Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 06:26:17 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: ślepy glosterek z koroną :(  (Przeczytany 4917 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Szczawno Zdrój k. Wałbrzycha
Wiadomoci: 96

« : Lipca 03, 2010, 01:33:19 »

Mój ulubiony glosterek widoczny w avatarze jest ślepy. I takiego już dostałem niestety. Długo się zastanawiałem co mu dolega i czy to na pewno to, ale po tygodniu obserwacji byłem już pewien. Nie widzi w ogóle, albo bardzo słabo.

Zarówno oczka, czapeczka wyglądają estetycznie. żadnego świerzbu/łysych obrzeży oczek czy też za długich piór na głowie. Z jakiegoś powodu ptaszek widzi bardzo mało/nic :/

Z jednej strony, potrafi bawić się sznurkiem przywiązanym do pręcika przez pół godziny, porusza się bezproblemowo po gałązce na której się znajduje, zeskakuje z powodzeniem na dno klatki.
 Jednak jak wypuściłem go kiedyś na pokój, to obijał się o ściany, a jak usiadł na podłodze to się nie ruszał aż go nie podniosłem. I wgle to jest tak, ze sie mnie nie boi wcale. Mogę robić dookoła niego wszystko, ale dopiero jak go dotknę, to się zrywa i ucieka w popłochu czepiając się tylnych pręcików klatki. Potem czasem trafia na żerdkę, czasem nie. Zauważyłem, że jak się zbiera do lotu z karmidełek na żerdkę, to trwa to jakieś 2sekundy, a potem często przelatuje pod patyczkiem i musi manewr wykonywać jeszcze raz.

Da się coś z tym zrobić, czy poprostu mój kanarek częściowo/całkowicie oślepł i muszę się z tym pogodzić? Wiek to 2lata.

NORWIK
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Opole
Wiadomoci: 120

« Odpowiedz #1 : Lipca 03, 2010, 02:21:14 »

witam wez ptaka do reki i zobacz czy ma na oku białą kropke ,u mne tez mam 3 ptaki slepe ale jak zapoznaja sie z otoczeniem w klatce to daja sobie rade  Mrugnicie

U-010
PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Lipca 03, 2010, 02:33:08 »

nie ma kropek Smutny

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #3 : Lipca 03, 2010, 09:42:31 »

Jak dla mnie to bardzo dziwne zachowanie. Czy Twój kanarek normalnie pobiera pożywienie? Od jak dawna jesteś w jego posiadaniu?

Piszesz, że porusza się bezproblemowo po gałązce i nawet zeskakuje normalnie na dno. Problemy zaczynają się w momencie jak go wypuszczasz na zewnątrz klatki?

Bardziej dopatrywałbym się tu problemów neurologicznych u Twojego ptaka.

Jeżeli faktycznie ma problemy ze wzrokiem to należy kanarkowi podawać witaminę A, która m.in. jest odpowiedzialna za narządy wzroku.
Czy zauważyłeś aby kanarek w ostatnim czasie był osłabiony lub miał trudności w oddychaniu? Napisz coś więcej o jego zachowaniu to będzie łatwiej zdiagnozować co mu faktycznie dolega.
Pozdrawiam. Piotrek.

PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Lipca 03, 2010, 10:53:10 »

Mam go od 2miesięcy i od początku juz taki był. Ma około 3lat, jak go wypuszczam z klatki to wali o ściany jakby to była szyba. Jak go łapię to panikuje, raz próbując go złapać zerwał się i uciekł, chciałem go złapać znowu i znowu uciekł i potem jak go wzialem do reki to oddychał otwartym dziobkiem. Albo ma problemy z oddychaniem, albo słabą kondycję. Ale jak dbać o kondycję skoro jest slepy i nie umie latac?: /

Acha, chodzi spać godzine przed innymi ptakami i budzi sie rowniez godzine pozniej niz reszta. Jak lata po klatce to tez nic nie widzi. Po prostu na wyczucie juz umie chodzic po galazce; p

Moze mial za mało witaminy A, bo moje ptaki przez 2-3miesiace siedzialy w sklepie zoologicznym i tam mialy czekac na mnie. Byłem WŚCIEKłY jak je odebrałem, na dnie warstwa gówna, jeden ptak - najładniejszy intensywny czysty żółty, podobno zdechł. Podejrzewam, że były traktowane jak przykry obowiązek i były zaniedbywane, co było widać po ich ogólnej kondycji, jedna samiczka miała łyse okolice oczu. Nie miały gniazdek... paranoja.

Tak więc może rzeczywiście brak witaminy A przyczynił się do rozwoju jaskry albo tylko pogłębił kurzą ślepotę. Przeniosę go do osobnej klatki i będę codziennie dawał więcej marchwi.

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #5 : Lipca 04, 2010, 06:35:21 »

Witaminę A zawierają różnego rodzaju zielonki, owoce i warzywa. Nie tylko marchewka. Tak więc pokarm może urozmaicić o te łatwo dostępne o tej porze roku produkty. Powodzenia.

Mateusz_M
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 128

« Odpowiedz #6 : Lipca 10, 2010, 01:20:31 »

Jak się ma glosterek ? Trzymam kciuki za niego .

PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Lipca 10, 2010, 05:55:29 »

bez zmian. Ale taki pocieszny jest ;p

Biega po całym kijku zganiając inne ptaki z niego, potrafi godzinami bawić się sznurkiem, jak je, to cały do karmika wchodzi; P Podaję ptakom codziennie marchew i zielonki. Z tego co obserwuję, to normanie pobiera pokarm, więc może z czasem mu się polepszy. Jeśli to nie pomoże, i znajdę jakiś preparat z witaminą A, to oddzielę go od pozostałych ptaków i może wtedy wyzdrowieje, chociaż wątpię czy coś może mu pomóc =(

PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Lipca 16, 2010, 11:47:05 »

Mój glosterek postanowił zostać mamą i złożył dwa jajka Umiech

Samca nie ma(chyba), wiec pewnie i tak puste.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!