Przed tygodniem ukończyłem budowę woliery i chciałem pokazać Wam tego efekty. Woliera ma:
- wymiary 1,80 x 1,80 x 0,90 m
- sufit, sciana frontowa oraz sciana boczna z drzwiami pokryte siatką ocynkowana o oczku kwadratowy, 13mm (m2 takiej siatki kosztuje ok. 10zl)
- konstrukcja woliery wykonana z desek dl. 1,80m o przekroju 3 x 4,5 cm (akurat takie mieli w przecenie w Leroy po 3 zl sztuka

)
- tyl woliery wykonany z plyty pilsniowej (m2 kosztuje 13zl)
- bok woliery do ktorego przymocowane sa pojedyncze zerdki wykonalem z plyty wiorowej (m2 kosztuje ok. 20zl)
- siatka mocowana była do szkieletu z desek za pomoca zszywacza tapicerskiego
- drewno łączone ze sobą za pomocą wkrętów o dł 7 cm
- zerdki zrobilem z naturalnych gałązek pozbieranych w lesie; mocowane takze na wyżej wspomnianych wkretach. Dla długich żerdek robiłem dodatkowo wiertarką gniazda do osadzenia w deskach.
- pomiędzy krótkimi żerdkami na ścianie bocznej znajdują się płyty pilśniowe umocowane na kątownikach (jeden kątownik 1,20 zl)
- dno woliery to wykładzina PCW (zdjęta i zachowana przy remoncie podłogi w domu). Planuję jeszcze wyłożyć dno sianem lub trocinami dla ułatwienia czyszczenia
Całkowity koszt materiałów wyniosł ok 250zl co mnie ogromnie pozytywnie zaskoczyło. Budowa nie była skomplikowana jednak jeśli ktoś miałby jakieś pytania to chętnie pomogę