Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:40:31 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Podkładanie sztucznych jajek  (Przeczytany 6129 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Badziu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj. mazowieckie
Wiadomoci: 113

« : Marca 17, 2010, 05:55:28 »

Czy jeśli zabrałem jajko około godziny 14, a było zniesione w granicach godziny 8, to zarodek przetrwa? 
Nie mogłem zrobić inaczej ponieważ lekcje rozpoczynają mi się o godzinie 7 a samiczka zniosła jajko jak byłem już w szkole.

maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Grudziądz
Wiadomoci: 137

« Odpowiedz #1 : Marca 17, 2010, 06:05:45 »

Oczywiście ze przetrwa zarodek, gdyż w pierwszym dniu nie ma to żadnego znaczenia o której zabierzesz jajo i nie odbije się to na  zdrowiu przyszłego pisklęcia.

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #2 : Marca 17, 2010, 06:08:41 »

Nic się nie stanie. Często jajka podbiera się samicy dopiero w godzinach popołudniowych, kiedy wracamy z pracy czy szkoły. Robi tak wielu hodowców. Pozdrawiam. Piotrek

Badziu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj. mazowieckie
Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #3 : Marca 17, 2010, 06:43:57 »

Dzięki za odpowiedŹ. Uspokoiliście mnie. Mrugnicie

Granos
Go
« Odpowiedz #4 : Marca 18, 2010, 12:18:40 »

Nie jestem pewien ale czas ,w którym należy zabrać jajko to ok.12 godzin. PóŹniej zarodek zaczyna się rozwijać a brak ciepła wiadomo co by znaczył.

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #5 : Marca 29, 2010, 02:53:40 »

Mam pytanko co do podłożenia jajek. Samiczka zniosła 27 pierwsze jajko, 28 nic nie było a dziś (29) jest jej drugie. Pytanie czy zamieniać dzisiejsze na sztuczne czy podłożyć jej pierwsze? Wiem ze podkłada się 2 a na 3 zamienia na właściwe dlatego żeby samiczka nie zeszła wcześniej z jajek. U mnie w prawdzie jest tylko 2 jajka ale na 3 dni. Dodam że to pierwsze jajko jest praktycznie jednolitego koloru wiec najprawdopodobniej nic z niego nie będzie.

maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Grudziądz
Wiadomoci: 137

« Odpowiedz #6 : Marca 29, 2010, 05:42:50 »

aleksanderalien  jaja zamienia się na sztuczne nie po to aby czasem samica szybciej nie zeszła z jaj zanim wysiedzi wszystkie, lecz dlatego aby młode się wykluły jednocześnie. Jeśli nie zamienimy jaj na sztuczne to samica zacznie wysiadywać odrazu po zniesieniu i młode wyklują się w kilku dniowych odstępach czasu przez co pisklę które będzie pierwsze szybciej się rozwinie i pozostałe mogą być zaniedbane. Radze Ci podmieniaj jaja na sztuczne mimo że wystąpiła przerwa w znoszeniu jaj, bo niezbyt często ale jednak się zdarza jednodniowy odstęp w znoszeniu jaj. Pozdrawiam Marek M.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!