Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 06:49:16 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: problem  (Przeczytany 12698 razy)
0 uytkownikw i 2 Goci przeglda ten wtek.
wasik85
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 49

« : Czerwca 14, 2009, 09:15:19 »

drugi sezon legowy mija a moje kanarki nic zadnego jajka i wogole zainteresowania!!
nie wiem co sie dzieje kanarki moje nie sa stare ani zbyt mlode.
jedeyne co to caly czas sa polaczone.
czy to moze byc ten powod ze brak jajek oraz zainteresowania?
prosze o pomoc!!!!

dziekuje

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #1 : Czerwca 14, 2009, 10:29:30 »

Opisz jak karmisz kanarki, w jakiej są klatce,w jakich warunkach, jak je przygotowywałeś do lęgów itp. to może coś się poradzi:)

wasik85
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Czerwca 14, 2009, 11:29:31 »

kanarki karmie podstawowa karma dla kanarkow kupiona w sklepie dotego witaminy oraz owoce i warzywa, podawalem rowniez mieszanke jajeczna. wymiary klatki trudno mi teraz okreslic ale jestem pewien ze jest spora:). kanarki zyja w warunkach domowych trzymam je w pokoju wiec temperatura ok 19-23stopni  wacha sie w zaleznosci od temperatyry na zewnatrz.jedynie swiatlo pale roznie raz maja wlaczone do 19-20 a czasem zdarza sie ze pali sie az do 23-24(dodam ze im to nie przeszkadza bo i tak spia)

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #3 : Czerwca 15, 2009, 11:06:33 »

Czy samiec śpiewa, może twoje kanarki są zapasione, a może się już pierzą?
Mies. jajeczną i skiełkowane ziarna powinieneś podawać codziennie.

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #4 : Czerwca 15, 2009, 03:06:36 »

i światło tez powinny mieć w miarę o równych porach

wasik85
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Czerwca 15, 2009, 03:41:52 »

gdy kupilem kanarki samiec przez okolo 2 miesiace spiewal i to bardzo intensywnie lecz od tamtego czasu przestal i do dnia dzisiejszego nie spiewa.
mysler ze moje kanarki nie sa upasione dostaja codziennie 1 lyzeczke pokarmu i sa puszczane po pokoju.
a co do swiatla to nie mam mozliwosci zeby gaslo codziennie o tej samej porze poniewaz klatka stoi w moim salonie gdzie codziennie przebywam i ogladam tv itp. wiec wiadomo ze ciezko jest mi gasic swiatlo o regularnej godzinie:(

Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219

« Odpowiedz #6 : Czerwca 15, 2009, 04:52:11 »

Ciekawy temat i ciekawe wyzwanie dla mnie. żeby ci pomóc musisz odpowiedzieć konkretnie na kilka pytań:
Kiedy kupiłeś kanarki (przybliżony miesiąc samica i samicy)?
w jakim wieku są te ptaki?
w kiedy i jak długo podawałeś mieszankę jajeczną? kiełki tez były? lub jakaś wit E?
od kiedy samiec nie śpiewa?
czy kanarki się czasem nie pierzą?
i może trochę głupie pytanie ale czy ta samica czasem nie jest samcem (tyle tylko że nie śpiewa), tylko podejrzewam że możesz mieć problem to sprawdzić.

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #7 : Czerwca 15, 2009, 05:35:36 »

Wasik85 sprawdŹ także czy twoje kanarki nie są zapasione, bo to że Ci się wydaje, że nie są o niczym nie świadczy.
Czy w klatce jest gniazdko? Czy kanarki wkładały jakiś materiał do gniazda czy do niego wchodziły? Czy kanarki latają nerwowo po klatce, czy machają skrzydełkami siedząc na żerdce, tak ja by chciały sie wzbić w powietrze? Czy raczej zachowują się spokojnie?
Dobrze by było jak byś wstawił zdjęcia kloaki, ale tak żeby pióra jej nie zakrywały (trzeba w nią mocno dmuchnąć) obu kanarków. Wtedy by było wiadomo jakiej płci są kanarki i czy nie są zapasione.
I odpowiedz na pytania Balcera.

Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka

« Odpowiedz #8 : Czerwca 15, 2009, 06:18:37 »

Tymm oczywiście zapasienie u kanarków jest ważne, szczególnie u samców. Ale nawet zapasiona samica która jest gotowa do lęgów i jest do tego przygotowana powinna do nich przystąpić. Ale jak już wspomniałeś zapasienie może być przyczyna tego że samiec nie śpiewa. wasik85 nie sprawdzisz czy kanarek nie jest za tłusty jak go nie złapiesz i nie rozdmuchasz piór żeby sprawdzić tkankę tłuszczową pod skóra.

wasik85
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Czerwca 15, 2009, 07:46:21 »

a wiec tak kanarki kupilem w grudniu 2007 roku. wieku nie znam poniewaz kupilem w sklepie gdzie nie wiedzieli jaki wiek.
mieszanke jajeczna podawalem ok. 4 miesiace w stecz przez 3 miesiace.
kielek nie bylo, a witamine E sporadycznie.
samiec przestal spiewac po ok 2 miesiace po zakupie.(gdy polaczylem ptaki wtedy spiewal jeszcze moze ze 3 dni i koniec).
kanarki nie pierza sie.
a co do tego czy moja samica to napewno smica moge odpowiedziec pewnie ze TAK:)))
w klatce mam włozone gniazdko lecz zero zainteresowania nim:(
material sam klozylem do gniazda bo ptaki nie chcialy.
kanarki lataja tylko wtedy  nerwowo po klatce jak sie na siebie zdenerwuja i dochodzi do klutni lecz jest to bardzo zadkie zjawisko.
moim zdaniem ptaki nie sa zapasione lapalem je i dmuchalem robilem takze fotki lecz jakosc zdjecia wychodzila tragiczna.

PS. dziekuje wszystkim za zainteresowanie sie moim problemem
pozdrawiam

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #10 : Czerwca 15, 2009, 10:08:52 »

witam
moim zdaniem masz 2 samce, lub samca i samiczke, ktora nie znosi juz jaj z powodu wieku. najlepiej bedzie jak postarasz sie o parke mlodsza z pewnego zrodla i przygotujesz ja odpowiednio do legow w przyszlym roku i zaczniesz swoja przygode z kanarkami. a te "parke" zostawisz jako pupile.

PS
z doswiadczenia wiem, ze do zoologicznegio oddaja ptaki ktore juz sa starsze lub odbiegaja w znacznym stopniu od wzorca danej rasy.

pozdrawiam

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #11 : Czerwca 16, 2009, 02:31:06 »

Balcer zgadzam się z tobą, że zapasiona samica może odbyć udane lęgi, gdyż takową mam. W pierwszym lęgu razem z samcem (samiec od Ciebie) odchowała 4 młode, a teraz siedzi na jajach drugiego lęgu. Jednakże druga moja zapasiona samica mimo odpowiedniego przygotowania (znam byłego właściciela osobiście) nie przystąpiła do lęgów.
Wasik85 na twoim miejscu odpuścił bym sobie lęgi w tym roku, gdyż pewnie niebawem twoje kanarki zaczną się pierzyć. Kupił bym albo zrobił większą klatkę -fruwalkę, która Ci się przyda na młode w przyszłym roku. W tej klatce bym ptaki przepierzył, następnie samca przeniósł do klatki mniejszej, którą masz obecnie. Zimą najlepiej jak byś skrócił ptakom dzień świetlny (długość dnia świetlnego i intensywność oświetlenia ma ogromny wpływ na pobudzenie ptaków do lęgów). Jeśli nie masz innej możliwości to możesz klatki z ptakami przykrywać na noc płótnem by zimą skrócić im dzień. W odpowiednim czasie w przyszłym roku zaczął bym przygotowywać ptaki do lęgów i wydłużać im dzień świetlny. Gdy ptaki będą już pobudzone do lęgów wpuścił bym samice do klatki samca i czekał na jajka. Jednak większość hodowców doradza wpuszczać samca do klatki samicy, ponieważ odwrotna sytuacja może wywołać u samca agresje do samicy. Ja w tym roku z trzema samiczkami zrobiłem odwrotnie niż jest zalecane i wszystko przebiegło bez większych zakłóceń i ptaki przystąpiły do lęgów.
Pozdrawiam! 

Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka

« Odpowiedz #12 : Czerwca 17, 2009, 12:44:39 »

