Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 10:58:04 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Pytanie  (Przeczytany 3672 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Marcin321
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Krzesławice/Kraków/Małopolska
Wiadomoci: 14

« : Marca 07, 2010, 07:28:00 »

Witam Wszystkich Umiech

Jest to mój pierwszy wątek,i pierwsze pytanie

Od jutra przygotowuje sie do lęgu i chciałem sie spytac czy zamiast szarpi można dac śierśc owcy,czy też włosie z grzywy Kucyka ub konia a może ktoś mi doradzi co innego mozna jeszcze dac??

Z góry dziekuje za Pomoc Umiech

Pozdrawiam Marcin Chichot

ROBERTO
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Jaworzno
Wiadomoci: 271

« Odpowiedz #1 : Marca 07, 2010, 08:21:39 »

Równie dobrze możesz dać mech, ligninę, pocięty materiał bawełniany. Z tego, co czytałem sierść też może być.

Gege
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zimnowoda/Staszów/Świętokrzyskie
Wiadomoci: 85

« Odpowiedz #2 : Marca 07, 2010, 08:22:54 »

Może być także sianko i chusteczki higieniczne bezapachowe.

Marcin321
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Marca 07, 2010, 08:27:06 »

A to Fajnie Dziękuje bardzo Umiech

Marcin321
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Kwietnia 17, 2010, 08:50:22 »

Witam wszystkich  Umiech Chichot
Nie chciałem zakładac nowego wątku wiec pisze w tym...

Samica zbudowała fajne gniazdko lecz gdy wpuszcze samca do Niej To odrazu atakuje samice i nie chce jej wpuscic na gnazdo,a jak ich rozłacze samiec w klatce chce zwariowac skaka,trzepota skrzydełkami i nawołują sie tii,tii,trrriii itd. Smutny Moje pytanie jest takie...czy to jest naturalne w ich zachowaniu??!Czy pozwolic samicy zniesc jajka,czy sobie odpuscic?!

matek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

łaziska Górne
Wiadomoci: 79

« Odpowiedz #5 : Kwietnia 17, 2010, 09:15:15 »

Takie gonitwy są samca za samicą są normalne, po paru dniach ptaszki dojrzeją i wszystko będzie ok.

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #6 : Kwietnia 17, 2010, 09:50:31 »

Nic Ci to nie da, że pozwolisz samicy znieść jajka, jeżeli wcześniej nie dojdzie pomiędzy kanarkami do kopulacji. Jajka będą niezalężone. Poza tym znoszenie jaj to duży wysiłek dla organizmu ptaka, wiec raczej bym do tego nie dopuszczał wiedząc, że i tak będą one niezalężone.
Czasami tak bywa, że samiec jest agresywny w stosunku do samicy. Może ona nie jest gotowa do lęgów a samiec dąży do kopulacji. Jeżeli te gonitwy nie są groŹne to proponuje połączyć ptaki wieczorem. Rano jednak musisz je obserwować. Jest szansa, że się w końcu zaakceptują. Jeżeli nadal będą walczyć ze sobą to jest inna metoda: możesz postawić klatki obok siebie tak aby ptaki się widziały. Jak się do siebie przyzwyczają to wtedy je połącz ze sobą. Powinno być dobrze. Uważnie obserwuj kanarki tak aby ewentualnie zapobiec groŹnym sytuacjom. Czasami zdarzają się małe gonitwy ale zazwyczaj nie są one groŹne.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #7 : Kwietnia 17, 2010, 10:24:34 »

Jak to napisał matek takie zachowania są normalne. Samiec pokazuje kto tu rządzi samicy-m.in. trzepotanie skrzydełkami to oznaka że samiec jest gotowy do kopulacji, że jest pełen wigoru. Ja bym na twoim miejscu wpuszczał samca w godz. 6-18 i obserwować. Ja tak robię i kiedy zniesie trzecie jajeczko -zabieram jajko ale samiec jest jeszcze razem z samicą. Nastepnego dnia podkładam jaja, które powinny być zapłodnione. Głowa do góry a zobaczysz że bedzie wszystko dobrze:)

Marcin321
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Kwietnia 18, 2010, 06:59:09 »

Dziekuje za pomoc.Umiech Postaram sie tak zrobic Umiech!

rafcio181
Go
« Odpowiedz #9 : Kwietnia 20, 2010, 10:58:42 »

A co do materiału budulcowego do gniazdka- ja np.podaje lignine Chichot

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!