przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Bielsko-Biała
Wiadomoci: 62
|
 |
« : Kwietnia 20, 2010, 10:33:51 » |
|
Cześć.
Od 2 tygodni mam harceńskiego samca. Bardzo podoba mi się obserwowanie go. Może za jakiś czas pomyślę o hodowli? Jakie warunki do tego trzeba mieć? Chodzi mi małą hodowlę,czyli dokupienie samiczki. Czy samiczka sama wysiaduje jaja? Czy po odchowaniu młodych samiczkę i samca należy rozdzielić? Nie chodzi mi o wyhodowanie kanarków na zawody a jedynie na możliwości obserwacji.
|
|
|
|
|
|
Jakże nudne i monotonne byłyby odgłosy lasu, gdyby prawo do śpiewania miało tylko dziesięć najzdolniejszych ptaków.
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwietnia 20, 2010, 10:57:32 » |
|
Witaj. Sam mam 6 kanarków tej rasy- z tego co wiem to po zniesieniu jajek przez samice , samca trzeba zabrac od samicy, ponieważ samiec tej że rasy jest agresywny wobec jaj i bardzo prawdopodobnie je zniszczy. Osobiście tego nie praktykowałem, ale lepiej chuchać na zimne prawda:) a co do warunków to: 1. Samcowi w zupełności wystarczy klatka tzw. pojedynka. 2. Jeżeli trzymamy parke to kupić większą klatke- lęgowa. Podam ci numer do dobrego sklepu który specjalizuje sie ptactwie i ma wszystko co do nich jest potrzebne- witaminy , różne akcesoria jak i również wspomniane wcześniej klatki. Sklep jest z Sosonowca, nr.(032)292-77-78
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Bielsko-Biała
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwietnia 25, 2010, 05:34:47 » |
|
Ale czy samca od samicy należy oddzielać tylko w czasie lęgu? Czy poza tym mogą być razem w klatce? Czy jeżeli miałbym młode to musiałbym im założyć obrączki albo je gdzieś zarejestrować?
Tak jak już wspominałem straszną frajdę sprawia mi obserwacja mojego kanarka. A wiem, że jeszcze większą frajdą musi być obserwowanie parki(lub więcej) ptaków.
|
|
|
|
|
|
Jakże nudne i monotonne byłyby odgłosy lasu, gdyby prawo do śpiewania miało tylko dziesięć najzdolniejszych ptaków.
|
|
|
piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwietnia 25, 2010, 06:27:35 » |
|
Masz absolutną rację, że obserwowanie ptaków to wielka frajda. Zwłaszcza obserwowanie młodych kanarków, które z dnia na dzień zmieniają się i dorastają. Możesz obserwować moment klucia się z jajka, opieki samicy nad gniazdem, jak dba o jego czystość i o swoje maluchy, aż wreszcie jak stają się one samodzielne i gotowe aby same dać początek nowemu życiu. Nie zgodzę się z rafcio 181, że samce kanarków harceńskich są agresywne wobec jaj i je niszczy. Myślę, że to raczej sprawa charakteru danego ptaka a nie akurat konkretnej rasy. Sam mam kanarki harceńskie (samca i dwie samice) i mój samiec jest bardzo opiekuńczy w stosunku do samic. Kiedy ona siedzi na gnieŹdzie ten karmi ją i zachowuje się bardzo spokojnie (jakby chciał jej nie przeszkadzać). Jeżeli chodzi o obrączkowanie to skoro nie chcesz ich wystawiać ptaków, nie masz obowiązku obrączkowania. Kanarki nie są ptakami, które trzeba rejestrować. Na Twoim miejscu kanarki trzymałbym razem jedynie w okresie lęgów. Potem natomiast dobre by było gdyby jei rozdzielić (jedynie o okresie pierzenia mogą być jeszcze razem) do osobnych klatek. Samica odpocznie a samiec będzie Cię raczył swoim śpiewem. Pamiętać należy o tym, że u kanarków (jak i u innych ptaków trzymanych w domu) należy dbać o podział roku na poszczególne fazy, okresy występujące w hodowli. Wielu hodowców ma swoje własne nazwy i może trochę inaczej ten okres dzielić. Polecam artykuł http://kanarki.eu/index.php/topic,42.0.html Pozdrawiam Piotrek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwietnia 25, 2010, 07:49:42 » |
|
Jesli chodzi o obraczkowanie mlodych kanarkow- to nie musisz zakladac obraczek zwiazkowych, ale z drugiej strony latwiej bedzie rozpoznac wiek ptaka po obraczce na nozce, ktora zakupic rowniez w internecie ( obraczka niezwiazkowa ). A co do harceniakow to kolega w powyzszym poscie ma wieksza prakryke co do kanarkow harcenskich, wiec sluchaj sie jego. Nie chce wprowadzac Cie w blad. Jesli chodzi o glosterki to mozna trzymac razem w parach nawet caly rok:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Bielsko-Biała
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwietnia 25, 2010, 10:47:53 » |
|
Mam małe mieszkanie i ledwo zmieściłem jedną klatkę,z drugą mógłby być problem,żeby ją mądrze ulokować. Wiem,że są klatki dzielone gdzie ptaki się widzą,ale nie mają do siebie dostępu. Czy tak można trzymać ptaki na codzień?
