Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 09:38:49 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: rozlokowanie kanarków po lęgach  (Przeczytany 2140 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 83

« : Czerwca 12, 2010, 11:41:57 »

Witam!  Na dzień dzisiejszy wszystkie kanarki mam w pomieszczeniu zamkniętym. Za kilka dni kiedy wszystkie kanarki skończą 28 dni chcę wszystkie przenieść do zewnętrznych wolierek. I w tym miejscu mam pytanie. Czy wraz z młodymi do jednej wolierki mogę przenieść ich "rodziców"?. Jeżeli tak to kiedy należy zabierać do pojedynczych klatek samce?. Wiem, że samice zabieramy na krótko przed  lęgami. Za udzieloną odpowiedz serdecznie dziękuję.

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #1 : Czerwca 12, 2010, 12:03:12 »

wszystko zależy od tego jak duże jest Twoja wolierka. Jeżeli jest w stanie zapewnić ptakom odpowiednią ilość miejsca to spokojnie możesz umieścić w niej wszystkie swoje ptaki. Ja w swojej klatce umieszczonej na zewnątrz mam obecnie 10 ptaków. Są tam i młode i ich rodzice oraz pozostałe ptaki. Zauważyłem nawet, że te najmłodsze są jeszcze dokarmiane przez matkę. Samce śpiewają i można powiedzieć, że ptaki żyją raczej w zgodzie. Oczywiście co jakiś czas samce próbują pokazać, który z nich rządzi. Ale nie dochodzi między nimi do bójek.
Co do drugiej części Twojego pytania to myślę, że obserwacje ptaków w wolierce pozwolą Ci na ustalenie płci za jakiś czas będziesz dokładnie wiedział ile masz samców a ile samic. Po zakończonym okresie pierzenia możesz oddzielić samce do oddzielnych klatek.
Zależy też kiedy zaczynasz lęgi? Chcesz samice trzymać na zewnątrz do ich rozpoczęcia? Uważam, że jeżeli lęgi przeprowadzasz w domu to nie jest zbyt dobry pomysł aby w zimie przenosić je do ciepłego. To może spowodować, że ptaki zaczną się pierzyć.
Pozdrawiam i powodzenia. Piotrek.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #2 : Czerwca 12, 2010, 07:19:48 »

Ptaki mozesz przeniesc do woliery spokojne. Czy z samcami starszymi mozna?- oczywiscie ze tak poniewaz mlode ptaki beda sie uczyc od swoich starszych rowiesnikow. Oczywiscie nie zabraknie rowniez bojek miedzy mlodym a starszym pokoleniem, ale nie powinienes sie tym przejmowac bo jest to normalne zachowanie. Mlode kanarki beda chcialy dominowac, ale w pewnym momencie rodzice- starsze rocznikowo ptaki pokaza kto tu rzadzi. Piora beda lataly:) Co do samic to powinienes na moim miejscu trzymac osobno, a samce  z mlodymi razem lub osobno. Ja trzymam osobno i tez daja rade.  Dlaczego? Moje rozumowane jest takie, jak samiec skonczy pierzenie zacznie poswierkiwac a dla samicy bedzie to znak na puscie w pare- nawet nie bedziesz wiedzial a samica zniesie jajko, a w tym momencie leg bedzie nieudany. Tak wlasnie samice trzymam w osobnej fruwarce, a co do samcy to odzielnie mlode i starsze ptaki- i tez daja rade:)
Po pierzeniu kiedy ptak bedzie juz poswierkiwal i wylapierz to- bedzie to samiec ,ale zdarzaja sie spiewajace samice ( nie doswiadczylem tego ale wiem to od hodowcow ), to przenosisz ptaszka do pojedynki gdzie doszlifowuje swojhe tury. Zgadzam sie z twierdzeniem piotra ktory napisal o temperaturze- duzy skok temperatury  dla kanarka konczy sie pierzeniem, a w tym momencie ptak jest bezuzyteczny kiedy ma sie go zamiar dopuszczac do legow. Mam nadzieje ze pomoglem. Pozdrawiam.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!