prostu samotne kanarki tak się zachowują?

zastanawiam się czy go nie wypuścić ,żeby sobie polatał po pokoju ,ale mam go dopiero drugi dzień i boję się ,że nie wróci do klatki ...

po jakim czasie można kanarka wypuścić ,żeby sobie polatał po pokoju ?po ilu dniach?

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #1 : Czerwca 11, 2009, 11:47:50 »

Twój kanarek tak sie zachowuje ponieważ jest pobudzony do lęgów, to normalne zachowanie w tym okresie, nie masz się co przejmować. Jeśli wypuścisz go dzisiaj lub jutro z klatki to do niej prawdopodobnie sam nie wróci i będziesz go musiał złapać i do niej włożyć. Nie wiem po jakim czasie kanarek będzie sam wracał do klatki. Jeśli będziesz go karmił tylko w klatce i w nie będzie się on czół bezpiecznie to będzie do niej sam wracał aby się pożywić i odpocząć, ale musi się najpierw zaaklimatyzować i oswoić z nowy domem, właścicielem i nową klatką.

dor46
Amator
Nowy użytkownik
*

Toruń
Wiadomoci: 5

« Odpowiedz #2 : Lipca 04, 2009, 05:07:54 »

Zależy co rozumiemy pod pojęciem "wypuścić kanarka z klatki". Jeżeli złapiemy go w rękę, wyjmiemy z klatki i wypuścimy w pomieszczeniu, to na pewno będzie miał problemy z powrotem (będzie się bał powrotu do miejsca, z którego go brutalnie usunięto). Należy otworzyć drzwiczki klatki i pozostawić kanarka w spokoju. Pierwszego dnia może wogóle nie zbliżać się do otwartych drzwiczek. Następnego dnia postępujemy podobnie. W tym czasie możemy pozostawać w pomieszczeniu, ale zachowujemy się spokojnie. Kanarek jest ciekawym stworzeniem i napewno zainteresuje się otwartymi drzwiczkami. Następnie wyjdzie na zewnątrz, ale będzie przebywał na klatce lub w jej pobliżu. Potem będzie przelatywał na różne przedmioty w pomieszczeniu, ale zawsze będzie wracał na klatkę. Gdy już mu się znudzi, wróci do klatki. Jeżeli nie będzie chciał wrócić, to należy podać mu troszkę pokarmu do klatki (suchy lub np. marchewkę). Napewno wróci. Nie należy go chwytać i wkładać do klatki, ponieważ cały cykl oswajania z wyjściem z klatki na nic.
Ważne: Pamiętać o zamknięciu drzwi i okien w pomieszczeni.
Pozdrawiam, dor46.

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #3 : Lipca 15, 2009, 08:25:38 »

z doswiadczenia wiem ze kanarki dosyc szybko sie przyzwyczajaly do nowego srodowiska. zalezy w jakim wieku jest, temperamentu i wazne zeby mial spokuj na poczatek. w moim przypadku bylo tak ze trzymalem kanarko okolo tygodznia pozniej otworzylem mu klatke i dosyc niechetnie z niej wyszedl ale po kilkukrotnych probach wylecial i nieoddalal sie na poczatku daleko od klatki, oczywiscie wracajac do niej. (choc nie zdziw sie jezeli dlugo nie bedzie wracal do klatki czesto tak bylo) z czasem juz latal gdzie chcial.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!