Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:55:40 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Woliera wewnętrzna  (Przeczytany 11783 razy)
0 uytkownikw i 2 Goci przeglda ten wtek.
Wojtek7
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Gliwice
Wiadomoci: 33

Kanarki Harceńskie

« : Kwietnia 16, 2010, 01:52:21 »

Przed tygodniem ukończyłem budowę woliery i chciałem pokazać Wam tego efekty. Woliera ma:
- wymiary 1,80 x 1,80 x 0,90 m
- sufit, sciana frontowa oraz sciana boczna z drzwiami pokryte siatką ocynkowana o oczku kwadratowy, 13mm (m2 takiej siatki kosztuje ok. 10zl)
- konstrukcja woliery wykonana z desek dl. 1,80m o przekroju 3 x 4,5 cm (akurat takie mieli w przecenie w Leroy po 3 zl sztuka  Umiech )
- tyl woliery wykonany z plyty pilsniowej (m2 kosztuje 13zl)
- bok woliery do ktorego przymocowane sa pojedyncze zerdki wykonalem z plyty wiorowej (m2 kosztuje ok. 20zl)
- siatka mocowana była do szkieletu z desek za pomoca zszywacza tapicerskiego
- drewno łączone ze sobą za pomocą wkrętów o dł 7 cm
- zerdki zrobilem z naturalnych gałązek pozbieranych w lesie; mocowane takze na wyżej wspomnianych wkretach. Dla długich żerdek robiłem dodatkowo wiertarką gniazda do osadzenia w deskach.
- pomiędzy krótkimi żerdkami na ścianie bocznej znajdują się płyty pilśniowe umocowane na kątownikach (jeden kątownik 1,20 zl)
- dno woliery to wykładzina PCW (zdjęta i zachowana przy remoncie podłogi w domu). Planuję jeszcze wyłożyć dno sianem lub trocinami dla ułatwienia czyszczenia

Całkowity koszt materiałów wyniosł ok 250zl co mnie ogromnie pozytywnie zaskoczyło. Budowa nie była skomplikowana jednak jeśli ktoś miałby jakieś pytania to chętnie pomogę  Umiech
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2010, 06:14:47 wysane przez Luka » Zapisane

Marcin321
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Krzesławice/Kraków/Małopolska
Wiadomoci: 14

« Odpowiedz #1 : Kwietnia 16, 2010, 06:33:41 »

Kurcze dla mnie Bomba:D!!
A jak u ciebie lęgi??! Doczekałes sie jusz czegos??

Wojtek7
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Gliwice

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #2 : Kwietnia 16, 2010, 06:40:55 »

Legi w trakcie, póki co jest już 18 młodych. Mam nadzieje finalnie na co najmniej 30 bo tyle mam obrączek Umiech

Marcin321
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Krzesławice/Kraków/Małopolska
Wiadomoci: 14

« Odpowiedz #3 : Kwietnia 16, 2010, 06:47:24 »

No to Ja jeszcze raz Gratuluje Pięknej Woliery i młodych:)Chichot
                                        Pozdrawiam Marcin Umiech

sebas
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj.lubelskie
Wiadomoci: 129

« Odpowiedz #4 : Kwietnia 17, 2010, 09:19:05 »

Witaj, ptaszki na pewno będą zachwycone. Ja u siebie miałem na dnie trociny, ale się pyliły i ptaki próbowały skubać i zrezygnowałem.Miałem też żwirek dla zwierząt z drewna, ale młode też go dziobały. Teraz mam piasek taki budowlany przez 2 godz prażony w piekarniku.I chyba na razie przy nim zostanę, bo szybko się wymienia i do składu mam blisko.

Mateusz_M
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 128

« Odpowiedz #5 : Kwietnia 17, 2010, 01:09:32 »

Jestem zachwycony ! Muszę namówić tatę na taką wolierkę! 

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #6 : Kwietnia 17, 2010, 01:38:12 »

Bardzo ładnie wykonana woliera.Ja też będe zaniedługo robił moją tylko że troszke mniejszą no i na obczyŹnie:) Dziś byłem po część materiałów , za jakiś czas kupię reszte , i tylko zostanie poskładać.

Na razie kupię sobie amadyny wspaniałe albo wikłacze ogniste.No chyba że jeszcze znajde gdzieś inne ładne ptaki.
Do kanarków możliwe że wróce na jesień, najpierw musze miejsce wygospodarować.
Jak zrobie woliere to wstawie foto z wymiarami itp. jak komuś by się to przydało.

