Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 10:57:17 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Chora nóżka?  (Przeczytany 6317 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Madzia_791
Go
« : Sierpnia 19, 2009, 03:05:38 »

Witam. Mam pewien problem. Zauważyłam niedawno u mojego kanarka, że ma strasznie czerwoną jedną nóżkę. Na niej jest mocno widoczna żyła. Często ją kuli, więc chyba ta nóżka ją boli. Nie chce latać, tylko siedzi cały czas z podkuloną. Czasami też dziobie ją. Rusza się tylko aby podejść do jedzenia. Pacz Proszę o szybką pomoc. Powiedzcie co mam zrobić.

monique750
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zagłębie Dąbrowskie ;)
Wiadomoci: 25

« Odpowiedz #1 : Sierpnia 19, 2009, 09:03:29 »

Chyba najlepiej byloby sie wybrac do weterynarza, zeby to ocenil, ale jak tu wiele osob juz pisalo- ciezko jest u nas znalezc weterynarza ktory zna sie na ptakach- wiekszosc to specjalisci od psow i kotow. Ale nie zaszkodzi wybrac sie i zobaczyc co powie.

jaco
Go
« Odpowiedz #2 : Sierpnia 19, 2009, 09:42:38 »

Myślę że to chwilowa nie dyspozycja czasami tak się zdarza że się na przykład gdzieś uderzy albo na chwile zahaczy a może ma na tej nóżce jest obrączka i ptak notorycznie ciąga za nią poczekaj parę dni i zobaczysz co będzie dalej pozdrawiam 

Madzia_791
Go
« Odpowiedz #3 : Sierpnia 19, 2009, 10:16:35 »

Dziękuję za odpowiedzi  Mrugnicie. Rzeczywiście na tej nóżce znajduje się obrączka. Hmm. .  . Może ona jest za ścisła Co? Bo gdy trochę się ptaszek porusza to ta żyła staję się normalna, mniej widoczna tak jak na drugiej nóżce. Poczekam parę dni. Jeśli to nie minie pojadę to weterynarza, żeby zdjął obrączkę.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czasami kanarek dziobie swoją nóżkę - obie (i z obrączką i tą bez) aż zacznie lecieć krew, wtedy do basenu nalewam trochą wody i trochę rumianku, żeby ta rana się wygoiła. Co mogę zrobić, by zapobiec dziobaniu? 

jaco
Go
« Odpowiedz #4 : Sierpnia 19, 2009, 10:42:47 »

Nigdy nie miałem takiego przypadku żeby kanarek drapał nóżki aż do krwi może ma za długi dziobek i tym kolcem robi sobie rany spróbuj dodawać do kąpieli specjalną sól ona oczyszcza skórę o piórka tylko żeby nie miał skaleczonej nóżki w czasie tych solnych kąpieli bo może go szczypać i może korekta dzioba jak jest przerośnięty a co do obrączki to sprawdz czy swobodnie porusza się na nodze ptaka bo co do przecięcia to chyba do złotnika bo to takie małe sól dostaniesz w sosnowcu ANIMAL 12zł 660g no i pisz jak tam kuracja powodzenia

Michał94
Kanarki - Moja Pasja
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Kraków
Wiadomoci: 54

« Odpowiedz #5 : Sierpnia 20, 2009, 03:08:59 »

Witam was bardzo serdecznie!!!
Moje kanarki też czasem dziobią nóżki ale nigdy nie tak mocno aby popłynęła krew. Jeden kanarek ma swój sprawdzony sposób, a mianowicie: opiera nóżkę o pręty klatki i wykonuje zabieg kosmetyczny zwany pedicure  Duy umiech. Można także spróbować leciutko spiłować dziobek ptaka, ale niestety nie wiem jak dokładnie to się robi bo nigdy tego nie próbowałem bo moje ptaki nie miały takiej potrzeby. Wiem o spiłowywaniu dziobka z opisów innych forumowiczów na różnych forach... Mam nadzieję, że wszystko będzie oki...

Pozdrawiam, Michał94

Hodowla kanarków, od 2007 roku...
Madzia_791
Go
« Odpowiedz #6 : Sierpnia 20, 2009, 05:20:12 »

Właśnie wróciłam od weterynarza - takiego specjalnego, który zajmuje się ptakami. Niestety ale w tą nóżkę wdał się stan zapalny i trzeba podawać dwa razy dziennie antybiotyk Smutny

orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 83

« Odpowiedz #7 : Marca 03, 2010, 12:12:29 »

U jednej z moich samiczek nie wiem dlaczego dzisiaj nie funkcjonuje prawa nóżka. Jest bezwładna od środkowego stawu. Klatka w której przebywa wraz z samczykiem jest bardzo bezpieczna. Dzisiaj rano była sprawna. To robi wrażenie jakby nóżka pozbawiona była ścięgien. Czy ktoś w Was spotkał się z takim przypadkiem i jak ratował sytuację ?.

Wojtek7
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Gliwice
Wiadomoci: 33

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #8 : Marca 05, 2010, 10:42:51 »

U jednej z moich samiczek nie wiem dlaczego dzisiaj nie funkcjonuje prawa nóżka. Jest bezwładna od środkowego stawu. Klatka w której przebywa wraz z samczykiem jest bardzo bezpieczna. Dzisiaj rano była sprawna. To robi wrażenie jakby nóżka pozbawiona była ścięgien. Czy ktoś w Was spotkał się z takim przypadkiem i jak ratował sytuację ?.
Najlepiej to jeśli możesz pojedz do weterynarza aby ocenił noge i zalecił kuracje. Jeśli nie masz takiej mozliwosci to moja diagnoza na odleglosc jest taka - bezwładna noga jest oznakiem uszkodzenia nerwu co może być spowodowane złamaniem nogi (w kazdej klatce zawsze moze sie cos wydarzyc. Moja samica kiedys złamała sobie palec zaczepiając sie o pret klatki przy karmidelku), z tego co piszesz wydaje się ze kości udowej co nie nadaje sie do usztywnienia. Kosc zrasta sie okolo 4 do 6 tygodni, w tym czasie przenies ptaszka do malej klatki bez zerdek z obficie wysypanym pisakiem na dnie. Obserwuj noge - jesli bedzie czerniała to konieczna bedzie amputacja. Ale nie martw sie, bo kanarek bez jednej nożki spokojnie sobie bedzie radził.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!