Lęgi rozpoczęły same ptaki na początku stycznia. żółta samiczka zakupiona w listopadzie wieczorem usiadła w rogu klatki i nie chciała iść na patyk, a rano zniosła jajko. Rano odłowiłem drugą samiczkę co z nią była, wpuściłem samca,włożyłem gniazdo i dałem ściółkę a jajko wyrzuciłem.Kanarki niezbyt przypadły sobie do gustu, ale drugiego dnia kopulowały. Wyrzuciłem drugie jajko,potem samica zrobiła sobie przerwę i w końcu zaczęła budowę gniazda i pojawiły się 3 kolejne jajka. 7.01 samiczka zaczęła wysiadywanie. W osiemnastym dniu wykluły się 2 pisklęta, które potem padły.Szybko okazało się że samiczka z nią przebywająca jest samcem więc jajka co wyrzuciłem mogły być pełne. Samiczka obecnie ma drugi lęg i dziś jest 13 dzień wysiadywania i nic. Poczekam do jutra i zrobię próbę wody jak poprzednio i zobaczymy co z tego wyniknie. Kilka dni po żółtej dwa glostery zaczęły się karmić i parować.Przeniosłem je do klatki lęgowej itd. Budowa gniazda trwała 2 godz, po 3 dniach pierwsze jajko itd. Samiczka usiadła na jajkach a samiec jej śpiewał. Po tygodniu "samiec" zniósł jajko. Obecnie samiczka ma 3 młode, a samczyk 4 - to moje pierwsze żywe młode. od samca

Prawie jednocześnie do lęgów przystąpiła druga para glosterów. Wynik 4 młode, które padły niebawem. Cdn.