Aureliarita
Uczeń1
Nowy użytkownik
Poznań
Wiadomoci: 15
|
 |
« : Lipca 15, 2009, 07:16:09 » |
|
Witam. Co jakiś czas na forum pojawiają się wątki, w których hodowcy chwalą się i radują, bo wykluło im się kilkanaście młodych kanarków. Wszyscy też, z tego, co udało mi się zauważyć, dążą do tego, by ich lęgi były jak najliczniejsze. Zastanawia mnie jedna sprawa. Mianowicie, czy zawsze wszystkie nieprzeznaczone do dalszej hodowli ptaki uda Wam się sprzedać? Co się dzieje z tymi, których nikt nie chce kupić? Niemożliwym wydaje mi się gromadzenie niesprzedanych kanarków ze wszystkich dotychczasowych lęgów w jednej dużej wolierze (włącznie ze starszymi, które wszystkie planowane lęgi już odbyły i nie będą więcej mnożone), nie wspominając już o konieczności niedopuszczania takich ptaków do rozrodu. Więc czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, na jakiej zasadzie się to wszystko odbywa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipca 15, 2009, 07:32:49 » |
|
Witam! Z tego co ja słyszałem i co mi się wydaje to raczej idzie sprzedać kanarki, które są nadwyżką. żeby nie mieć z tym dużych problemów to lepiej kupować kanarki dobre od uznanych i nagrodzonych hodowców, by również mieć młode wyższej jakości na które, prędzej znajdziemy nabywcę. Oczywiście zawsze można obniżyć cenę, jeśli nie ma chętnych na danego kanarka albo w ostateczności spełnić dobry uczynek i podarować kanarka jakiemuś młodemu albo niezamożnemu hodowcy. Wpadłem jeszcze na taki pomysł, by na wystawy zapraszać dzieci szkolne i przeprowadzić wśród tych dzieci konkurs, w którym nagroda był by kanarek wraz z klatką i zapasem ziarna. Taki konkurs mógł by pozytywnie wpłynąć na podniesienie ilości odwiedzających wystawę, popularyzację hodowli i zainteresowane tym hobby większej ilości osób, głownie dzieci i młodzeży. Ale to temat na inny wątek. Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipca 15, 2009, 07:34:25 » |
|
Ptaki się hoduje, częśc przeznacza sie na wystawy, reszte raczej się sprzedaje.każdy dąży do tego by jak najwięcej ptaków szło na wystawy, niewiem co w tym dziwnego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aleksanderalien
Go
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipca 15, 2009, 07:53:26 » |
|
dobry pomysl z tymi dziecmi szkolnymi lecz musieli by miec zgode rodzicow. moze sie tak zdazyc, ze przynosza ptaka do tomu a pozniej musza sie go pozbyc z powodu niezadowolonych rodzicow. czesto zostaja wypuszczone na wolnosc z tego co slyszalem, bo okazuje sie iz w zoologicznych nie chcieli ich przyjac(sam chcialem kiedys oddac kilka i sie nie zgodzili). a co do sprzedazy to nie ma problemu, mozn na allegro wystawic bez ceny minimalnej co gwarantuje ze sie sprzedadza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipca 15, 2009, 08:42:23 » |
|
Z tymi dziećmi to powinno być to zgłaszane np. miesiąc wcześniej w szkole by dzieci rodziców którzy sie zgodzili mogły przyjść na wystawę z nauczycielką. A taki konkurs to mógł by polegać na tym, że takie dzieci mają namalować bądŹ napisać opowiadanie o kanarkach. Nauczycielka by to oceniła i najlepsze pokazała organizatorom wystawy, który by wybrali zwycięzcę. Myślę, że taki konkurs jest możliwy do zrealizowania np. na wystawach oddziałowych, gdyż często jakieś szkoły znajdują się niedaleko miejsca wystawy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aureliarita
Uczeń1
