Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 04:56:24 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Dziwne zachowanie samicy  (Przeczytany 14139 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
biska
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 49

« : Marca 06, 2010, 10:20:21 »

Moja samica dziwnie się zachowuje,tzn.zaczyna od trzech dni budować gniazdo,znosi materiał do niego,po czym wszystko wyrzuca i tak naokrągło.Czy ktoś z Was miał już takie przypadki,od niedawna hoduje kanarki i to moje pierwsze lęgi(planowane)?

matek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

łaziska Górne
Wiadomoci: 79

« Odpowiedz #1 : Marca 06, 2010, 11:33:36 »

Witam! samica nie kiedy tak się zachowuje! Buduje gniazdo po czym je niszczy. Myślę gdy przyjdzie na nią czas to wybuduje gniazdo w jeden dzień i zniesie w nim jajka.Pozdrawiam!

łukasz
Go
« Odpowiedz #2 : Kwietnia 08, 2010, 01:42:55 »

A MI WYWALA JAJKA Z GNIAZDA I NIE WIEM CO ROBIC   Smutny

Badziu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj. mazowieckie
Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #3 : Kwietnia 08, 2010, 03:44:30 »

Przyczyną wyrzucania jajek może by to że jajka nie są zalężone.
Chociaż ja miałem przypadek że samica wyrzuciła mi 2 jajka z gniazda i w jednym był już dobrze rozwinięty młody.

jurek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 10

« Odpowiedz #4 : Kwietnia 09, 2010, 07:04:49 »

Często samice ,budują gniazdo ,potem go rozwalają, to  normalne ,niektóre z nich budują w końcu piękne gniazdo i składają w nim jajka , ale są i takie które nie dają rady i dlatego wykładamy gniazdka grubym filcem i to w zupełności wystarczy. pozdrawiam...

łukasz
Go
« Odpowiedz #5 : Kwietnia 09, 2010, 08:44:53 »

ale one som zalężone bo sprawdzałem

łukasz
Go
« Odpowiedz #6 : Kwietnia 09, 2010, 08:46:39 »

a morze samiec jest nie dobry do tej samicy i dlatego ona wyrzuca te jajka

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #7 : Kwietnia 09, 2010, 09:08:38 »

Skąd i jak długo masz tę samicę? Jesteś pewien, że jest ona dojrzała płciowo? Czy wiesz w jaki sposób i warunkach samica ta przyszła na świat, czy była wychowana przez kanarki czy jajka zostały podłożone do wychowania innym ptakom. Napisz też jaka to w ogóle  odmiana czy rasa. Czy jest to zwykły kanarek czy jakiś rasowy?

łukasz
Go
« Odpowiedz #8 : Kwietnia 09, 2010, 11:57:50 »

ona ma już jakieś 15 miesięcy i była normalnie wychowana i to jest    

Gloster
a i mam ją od   kuzyna

łukasz
Go
« Odpowiedz #9 : Kwietnia 11, 2010, 10:24:04 »

I CO WIESZ CZEMU ONA TE JAJKA WYżUCA

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie

« Odpowiedz #10 : Kwietnia 11, 2010, 11:07:01 »

Trochę kolego niegrzecznie się odzywasz. Nie myśl sobie, że to jest wyrocznia. To jest forum, które skupia ludzi chcących pomagać innym i chcących dzielić się swoimi doświadczeniami. Pisząc tego posta miałem na myśli to, że masz sam trochę pomyśleć i dokonać analizy prowadzonej przez siebie hodowli. Każdy kanarek jest, można powiedzieć indywidualnością i nie da się jednoznacznie określić dlaczego zachowuje się tak a nie inaczej. Nie widziałem Twojej samicy i nie wiem dlaczego się tak zachowuje. Musisz ją bardzie dokładnie obserwować. Podejrzewam, że jest młoda i jest to jej pierwsze gniazdo. Czasami niedoświadczone samice w ten sposób mogą postępować. Chociaż zdarza się to bardzo rzadko. Może masz pasożyty w gnieŹdzie. Nie wiem i nikt nie jest jednoznacznie odpowiedzieć Ci na Twoje pytanie jeżeli nie zamieścisz więcej konkretnych informacji. Według mnie są one trochę lakoniczne. Pisanie, że samica ma jakieś 15 miesięcy i masz ją od kuzyna jest uważam troszeczkę nie wystarczające. Jeżeli nie potrafisz tego sprecyzować to tak napisz ale wówczas nie oczekuj od innych gotowej recepty na Twoje posty.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w hodowli.   

łukasz
Go
« Odpowiedz #11 : Kwietnia 11, 2010, 03:56:40 »

OK DZIEKUJÊPANU  PANU ZA PODPOWIEDZ I PRZEPRASZAM  ZA TE ZACHOWANIE ALE NIEWIEM CO MAM Z TYM ZROBIC
ona  ma dokładnie 14 miesięcy i 11 dni i to jest jej pierwszy leg
sprawdziłem koszyk tak jak pan napisał  i nie znalazłem zadnych robaków  ale dziękuje za rady
a co pan myuśli o  posprzątaniu koszyczka i daniu jej jeszcze raz nowego  sianka żeby zrobili jeszcze jedno gniazdo

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie

« Odpowiedz #12 : Kwietnia 11, 2010, 05:24:06 »

Czy Twoje kanarki są w jednej klatce razem? Skoro i tak samica wyrzuca jajka z gniazda to może warto wymienić jej całe gniazdo, dać jej nowe może w innym miejscu, dostarczyć inny materiał do wyściółki i ponownie pozwolić jej zbudować wszystko od początku. Niestety może być taka sytuacja, że Twoja samica to po prostu taki typ. Wtedy raczej należy zrezygnować z jej rozmnażania. Jaki materiał dajesz jej do wyścielania gniazda?

Kasia
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 23

« Odpowiedz #13 : Kwietnia 11, 2010, 07:26:22 »

Witam, podobno nie tak łatwo rozmnożyć glosterki... Ja mam już 2lata parkę glosterków i nic, Samiec wogóle nie śpiewa, natomiast samiczka dopiero od paru dni wchodzi do gniazda i siedzi tam prawie cały czas, choć niteczek nie ciągnie.Jest dość agresywna do samców tzn. na każdego krzyczy. Też nie wiem co robić. Może ktoś podpowie. Dzięki.

Mateusz_M
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 128

« Odpowiedz #14 : Kwietnia 11, 2010, 07:34:14 »

Samiec nie śpiewa od dwóch lat , więc jst samicą ...

Nie ma kto zagonić samicę na gniazdo i jajek nie ma ... Kup dwa pewne samce i złóż dwie pary .

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!