Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 11:11:52 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Czy kanarek to ptak dla mnie?  (Przeczytany 15042 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała
Wiadomoci: 62

« : Kwietnia 05, 2010, 03:46:27 »

Witam.

Planuję zakupić do mojej kawalerki jakieś zwierzątko. Myślałem o 2 papużkach falistych. Przeczytałem jednak że są to ptaki które lubią podgryzać kable,kwiaty,książki,tapety. Niestety wszystkie te rzeczy są u mnie w mieszkaniu. Jestem odpowiedzialną osobą i napewno nie zamknąłbym ptaków cały czas w klatce bo mam taki kaprys żeby mieć zwierzątko ale z drugiej strony chcę mieć w domu idealny porządek.

Dlatego zastanawiam się czy nie lepsze byłyby dla mnie kanarki (chcę mieć 2 bo wiem że samotny ptak się nudzi). Jakie są plusy i minusy kanarków?
1.Czy budzą rano?
2.Czy obgryzają książki,kale,kwiaty,itp?
3.W jaki sposób należy przygotować pokój? Pewnie trzeba wstawić moskitierę do okna aby nie uciekły gdy się wietrzy?
4.Czy parka to dobry pomysł? Nie chcę mieć młodych bo nie miałbym z nimi co zrobić? Może lepiej 2 samiczki?
5.Jak dużo muszą latać?(na jaki czas je wypuszczać?)

A może macie dla mnie jeszcze jakąś inną propozycję co do ptaków?

Jakże nudne i monotonne byłyby odgłosy lasu, gdyby prawo do śpiewania miało tylko dziesięć najzdolniejszych ptaków.
aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #1 : Kwietnia 05, 2010, 05:09:18 »

1. Tak budzą rano jak każdy ptak i samce śpiewają.
2. Mogą podgryzać kwiatki i możne się to dla nich Źle skończyć.
3. Nie ma wymogów co do przystosowania pokoju dla pupila. Możesz nie wypuszczać go jak wietrzysz ale przydała by sie moskitiera.
4. Jeśli nie chcesz mieć młodych to parka odpada. samiczki nie śpiewają wiec lepiej samca lub 2 ale wydaje mi się ze jeden wystarczył by gdybyś się nim odpowiednio zajmował. Z dwoma samcami może być rożnie i mogą się nie tolerować.
5. Kanarki lubią latać wiec jak go wypościsz to będzie wlatywał do klatki gdy zgłodnieje i w zależności od kanarka na noc bo w klatce będzie się czul bezpieczniej.

Kanarki śmiecą. Wiec jak nie lubisz wstawać rano, lubisz porządek, nie będziesz w stanie upilnować go przed podgryzaniem kwiatów wybierz innego pupila ale nie ptaka.
Ale jeśli będziesz mógł się do tego przyzwyczaić to jak najbardziej polecam kanarka. Jeżeli dasz mu miłość na pewno on się odwdzięczy Umiech Pozdrawiam

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #2 : Kwietnia 05, 2010, 05:47:23 »

Kanarki tak strasznie nie śmiecą, wystarczy zamontować z przodu klatki (lub z każdej strony, zależnie od typu klatki), do połowy wysokości szkoło lub przeŹroczyste pleksi, by kanarek skacząc po dnie nie rozsypywał pisaku po pokoju, karmniki też najlepiej umieścić niżej, by nie rozsypywał ziarna. Co najmniej jedna ściana klatki powinna być ustawiona przy ścianie, chyba że jest to klatka skrzynkowa. Zaletą kanarków jest też to, że nie śmierdzą gdy się regularnie sprząta. Myszy, świnki morskie i inne gryzonie mają charakterystyczny zapach, niezbyt przyjemny, więc kanarki są pod tym względem dużo lepsze.
Kanarki kolorowe i kształtne dosyć głośno śpiewają, ale myślę, że śpiew kanarka harceńskiego, który jest cichy raczej nie obudzi człowieka.
Myślę, że jeden samczyk w zupełności starczy, dwa będą się biły raczej na pewno, szczególnie gdy będą pobudzone. Dwie samiczki też mogą się bić, choć jest to mniej prawdopodobne niż w przypadku samców. Polecam parkę, być może gdy dochowasz się pierwszych młodych to, to hobby wciągnie Ciebie bardziej i zainteresujesz się profesjonalną hodowlą kanarków? Mrugnicie
Kanarka możesz wypuszczać, gdy będziesz miał akurat czas. Gdy kupisz większą klatkę, nie będziesz musiał tego robić zbyt często ale swobodne loty po pokoju wyjdą kanarkowi na zdrowie.
Polecam Ci zakup kanarka, obcowanie z nim sprawi Ci z pewnością wiele radości!
Pozdrawiam 

przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała

« Odpowiedz #3 : Kwietnia 05, 2010, 05:57:22 »

Wolałbym nie mieć młodych,bo to duża odpowiedzialność. Chciałbym 2 ptaki aby się nie nudziły jak mnie nie ma. Myślę o 2 samicach? Czy samice śpiewają? Jeżeli nie to żaden problem bo chcę mieć zwierzątko głównie dla towarzystwa.