Nowy użytkownik
Poznań
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipca 15, 2009, 09:30:16 » |
|
Pomysł z dziećmi niezły, ale czy zamiast konkursu malowania nie lepiej byłoby zrobić konkurs wiedzy o kanarkach (taki prosty, o podstawach opieki nad kanarkami)? Wtedy byłaby duża szansa, że ptak-nagroda trafi do osoby, która się nim dobrze zajmie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipca 16, 2009, 03:31:17 » |
|
KLUB HODOWCÓW KANARKÓW KSZTAłTNYCH w tym roku już po raz szósty będzie organizował konkurs dla dzieci pod tytułem "Mój przyjaciel ptak". Konkurs polega na stworzeniu pracy plastycznej o tematyce ptasiej (nie wymagany jest w tej pracy kanarek, ale są to często kanarki, papugi lub inne barwne ptaszki). W konkursie biorą udział dzieci z łaziskich przedszkoli. Wręczenie nagród jest wraz z wręczaniem nagród dla hodowców, więc dzieci mogą przy okazji zwiedzić z rodzicami wystawę. Zdarzyło się że dzieci z jednego z przedszkoli przyszły zwiedzić wystawę wraz z opiekunkami w piątek, ale jest też to dla nas trochę kłopot bo w tym czasie jest ocena ptaków. Nagrody w tym konkursie funduje KHKK. Są to dyplomy, pucharki i słodycze. Ciężko jest dawać w takich konkursach w nagrodę kanarka bo nie wiemy czy dziecko np nie ma uczulenia, czy rodzice sobie życzą ptaka w domu lub czy ktoś ma warunki do trzymania ptaka w domu. W zeszłym roku na zaproszenie przedszkola byliśmy z kilkoma kanarkami kształtnymi i plakatami na pokazie dla dzieci. Przedszkolaki posłuchały o kanarkach i - często pierwszy raz w życiu - mogły kanarka zobaczyć na żywo. Miały też dzięki temu jakiś wzór do stworzenia pracy na konkurs. Jako ciekawostkę dodam że w 5 edycji konkursu wygrała praca zrobiona z dyni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipca 19, 2009, 10:49:28 » |
|
Witam. Co jakiś czas na forum pojawiają się wątki, w których hodowcy chwalą się i radują, bo wykluło im się kilkanaście młodych kanarków. Wszyscy też, z tego, co udało mi się zauważyć, dążą do tego, by ich lęgi były jak najliczniejsze. Zastanawia mnie jedna sprawa. Mianowicie, czy zawsze wszystkie nieprzeznaczone do dalszej hodowli ptaki uda Wam się sprzedać? Co się dzieje z tymi, których nikt nie chce kupić? Niemożliwym wydaje mi się gromadzenie niesprzedanych kanarków ze wszystkich dotychczasowych lęgów w jednej dużej wolierze (włącznie ze starszymi, które wszystkie planowane lęgi już odbyły i nie będą więcej mnożone), nie wspominając już o konieczności niedopuszczania takich ptaków do rozrodu. Więc czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, na jakiej zasadzie się to wszystko odbywa Nie ma się co dziwić radosci z większego zdrowego przychówku i nie wiem co cię w tym dziwi bo prawdziwy hodowca nie patrzy na zarobek. Jest tyle możliwości sprzedaży ptaków ,ze wątpie aby był z tym kłopot.Powiedzmy sobie szczerze-jeśli "zainwestujesz" w lepsze kanarki będziesz miała najprawdopodobniej lepsze młode po, których na pewno lepiej sprzedać nadwyżki niż po byle jakich ptakach przypadkiem rozmnożonych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aureliarita
Uczeń1
Nowy użytkownik
Poznań
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipca 20, 2009, 07:47:33 » |
|
Ale ja nigdzie nie napisałam, że dziwię się radości hodowców. Zastanawiało mnie tylko, czy nie mają problemów ze sprzedażą wszystkich kanarków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|