A co z lotami? Czy puszczacie swoje parki w jednym czasie? Czy nie ma problemów z ich powrotem do swoich klatek?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwietnia 26, 2010, 02:56:32 » |
|
Jak posiadasz ilośc kanarków sztuk raz- to mozesz jak najbardzierj puscic go na loty po domu. A co z powrotem- czytajac fora to kanarka oszukuje sie roznego rodzaju smakowlykami na drodze do domku:) ja obecnie posiadam wiecej niz jednego ptaka ,wiec do lotow mam przeznaczone fruwarki jak nazwa sama wskazuje. Co do klatki dzielonej- jak nie masz warunkow na trzymanie klatek , klatka dzielona jest jak najbardziej dobrym rozwiazaniem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Bielsko-Biała
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwietnia 26, 2010, 03:11:57 » |
|
Moj kanarek nie ma problemów z powrotem do klatki. Zastanawiam się tylko jak by to było gdyby miał towarzystwo w trakcie lotów i czy każdy ptak wróciłby do swojej klatki.
Pytanie odnośnie klatki dzielonej. Jak rozumiem samiec byłby osobno a samica z młodymi osobno? Czy w takim przypadku ptaki nie denerwowały by się tym,że siebie widzą,a nie mogą mieć ze sobą kontaktu? Czy mogę prosić o jakiś link ze zdjęciem klatki dzielonej która mogłaby być dla samca i samiczki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwietnia 26, 2010, 03:22:29 » |
|
Z reguły przy klatkach dzielonych jest możliwość wyciągnięcia przegrody i wtedy ptaki mają dużą klatkę. Tak robi się w czasie lęgów. Po lęgach, wkładasz przegrodę i masz dwie klatki. Polecam Ci jednak użycie wówczas innej przedziałki, takiej która nie pozwoli na to aby ptaki się widziały. Przecinek w Twoim wypadku rozważyłbym w ogóle zrobienie ptakom witryny. Jeżeli Twoim celem jest obserwacja ptaków i ich zachowań to tego typu klatka będzie moim zdaniem wprost idealna. Możesz wówczas obsadzić ją roślinnością i cieszyć się wspaniałym wycinkiem przyrody we własnym mieszkaniu. Co Ty na to?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sacrebleu
Uczeń1
Nowy użytkownik
Zgierz
Wiadomoci: 27
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwietnia 26, 2010, 03:26:55 » |
|
obawiam się że średniej wielkości dzielona klateczka, nie jest dobrym rozwiązaniem. Co zrobisz jeśli przyjdą na świat pisklaki, gdzie będziesz je trzymał jeśłi samica zechce ponownie uwić gniazdko ? pamiętaj że kanarki przeważnie odbywają 3 lęgi w roku ! gdzie będziesz trzymał te maluchy ? nie chcę Cię zrażać do hodowli, ale trzeba mierzyć siły na zamiary. Na moje oko, powinieneś wstrzymać się z decyzją o zakupie samiczki jakiś czas, tak abyś poznał ich zwyczaje i potrzeby. Sam nie mam wielkiego doświadczenia, w zasadzie zaczynam, ale decyzję o rozmnażaniu ptaków, podjąłem po ponad 2 letnim okresie posiadania jednego kanarka, przez te 2 lata dużo czytałem obserwowałem a i tak czuję się zupełnym laikiem ... pozdrawiam Sacrebleu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Bielsko-Biała
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwietnia 26, 2010, 08:11:47 » |
|
Z tym mierzeniem siły na zamiary masz sacrebleu w zupełności rację. Czasami jestem zbyt niecierpliwy. Wiem też jednak,że byłaby to dla mnie niesamowita frajda obserwować parkę kanarków i ich młode. 3 lęgi to jednak sporo!Jednak gdybym trzymał je w klatce dzielonej gdzie nie widziałyby się to wtedy nie byłoby 3 lęgów tylko tyle ile ja zadecyduję?
Czy możesz mi piotrek podesłać jakieś zdjęcia takiej witryny?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwietnia 26, 2010, 08:20:08 » |
|
Tu masz ciekawą stronkę o zeberkach. Autor prezentuje swoją witrynę dla tych ptaków, jednocześnie opisując sposób jej wykonania. http://www.zeberki.wer.pl/strony/podstrony/witryna.htmlPozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Bielsko-Biała
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maja 02, 2010, 06:25:35 » |
|
Rzeczywiście fajnie to wygląda,lecz moje zdolności manualne są jakby to powiedzieć raczej słabe. A co powiecie na taką klatkę?: http://allegro.pl/item1012522779_klatka_regal_dzielona.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maja 02, 2010, 07:49:16 » |
|
Przecinek- mam taka fruwarke. Szczerze moge ci polecic tego pana , poniewaz mam ta klatke od niego. Mily kontakt i szybka realizacja. Kupuj smialo- w 100% zadowolenie. Wejdz http://kanarki.eu/index.php/topic,1869.0.html. To moja klatka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Bielsko-Biała
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maja 03, 2010, 04:06:01 » |
|
PokaŹna hodowla!! Czy mając tak dużą liczbę ptaków puszczasz je również na loty? Ja chcę dokupić mojemu samczykowi samiczkę aby móc obserwować interakcje między nimi. Nie mam zamiaru zakładać dużej hodowli,młode chcę od razu rozdawać.
Dzięki za pomoc przy klatce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|