Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:36:18 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 [3]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Oświetlenie!  (Przeczytany 20990 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Mikolaj
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Leńcze
Wiadomoci: 107

« Odpowiedz #30 : Listopada 30, 2009, 06:00:45 »

Myślałem nad halogenami które bym podłączył do ściemniacza i to wszystko do włącznika czasowego jak myślicie nad to propozycja??
Tak jak napisała aleksanderalien żebym kupił zaproponowane przez luke świetlówki które trzeba podłączyć pod włącznik czasowy ale obawiam się że przy gaśnięciu światła i zaświecaniu działo by się to za gwałtownie co o tym myślicie??

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #31 : Listopada 30, 2009, 07:32:45 »

Tak dzialo by sie to gwaltownie ale od tego beda tam tez diody aby ptaki mogly wracac na zerdki. Sciemniacz musial by miec dosyc szybki start a od calkowitego rozswietlenia bylo by tylko 99 minut z czego kanarki juz wczesniej wracaly by na zerdki i wydaje mi sie ze jest to zbyt krotko. a co do  tego sciemniacza raczej on nie nadaje sie do doswietlenia kanarkow. Zgodze sie da sie lecz inny sciemniacz.

men
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 221

« Odpowiedz #32 : Grudnia 01, 2009, 02:43:35 »

Po wcześniejszych wypowiedziach zdecydowałem się na dwa programatory czasowe,
1programator + świetlówki, 2programator + zwykła żarówka + ściemniacz. Zwykłą żarówke
tak ustawie żeby budzenie ptaków było łagodnym światłem,następnie będą się zapalac świetlówki.
Wieczorem odwrotnie,jak napisał poprzednik niema co kombinowac,z czasem można coś ulepszyc.
Sprawe oświetlenia czsowo mam rozwiązany,Chciałem podzienkowac wszystkim osobom które
wypowiedziały się na temat oświetlenia,naprawde mi pomogły,czeka już następny problem Pozdrawiam.

83102
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 19

« Odpowiedz #33 : Lipca 15, 2010, 02:55:55 »

W moich wolierach i witrynach światło pali się  przez cały dzień.

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #34 : Lutego 08, 2014, 07:03:49 »

"potrzeba matką wynalazków"  W końcu udało mi się zastąpić włączniki czasowe, których miałem kilka w swojej ptaszarmi jednym urządzonkiem - mikroprocesorowy sterownik oświetlenia SV-100  nazwa własna;) prawdziwy kombajn. Steruje on żarówkami wolframowymi, świetlówkami i ledami można powiedzieć, że jednocześnie. Aha jeszcze opuszcza i dźwiga roletę okienną. Pomieszczenie z ptakami  mam od strony drogi/chodznika i po zaświeceniu światła mam małą widownię przed domem, więc potrzeba zainstalowania rolety Mrugnicie

Wszystkie podzespoły do samodzielnego montażu zakupiłem w http://sklep.avt.pl/. Całość upakowana w obudowie 25x25cm.

było w rzeczywistości 6 włączników czasowych                                       obecnie jest

====>>

menu

Strony: 1 2 [3]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!