Głownym powodem dla którego zrezygnowałem z zakupu papużek był fakt że podgryzają kable,ksiązki,meble. Czy z kanarkami nie ma tego problemu? Kiedy są one najbardziej aktywne? Kiedy najlepiej jest je wypuszczać na loty? Ja najwięcej czasu mam podwieczór lub póŹnym popołudniem,od ok 17.

To że ptaki trochę brudzą to żaden problem. Aż taki pedantyczny nie jestem.

Po moich postach jaką rasę byście mi polecili? Chciałbym żeby cieszyły oko,były towarzyskie i nie były za głośne.

Jakże nudne i monotonne byłyby odgłosy lasu, gdyby prawo do śpiewania miało tylko dziesięć najzdolniejszych ptaków.
tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #4 : Kwietnia 05, 2010, 06:19:13 »

Radze kupić jednego samca zamiast dwóch samic, samczyk nie będzie się sam nudził, gdy będzie miał dosyć dużą klatkę, dostęp do różnych przysmaków itp. Kanarek będzie dużo śpiewał, gdy będzie zdrowy i zapewnisz mu odpowiednią dietę i warunki. Z góry polecam Ci zakup kanarka u hodowcy, nie polecam zakupu w sklepie czy u handlarza. OdwiedŹ hodowcę od którego zamierzasz kupić kanarka, popytaj o żywienie i inne interesujące Ciebie sprawy. Wybierz ptaka najładniej wyglądającego, najzdrowszego, nie lituj się nad jakimś "zdechlakiem". Na forum jest wielu bardzo dobrych hodowców, od których możesz kupić kanarka.
Kanarki są aktywne w ciągu dnia, gdy zapada zmroku to układają się do snu. Nie ma znaczenia czy będziesz wypuszczał kanarka rano czy wieczorem. Jeśli kupisz w miarę młodego ptaka, to z pewnością szybko się do Ciebie przyzwyczai i oswoi.
Jeśli zależy Ci na cichym śpiewie to kup harcena, jeśli nie przeszkadza Tobie dosyć głośne śpiewanie to kup sobie kanarka takiego, który Ci się najbardziej podoba, wybór należy do Ciebie.

przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała

« Odpowiedz #5 : Kwietnia 05, 2010, 07:22:27 »

Tylko że on musiałby często być sam w domu. Ja prowadzę własną firmę i nie ma mnie w domu od rana do ok 17-19. Do tego lubię sobie wyjechać jak jest jakiś długi weekend tak jak w maju na 3dni. Czy pojedyńczy kanarek nie będzie czuł się samotny. Z tego co wiem będzie mnie traktował jak "swojego",będę dla niego najbliższą osobą i tu nagle zostawię go na parę dni samego!

Wracam z pytaniem o ksiązki i kable. Czy kanarki gryzą takie rzeczy?

Gege
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zimnowoda/Staszów/Świętokrzyskie
Wiadomoci: 85

« Odpowiedz #6 : Kwietnia 05, 2010, 07:55:42 »

Wracam z pytaniem o ksiązki i kable. Czy kanarki gryzą takie rzeczy?
Nie.

Badziu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj. mazowieckie
Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #7 : Kwietnia 05, 2010, 07:56:36 »

Mogą skubnąć raz czy dwa ale nie uszkodzą.
Ja też proponuję Ci zakup jednego samca i nie martw się nie będzie się przejmował że jest sam.

przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała

« Odpowiedz #8 : Kwietnia 05, 2010, 09:24:29 »

Dlaczego wszyscy doradzacie jednego samca? Podobno największa "frajda" to obserwowanie 2 ptaków jak ze sobą żyją.

Proszę uzasadnijcie mi dlaczego najlepszym wyborem dla mnie jest jeden samiec?A nie 2 kanarki?

przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała

« Odpowiedz #9 : Kwietnia 05, 2010, 09:48:08 »

Podkreślam że przez ok 7-9 godzin dziennie ptaszek byłby sam. Kolejny problem to gdzie kupić kanarka? U mnie  w okolicy Bielska-Białej nie znalazłem żadnego hodowcy,a podobno nie warto kupować w sklepie zoologicznym?

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #10 : Kwietnia 05, 2010, 10:32:39 »

Do tego lubię sobie wyjechać jak jest jakiś długi weekend tak jak w maju na 3dni.