Pozdrawiam i życze sukcesów w hodowli.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
Badziu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj. mazowieckie
Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #7 : Kwietnia 17, 2010, 08:14:17 »

Wojtek7 świetna woliera! Chciałbym mieć taką u siebie w pokoju, może kiedyś spróbuję zbudować.  Chichot
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 18, 2010, 09:26:14 wysane przez Luka » Zapisane

rafcio181
Go
« Odpowiedz #8 : Kwietnia 17, 2010, 10:30:50 »

Wojtek7 , jedyne co moge powiedzieć ze spisałes sie na medal. Teraz czekać na nagrode w postaci obfitych lęgów.
PS. jak będe miał warunki na przechowywanie takiej woliery to odezwe sie o pomoc do ciebie- pozdrowionka.

Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219

« Odpowiedz #9 : Kwietnia 18, 2010, 10:06:05 »

Woliera wykonana super! Tylko mam jedno zastrzeżenie, może nie zastrzeżenie a rzecz którą ja zrobił by inaczej. Patrząc od przodu to na lewej ściance umieściłeś pojedyncze stopki. Głównym celem takich stopek jest to żeby młode się nie podskubywały. I siedząc na tych stopkach faktycznie nie będą się skubać (tylko nie widać dokładnie jaka jest długość tych stopek u ciebie,chodzi o to żeby tam zmieścił się tylko jeden ptak). Ale pod stopkami zamontowałeś takie deseczki wiadomo w jakim celu. Tylko że te deseczki są w poziomie więc kanarki pewnie będą po tych deseczkach skakały. A jak taki młody sobie tam będzie brykał to tu pociągnie za ogon tego co siedzi na patyczku a tu za skrzydełko, już nie mówiąc o tym że cały się uwali z odchodów które będą na tych deseczkach. Więc sens robienia takich stopek traci tu trochę sens. Lepszym rozwiązaniem są albo strome daszki pod każdym patyczkiem albo stroma blacha (ewentualnie deseczka) tak żeby ptaki za bardzo nie mogły po niej skakać. Ale to sa tylko rozważania jeżeli to by stało u mnie.

Wojtek7
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Gliwice

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #10 : Kwietnia 19, 2010, 10:22:24 »

Masz racje, nie pomyslalem o tym, ale latwo bede mogl wniesc poprawke - te deseczki zrobie pod katem zeby ptak nie mogl sie utrzymac. Dzieki za rade Umiech

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #11 : Maja 04, 2010, 09:11:44 »

Zakładanie nowego tematu było by bezsennsu dlatego podepne się pod ten.

W sobote skończyłem woliere domową , na kilka ptaków(no może kilkanaście:) )

Wymiary wolierki to :

wysokość 2,1 m.
szerokość 0,9 m.
głębokość 0,6 m.

Tył wolierki , daszek oraz płyta podłowgowa wykonana z płyty MDF .
Wolierka ma dwie drzwiczki z prawego boku abym mógł swobodnie sprzątać i wstawiać nowe przemioty.
Dodatkowo miałą być jeszcze szuflada ułatwiająca sprzątanieale sobie darowałem.

Koszt wolierki w Polsce to ok. hmmm... 100-150 zł,ale niejestem pewein bo nieznam cen w Polsce.
Poniżej kilka fotek .
Pozdrawiam.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #12 : Maja 04, 2010, 09:13:11 »

c.d.

Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219

« Odpowiedz #13 : Sierpnia 24, 2010, 09:24:22 »

Też się podpinam pod wątek....
Przygotowuję w tej chwili całkiem nowe pomieszczenie dla kanarków, będzie tam woliera wewnętrzna i regały. Znalazłem w u mnie w domu w  piwnicy sporo starych płytek ceramicznych i postanowiłem pomieszczenie sobie wykafelkować. Będzie dużo łatwiej czyścić ściany we wolierze, łatwiej przeprowadzać dezynfekcje i myślę "będzie mi trudniej" o pasożyty. Tylko mam teraz pytanie dla tych którzy już może mają kafelki we wolierze: czy kanarki próbują wydziobywać fugę z pomiędzy płytek? Wydaję mi się że fuga jest dość twarda ale czy to nie zaszkodzi kanarkom, z czego właściwie taka fuga jest?

marcelolsztyn
Go
« Odpowiedz #14 : Sierpnia 24, 2010, 09:29:37 »

, z czego właściwie taka fuga jest?

cementowa  barwnik lub zywica

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!