Ann
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 32
|
 |
« : Czerwca 13, 2010, 12:25:05 » |
|
witam serdecznie od tygodnia mam kanarka ktorego dostałam od znajomego .kanarek był u niego dwa lata teraz musiał go oddac z powodu przeprowadzki .ptaszek jest cudowny martwi mnie tylko ze czesto obciera dziobek o zerdki i nie wiem czy to jest normalna reakcja ,pytałam znajomego czy u niego tez tak robił ,odpowiedział ze tak i ze normalne mnie jednak to troche martwi.zanim zdecydowałam sie na napisanie tego posta przeszukałam pol internetu na ten temat i nic nie znalazlam,ale juz wiem ze ptaszek ma chyba za dlugie pazurki,chcialabym jak najlepiej zając sie kanarkiem i stad moje pytanie o dziobek.poza tym kanarek wydaje sie byc całkiem zdrowy pomalu przyzwyczajamy sie do siebie czesto z nim rozmawiam ucze wychodzenia z klatki zeby sobie polatał (wczesniej z tego co wiem zadko latał po pokoju) klatka jesli jestem w domu jest otwarta ale on i tak nie bardzo chce wylatywac ,moze z czasem sie nauczy,i tu moje drugie pytanie jak najlepiej to zrobic. dziekuje wszystkim za jakakolwiek rade.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwca 13, 2010, 09:32:01 » |
|
Co do dziubka to jest to normalne zachowanie kanarka. Po przez tarcie dziubka o zerke , kanarek czysci sobie dziubek z roznego rodzaju zanieczyszczen- pamietac nalezy aby dbac o czystosc zerki. Dlaczego? Kiedy jest brudna, obklejona odchodami ptaka, kanarek ocierajac dziubkiem o patyk-zerke rowniez ociera czescia glowy, w ktorej rowniez jego oczy maja stycznosc z zerka. Kiedy roznegoo rodzaju brud, nawet niewidziane golym okiem, atakuja oczko i wtedy oko ropieje. Konczac to pytanko, nalezy wniosek wyjac taki iz zachowanie powyzej opisane jest zachowaniem normalnym i nienalezy sie martwic oraz trezba wrecz pamietac- zachowaywac czystosc zerki. Co do drugiej czesci pytanka, to mozesz go zachecic do wychodzenia z klatki po przez jakies przekupstwo. Otworz klatke , roztaw w zasiegu kanarka wzroku jakies smakolyki- typu jablko, brokol, swierze liscie mleczyku, salaty i czekaj na jego reakcje. Pozwol mu sie zaklimatyzowac. Badz cierpliwa, daj sie pupilowi siebie poznac. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ann
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwca 13, 2010, 01:48:42 » |
|
bardzo dziekuje za szybka odpowiedz,uspokoila mnie ze to normalna reakcja ,jesli chodzi o nauke wylatywania kanarka z klatki to tak wlasnie robie,otwieram klatke, na koncu drzwiczek(opieram je tak zeby kanarek mogł na nich stanac i sie spokojnie rozejrzec) kłade kawałek sałaty ,zauwazyłam ze uwielbia sałate ale poczytałam ze nie nalezy salaty mu dawac codziennie ale dla zachety tak robie,podlatuje siada na zerke i sie przyglada ale ma jakis lek chyba przed wylotem,raz wylecial i zaraz wrocil do klatki,wiem ze trzeba cierpliwosci wiec poczekam nie chce go zmuszac nie chce go na sile lapac w klatce i wypuszczac bo wtedy strarci calkiem zaufanie do mnie,korzystajac z okazji chciałabym jeszcze spytac czy zerki z naturalnego drzewa(wierzba brzoza) mozna myc goraca wodą i czym jeszcze czy wymieniac koniecznie na nowe ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwca 13, 2010, 02:25:40 » |
|
Najlepiej myć w środku, który niszczy pasożyty jak np. Ardap czy Pularyl ale po co? Lepiej wymienić je na nowe. Wtedy kanarek będzie miał możliwość poskubania sobie świeżej gałązki. One to uwielbiają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwca 13, 2010, 05:29:07 » |
|
Jak masz dojscie do galazek dla ptaszkow to zmieniaj na nowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ann
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwca 13, 2010, 08:05:37 » |
|
dzisiaj czysciłam Frikowi klatke i zostawilam mu te patyczki co miał nie były brudne tylko jeden u dołu wiec wyrzuciłam,mam dostep do swierzych gałazek bo codziennie chodze z psem na spacer do mini lasku ,a czy swiezo zerwane gałazki powinnam tez najpierw dobrze umyc? (tak zrobiłam z tymi co sa w klatce teraz ale nie wiem czy powinnam?)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwca 13, 2010, 08:13:33 » |
|
Patyki mozesz wymieniac raz na tydzien. Rada co do patyczkow- utnij pare par galazek i najlepiej zeby troche obeschly zeby soki zeszly z patyczka a kora zrobi sie lekko sucha poskrecana- taki patyk powinien sie spodobac Frikowi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ann