W tym wypadku raczej nie chodzi o to, że kanarek będzie czuł się samotny. Uważam, że to nie zbyt dobry pomysł aby zostawiać ptaki czy ptaka bez opieki, na kilka dni. Takie stworzenie musi mieć wymienianą wodę, pokarm itp. Czy masz kogoś kto zajmie się ptakami pod Twoją nieobecność?
Faktycznie frajdą jest obserwowanie zachowań ptaków ale jak sam piszesz nie chcesz ich rozmarzać. Więc samiec i samica odpada.  Jak pisali wcześniej tymm i aleksanderalien zarówno dwa samce jak i dwie samice mogą się ze sobą nie zgodzić. Dlatego inni polecają Ci jednego samca, który z pewnością uraczy Cię swoim śpiewem.
Jeżeli chodzi o kupno kanarka to zdecyduj się na jakąś konkretną rasę a potem przejrzyj ogłoszenia na forum. Tu są hodowcy, którzy wyślą Ci ptaki pocztą.
życzę Ci powodzenia i pisz jak sobie z tym radzisz i na co się w końcu zdecydowałeś. Pozdrawiam Piotrek.

przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała

« Odpowiedz #11 : Kwietnia 06, 2010, 07:50:06 »

Każdy chyba wyjeżdża od czasu do czasu na parę dni. To nie są częste wyjazdy. 2-3razy w roku,NIE co miesiąc. A osobę do opieki w tym czasie oczywiście mam!

Czy do rozrodu kanarków należy przygotować specjalnie klatkę? Czy taki rozród robi duże problemy? Czy młode są hałaśliwe? Pytam gdyż cały czas myślę o parce,ponieważ jak przeglądałem inne posty (również na forach o papużkach falistych)to ludzie pisali że pojedyńczy ptak czuje się samotny,traktuje człowieka jak najbliższego towarzysza,który nagle wyjeżdża na cały dzień(wraca w nocy) lub 2. Wiem,że tak jest z papużkami,a jak jest z kanarkami?

Gege
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zimnowoda/Staszów/Świętokrzyskie
Wiadomoci: 85

« Odpowiedz #12 : Kwietnia 06, 2010, 10:07:34 »

Dla parki którą chce się rozmnożyć to trzeba dużo się przyłożyć bo jajko nie będzie leżało od rana do 19 godziny gdyż już się zaśmierdzi (nie wiem jaki byłby z tego skutek bo nie próbowałem)

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #13 : Kwietnia 06, 2010, 10:46:19 »

Kanarek to nie papużka falista, nie potrzebuje towarzystwa, dwa samce lub dwie samice będą sobie przeszkadzać, nie będą dla siebie towarzyszami tylko wrogami, kanarki mają inny charakter niż papużki i inaczej się zachowują. W hodowlach często jest tak, że samiec jest dopuszczany do samicy tylko na kopulacje a potem zamykany jest w mniejszej klatce. Jedne samczyk będzie dużo śpiewał, jeśli będzie z samicą, to śpiewać będzie tylko czasami, z reguły przed kopulacją. Obserwacja godów, lęgów itd. jest bardzo ciekawa, ale trzeba się liczyć z tym, że dla młodych musisz mieć dodatkową większą klatkę, że po lęgach samca trzeba od samicy oddzielić itd. Akurat z tym pokarmem jajecznym, to można to rozwiązać w ten sposób, że daje się sztuczną mieszankę jajeczną, która może leżeć w karmniku tak długo aż ptaki jej do końca nie zjedzą, nie trzeba jej codziennie wymieniać.
Możesz kupić kanarka za pośrednictwem poczty ale też od dobrego hodowcy np. któregoś z użytkowników wortalu. Możesz też poszukać jakiegoś związku hodowców ptaków w twojej okolicy, wybrać się na zebranie, a oni przedstawią Tobie hodowców kanarków.
Pozdrawiam

przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała

« Odpowiedz #14 : Kwietnia 06, 2010, 08:58:00 »

Czyli zdecyduję się chyba na jednego samca skoro nie przeszkadza im samotność.

Mam już klatkę.

1.Co dajecie na dno? Lepszy jest piasek czy bezbarwne ręczniki papierowe?

2.Niedaleko mojej miejscowości mieszka hodowca który ma kanarki kolorowe. Czy one dużo głośniej śpiewają? Jaka rasa jest najlepsza dla osoby początkującej? Nie chcę za głośnego ptaka gdyż mam małe mieszkanie (nie chcę też żeby przeszkadzał sąsiadom!).

3.Czy dobrym pomysłem jest kupno kanarka na giełdzie?Słyszałem,że nie do końca jest to pewne Źródło,że teraz jest zimno a kanarki są delikatne i mogą zachorować?

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!