Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Stycznia 29, 2026, 04:50:34 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Obrączka - dobro czy zło?  (Przeczytany 2773 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Agata
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 15

« : Padziernika 24, 2009, 08:43:49 »

Witam!
Właśnie wróciłam od veta. Mam nadzieję, że moja samiczka nie straci nóżki - a to zasługa obrączki (no i mojej niewiedzy).
Jak się domyślacie nie zauważyłam w porę, że obrączka zrobiła się za ciasna. Pod spodem zgromadziło się dużo martwego naskórka -  nóżka zgrubiała, zczerwieniała. Obrączkę trzeba było zdjąć - a to okazało się DUżYM PROBLEMEM. Mało, który vet ma potrzebne do tego narzędzia, nie mówiąc o stresie dla ptaka. Ale już po zabiegu. Teraz tylko trzeba czekać na efekty - na nóżce jest niestety duża rana.
Czy obrączki nie mogłyby być np.plastikowe? łatwiej możnaby je zdjąć.
I jeszcze jedno - to dla takich amatorów jak ja - CO JAKIŚ CZAS SPRAWDZAJCIE CZY OBR¡CZKI S¡ LU¬NE bo to niestety się zmienia.
Pozdrawiam Agata

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #1 : Padziernika 24, 2009, 08:57:39 »

Wydaje mi się że problem ciasnych obrączek jest mały, bo obrączki związkowe są robione w różnych rozmiarach, i jeśli ptak miał obrączke o odpowiednim rozmiarze dla kanarków to raczej niepowinno mu się nic stać, ale jeśli hodowca od którego masz tego ptaka założył jakąś inną obrączke  np. niewiem może kupioną na targu, albo dla innego gatunku to wtedy jest problem i ptak ma problemy, bo przeciez jakby prawidłowe obraczki skutkowały opuchnięciami lub innymi problemami to przecież niebyły by zamawiane i produkowane w danym rozmiarze,

Krótko mówiąc dla każdego gatunku sa inne obrączki , według mnie twój pupil miał założoną obrączke dla innego mniejszego gatunku.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
Agata
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 15

« Odpowiedz #2 : Padziernika 25, 2009, 06:56:40 »

Nie wiem, czy obrączka była związkowa i dla kogo była przeznaczona. Fakty są takie: granatowa, metalowa 08 i nr chyba hodowcy. Ptaszka kupiłam od pana, który wystawiał kanarki na wystawie. Zresztą mam jeszcze jednego kanarka z tego samego Źródła, z identyczną obrączką. Może nie jest zbyt luŹna, ale póki co swobodna. Ta pierwsza też początkowo nie była ścisła. Vet powiedział, że powodem całej historii był nagromadzony pod obrączką naskórek (chyba złuszczony).

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!