Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:39:57 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Oświetlenie!  (Przeczytany 21003 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #15 : Listopada 28, 2009, 11:24:26 »

nie wiem czy zauwazyles luka zaproponowal 6 watowe rozwiazania moim zdaniem sa dobre w zaleznosci jaka intensywnosc swiatla chcesz osiagnac takie i oslonki mozesz zainstalowac (w zaleznosci jaka wielkosc ma klatka i jakiema scianki tzn z jakiego materialu sa wykonane, czy odbijaja swiatlo). jezeli chodzi o bardziej ekonomiczne oswietlenie proponuje diody super jasne(tak nazwane na allegro) ale czy to ci sie oplaci musisz rozwazyc sam.

ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 166

« Odpowiedz #16 : Listopada 28, 2009, 11:47:01 »

niewiem trzy to przemyślałeś to oświetlenie w lęgówce jak będziesz wyłanczał  świetlówke,
do świetlówki nieda się zastosować ściemniacza  a więc będzie wyłączenie gwałtowne  od razu a ptaki ?

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #17 : Listopada 29, 2009, 12:25:12 »

Sciemniacz byl omawiany wczesniej. da sie go zastosowac przy diodach lub ukladzie zlozonym.

men
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 221

« Odpowiedz #18 : Listopada 29, 2009, 01:50:07 »

aleksanderalien.
lęgówki mają wymiar 42x40x30,są wykonane z sklejki,pomalowane na biało.
Świetlówki mają byc jako oświetlenie główne,myślę też o drugim oświetleniu o małym natężeniu
które jako pierwsze by się zapalało,następnie świetlówki.Wieczorem odwrotnie.
Do tego zegar sterujący.Jestem otwarty na wszelkie propozycje.

men
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #19 : Listopada 29, 2009, 01:56:32 »

Zbyszek 0710.
Zastanawiam się na dwóch rodzajach oświetlenia,wstępnym i głównym.

men
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #20 : Listopada 29, 2009, 01:59:10 »

Może ktoś napisze na temat oświetlenia LED.

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #21 : Listopada 29, 2009, 03:09:15 »

Mozesz uzyc wlacznik zmierzchowy i odpowiednio go dostroic, pod niego podlaczyc swiatlowke z wylacznikiem czasowym tak aby swiecila odpowiedni czas (mozliwosc regulacji) i diody ktore by sie swiecily ciagle do switu. Lub wlacznik czasowy http://allegro.pl/item821282238_wylacznik_wlacznik_czasowy_programator_timer_lcd.html tutaj jest dobra oferta ale wtedy diody i tak musza byc caly czas wlaczone lub podpiete pod wlacznik zmierzchowy.

bloker22
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Jarosław Osiwała
Wiadomoci: 83

« Odpowiedz #22 : Listopada 29, 2009, 04:03:39 »

Ja zakupiłem takie coś http://allegro.pl/item815904824_luxus_wtyczki_sterujace_2x_dimmer_sciemniacz.html prawdopodobnie dojdzie do mnie w poniedziałek jak przetestuje to opiszę jak działa widziałem jeszcze takie urządzenie które rozjaśnia żarówkę i ściemnia od 1 min do 99 min.
Pozdrawiam bloker22

men
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #23 : Listopada 29, 2009, 04:39:34 »

aleksanderalien, oferta jest dobraja  ja znalazłem 31zł, 42zł. Myślę że kupię wyłącznik czsowy
do świetlówek,drugi wyłącznik czasowy będzie włanczał i wyłanczał diody LED.Musz się
zorjentowac jakie diody i ile będe potrzebował.Diody będą się włanczac pierwsz a wyónczac ostatnie.
Dzięki za pomoc.Jak będziesz miał jakies uwagi na ten temat bedą mile widziane.Pozdrawiam.

Mikolaj
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Leńcze
Wiadomoci: 107

« Odpowiedz #24 : Listopada 29, 2009, 06:50:47 »

http://www.allegro.pl/item825280576_powolny_sciemniacz_swiatla_zmierzch_i_swit.html
co myslicie o tym sciemniaczu??

bloker22
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #25 : Listopada 29, 2009, 07:14:08 »

Mikolaj zgadza się . A posiadasz taki.

Pozdrawiam bloker22

Mikolaj
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Leńcze

« Odpowiedz #26 : Listopada 29, 2009, 07:24:01 »

wlasnie sie zastanawiam czy taki kupic i czy on zda egzamin chce zaczac okres legowy w styczniu i chce juz wydluzac dzien czy ten ściemniacz bedzie odpowniedni??

bloker22
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #27 : Listopada 29, 2009, 07:58:30 »

Myślę że tak , tylko do tego potrzebny będzie zasilacz i automatyczny włącznik.Ja kupiłem taki włącznik czasowy  w Castoramie chyba za 30 zł
pozdrawiam bloker22

Mikolaj
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Leńcze

« Odpowiedz #28 : Listopada 30, 2009, 03:12:08 »

http://www.allegro.pl/item823860830_wylacznik_wlacznik_czasowy_programator_timer_lcd.html
http://www.allegro.pl/item825280576_powolny_sciemniacz_swiatla_zmierzch_i_swit.html
http://www.allegro.pl/item823657494_zasilacz_8v_200ma_do_modulow.html

CZy to by byl juz caly kaplet??

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #29 : Listopada 30, 2009, 04:51:22 »

Powiem jasno i bez owijania w bawelne. Dwa wlaczniki czasowe zdaja egzamin calkowicie. Do tego zasilacz niekoniecznie nowy moze posluzyc taki z jakichkolwiek urzadzen 12v lecz on moze jedynie obsluzyc kilka tzw szyn diodowych w zaleznosci od wartosci znamionowych. Do czego chciales uzyc sciemniacz? Takie diody podlaczone pod sciemniacz praktycznie od razu zgasna , tak samo nie stosuje sie sciemniaczy do swietlowek. Sciemniacz jak narazie mozna podlaczyc do zestawu z zarowka zwykla (czytalem, ze wyprodukowano juz energooszcedne zarowki pod sciemniacz lecz jak narazie nigdzie ich nie znalazlem w sklepach a i cena podejrzewam nie bedzie niska), ale nie wydaje mi sie zeby to bylo ekonomiczne i bezpieczne, bo wiadowo zarowka ma duze straty ktore zostaja przetworzone w cieplo. Najodpowiedzialniejszym rozwiazaniem jest swietlowka taka jaka luka przedstawil wczesniej wlacznik czasowy i diody wraz z zasilaczem.

Strony: 1 [2] 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!