Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 11:08:41 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Karmienie kanarków przed lęgami  (Przeczytany 4605 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 83

« : Stycznia 10, 2010, 08:54:02 »

Witam! Mam 4-ry dobrane pary kanarków w klatkach. Powoli przygotowuję je do lęgów. Temperatura w pokoju gdzie jest regał wynosi 18-20 st.C Kanarki karmię mieszanką podstawową /ziarno/, pokarmem jajecznym, kiełkami oraz witaminy rozpuszczone w wodzie. Ponieważ jestem początkującym bardzo proszę o podpowiedz w następujących sprawach:
     - jakie ilości karmy /na jeden dzień na jednego kanarka/  należy podawać  aby się nie zapasły ?
     - ile razy w tygodniu podajemy odpowiednio przygotowany pokarm jajeczny a ile skiełkowane nasiona "kiełki" ? i w jakiej ilości na jednego kanarka ?
     - rozumiem że mieszankę podstawową /ziarno/ podajemy codziennie i tu pytanie : czy podając pokarm jajeczny lub skiełkowane nasiona zmniejszamy równocześnie ilość mieszanki podstawowej np. do 1/2 łyżeczki
       Za odpowiedz serdecznie dziękuję. i                                                                                                                   

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #1 : Stycznia 10, 2010, 09:36:39 »

Witam Umiech ja też jestem amatorem ale powiem ci jak ja przygotowywuje moje kanarki do lęgów : ja codziennie podaje mieszankę podstawową ( ziaren ) 1 łyżeczkę na kanarka , jabłuszko co 2 dzień tzn na zmianę z pokarmem jajecznym czyli np dzisiaj daje pokarm jajeczny jutro jabłuszko no i jabłuszko zmieniam czasem na ogórka Umiech choć właśnie zapomniałem o kiełkach i muszę je zacząć podawać ale to chyba co drugi/trzeci dzień Umiech Jeśli coś pomogłem to się ciesze . Jak możecie to napiszcie czy ten mój plan jest dobry Umiech

Sygnum - D027
bodzio
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Podkarpackie
Wiadomoci: 82

« Odpowiedz #2 : Stycznia 10, 2010, 09:53:05 »

Najlepiej zmieszaj sobie mieszankę jajeczną z kiełkami rzepiku w stosunku 1-1 i możesz śmiało podawać codziennie jedną deserówkę na jednego ptaka, a przy tym nie zmniejszaj karmy ziarnistej. A jeśli chodzi o zapasienie to musisz to sam kontrolować bo jeden ptak dostając tę samą dawkę jedzenia będzie w świetnej kondycji a inny się zapasie. To wszystko zależy od przemiany materii każdego ptaka. A mieszanka musi być bogata bo samce muszą być dobrze przygotowane do lęgów nie mogą być zbyt chude bo nie będą miały siły na wielokrotne parowanie kilku samic. Samiec musi się czuć pewny dopuszczając go do samicy, że to od niego zależy kiedy chce parować. Oczywiście pod warunkiem, że samice są już też odpowiednio przygotowane do lęgów.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!