Wasik85 błąd popełniłeś już na starcie czyli kupiłeś kanarki w zoologicznym. W 90% przypadków w sklepach są samice które nie nadają się już do hodowli bo są np za stare, w ogóle nie przystąpiły do lęgów lub lęgi odbywały nieprawidłowo (np schodziły z jajek lub nie karmiły młodych). Smutne ale prawdziwe, niestety sklepy takie ptaki biorą bo najczęściej hodowcy (a właściwie pseudohodowcy) takie samice oddają za małe pieniądze a wiadomo dla sklepu jest to większy zysk bo o to chodzi w handlu. łatwiej trafić na dobrego samca do hodowli ze sklepu jeżeli zostanie spełniony warunek że ptak który jest sprzedawany jako samiec faktycznie tym samcem jest. Tak na marginesie powiem że nie spotkałem jeszcze sprzedawcę który potrafił rozpoznać płeć ptaka po kloace (już nie wspomnę o tym że większość sprzedawców bała się lub nie umiała tego kanarka nawet złapać do ręki). Może się trochę za bardzo wymądrzam ale pracowałem jakiś czas w dużym sklepie zoologicznym i wiem jak to wygląda również "od środka". A poza tym sam zaczynałem od ptaków z zoologicznego i nic nie wyhodowałem. Dopiero jak kupiłem młode ptaki na wystawie udało mi się odchować pierwsze młode. A wracają do twoich ptaków wasik85, w twojej hodowli nie występuje typowy cykl roczny. W takiej zwykłej hodowli (gdzie ptaków się nie wystawia na konkursach) ja ten cykl dziele na następujące fazy:
-zimowanie ptaków (uważam że tutaj musi być temperatura w pomieszczeniu z samicami/samicą niższa nic będzie podczas lęgów np 10-13 stopni C, brak pokarmów "pobudliwych" i przede wszystkim nie przedłużany dzień świetlny)
-przygotowanie ptaków do lęgów (najlepiej jak możemy stopniowo zwiększać temp. pomieszczenia ale jak będzie od razu ta temp. około 20 stopni C to nic się nie stanie. Do tego oczywiście stopniowo wydłużamy dzień i podajemy pokarmy "lęgowe" - jajko, kiełki. U mnie nie zawsze maja kiełki więc jak nie mają to daje im dodatkowo wit. ADE.
-okres lęgów (to jest zbyt obszerny temat żeby go opisać w paru zdaniach więc zapraszam do lektury stonek lub forum)
-pierzenie
-przygotowanie do zimowania.
To jest taki najprostszy podział, można tu jeszcze dodać jakieś fazy ale ogólnie tak to wygląda. U ciebie nie ma takiego typowego cyklu bo cały czas u ciebie jest wyższa temperatura i wydłużony dzień, więc ten rytm roczny jest zachwiany i dlatego uważam że twoje ptaki mogą zacząć lęgnąć o każdej porze roku bo one nie czują kiedy jest wiosna/lato a kiedy jesień/zima (i dlatego u takich ptaków, trzymanych w podobnych warunkach zdążają się pierzenia o każdej porze roku a właściciele są póŹniej zaskoczeni).
Jeżeli masz jeszcze chęci to możesz z tymi ptakami spróbować, jeżeli sie oczywiście nie rozpierzą. Ale radzę ci wykonać następujące rzeczy:
-oddzielić samca i samicę do osobnych klatek
-codziennie podawać jajko (polecam naturalne jajko kurze)
-zalecałbym również dać wit E. Ja stosuje witaminy dla gołębi: http://www2.biofaktor.pl/?go=produkt&id=220
Teraz dzień jest już dość długi a temperatura dość wysoka więc więcej tym ptakom nie trzeba.
A poza tym jeżeli chcesz odchować jakieś młode to kup sobie młode ptaki, najlepiej od hodowcy. Najlepiej jak kupisz w miesiącach sierpień, wrzesień, paŹdziernik. JAk ptaki będą już dojrzałe a bedziesz je trzymał w takich warunkach w jakich trzymasz do tej pory to już nawet w listopadzie/grudniu mogą przystąpić do legów. Tylko z drugiej strony dopuszcanie zbyt młodych ptaków do lęgów tez nie jest wskazane wieć bedziesz musiał ich popęd regulować pokarmem, ale to tez nie zawsze jeds w 100% skuteczne, wyższa temperatura i dłuższy dzień zrobia swoje. Gdybyś miał jakieś pytania lub coś z tego co napisałem było nie jasne postaram się pomóc.
Pozdrawiam Tomek Balcarek     

wasik85
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #13 : Czerwca 17, 2009, 08:25:47 »

Dziekuje wszystkim  za wszelkie porady:) nie spodziewalem sie ze dostane tyle wskazowek ktore bardzo mi pomoga:))
Chcialem tylko napisac ze nie mam mozliwosci kupienia kanarkow od jakiego kolwiek hodowcy poniewaz mieszkam za granica i nie spotkalem sie jeszcze z kims takim i  takze nic nie slyszalem.
Pozostawie moje kanarki w spokoju nic nie bede robil na sile, mysle ze nie ma sensu. zycie pokaze co sie stanie beda jajka to sie bardzo uciesze, a gdy nie bedzie to sie mowi trudno. moze kiedys kupie parke od jakiegos hodowcy i wtedy sie doczekam jakich kolwiek jajeczek:)))
JESZCZE RAZ DZIEKUJE I WSZYSTKICH POZDRAWIAM
Piotr Wąsikowski

feno-typ
Go
« Odpowiedz #14 : Czerwca 18, 2009, 06:35:10 »

...poniewaz mieszkam za granica i nie spotkalem sie jeszcze z kims takim i  takze nic nie slyszalem.

Jeśli to nie jest jakaś tajemnica, to chciałbym zapytać, w jakim kraju mieszkasz?

Pozdrowienia

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!