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwca 13, 2010, 11:22:30 » |
|
mam jeszcze jedno małe pytanko ,tzn nurtuje mnie jakiej rasy jest moj kanarek ,przegladajac rozne fora raz wydaje mi sie ze to gloster a raz ze agat zółty nieintensywny,czym one sie roznią,bo upierzenie maja bardzo podobne .wiem ze najlepiej byłoby wstawic zdjecie ale poki co nie chce straszyc kanarka fleszem ,ale postaram sie zrobic je w najblizszym czasie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ann
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwca 13, 2010, 11:39:04 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwca 14, 2010, 08:26:15 » |
|
Mozesz smialo zrobic zdjecie kanarkowi. Pare fotek mu nie zaszkodzi:) Z filmiku wynika ze jest to glosterek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ann
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwca 14, 2010, 07:37:45 » |
|
dzisiaj Friki w koncu wyszedł samodzielnie z klatki i ponad dwie godziny latał (nawet podleciał do mnie i poskubał mnie po głowie) i wszystko fajnie chce aby codziennie miał takie wyloty tylko co mam robic z rzeczami w pokoju? wszystkiego probuje ,poskubuje kwiatki poduszki nawet opakowanie po żelkach ,boje sie czy cos mu nie zaszkodzi ciagle go ganiac to tez nie wyjscie ,jak to jest z kanarkami czy potrafia naprawde wszystko podjesc czy to tylko taka próba tego co to jest?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwca 14, 2010, 08:00:21 » |
|
Musisz uważać. Nie wszystko co jadalne dla nas jest dobre dla naszego skrzydlatego przyjaciela. Wiele roślin jest trujących. Sam dom pełen jest niebezpieczeństw i pułapek jak choćby okna. Musisz uważać, dostarczyć kanarkowi np jakiś smakołyków, którymi zajmie się po wylocie z klatki. Rośliny trujące lepiej od razu usunąć z pokoju.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwca 14, 2010, 08:09:16 » |
|
Jalepiej zeby twoj kanarek- friki mial domek- klatka a swoj azy- jeden pokoj- najlepiej bez roznego rodzaju roslin, jak to piotrek napisal e wczesniejszym poscie - nie wszystko co dla nas jadalne to dla twego pupila, wiec lepiej dmuchac na zimne niz poznije martwic sie jak mu pomoc, dlatego przed otwarciem klateczki upewnij sie czy nie ma jakis w poblizu nie potrzebnych rzeczy ktore by mogly zainteresowac kanarka, szczegolnie uwazaj na siatki foliowe itp. Najlepiej zrob mu ala trase, porostawiaj mu w pokoju smakolyki ktore napisalem wyzej, zeby mu urozmaicic i zachecic go do latania, zmiany pozycji. jesli bedziesz przestrzegal pewnych zasad to napewno nic sie nie powinno stac. Pamietaj rowniez jak to kolega podkreslil- przed puszczeniem kanarka na loty upewnij sie czy okna sa pozamykane oraz lustra pozakrywane- dlaczego? ptak moze pomylic sie w czasie lotu i moze sobie krzywde zrobic po przez zla wytyczna lotu gdzie dla nas lustro to odbicie a dla niego dalsza przestrzen:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ann
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwca 14, 2010, 08:23:23 » |
|
dziekuje za wasze wszystkie rady sa dla mnie bardzo cenne gdyz nigdy do tej pory nie miałam zadnego ptaszka w domu ,w pokoju nie ma luster (na szczescie) a okna zasłaniam hm..ale mam w takim razie mały problem bo mam w tym pokoju sporo kwiatkow i wynoszenie ich moze byc małym problemem ,mam niestety tylko dwa pokoje ten dzienny gdzie jest klatka i sypialnia ,kanarek na wolnosci jest bardzo ruchliwy najbardziej chyba podoba mu sie kanapa i poduszki hihi,ktore tez skubie ,wynoszenie wszystkiego chyba nie wchodzi w gre bede musiała poprostu w czasie jego wylotow bacznie go obserwowac i nie spuszczac z oka i przede wszystkim pamietac o smakolykach .Jeszcze raz dziekuje za wasze porady .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwca 14, 2010, 09:41:36 » |
|
Spokojnie. Nie musisz od raz wszystkiego wynosić z pokoju. Wystarczy trochę przemyśleć co może stwarzać zagrożenie. Jeżeli chodzi o rośliny rtujące, które mogą zagrozić Twojem kanarkowi to polecam Ci serwis http://www.papugi.resnet.pl/main.htm Tam znajdziesz informacje a nawet zdjęcia roślin trujących. Są tam inne ciekawe informacje na temat tego jakie zagrożenia mogą czekać Twojego przyjaciela "na wolności" Miłej lektury. Pozdrawiam. Piotrek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|