Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 08:09:40 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Tupanie nóżką w patyk w czasie snu  (Przeczytany 3388 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 83

« : Lipca 16, 2010, 07:14:42 »

Witam!  Nie wiem z czym kojarzyć fakt że niektóre kanarki w czasie snu tupią nóżkami o patyk na którym siedzą . Dodam że wszystkie kanarki są szczepione Ivomectryną a klatki regularnie pryskam 1% roztworem pularylu. Ogólnie jest bardzo czysto. Co należy robić w takiej sytuacji ponieważ uważam że nie jest to naturalne zachowanie. Dodam jeszcze że w dzień są bardzo wesołe, żywotne, przyjmują pokarm, chętnie się kąpią itd. Co w takiej sytuacji należałoby robić?.

Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 111

« Odpowiedz #1 : Lipca 16, 2010, 09:29:01 »

orlik-1943
Co w takiej sytuacji należałoby robić? Zmienić żerdki na nie okorowane z miękkiego drewna, np. lipowego. Ptak jak śpi, wbija lekko pazurki w drewno, by utrzymać w czasie snu równowagę. Takie „zakleszczenie” wykonywane jest automatycznie, a odpowiednie mięśnie są cały czas w lekkim napięciu. Jeśli ptak nie potrafi tego zrobić (twarde drewno, plastik), to traci co pewien czas równowagę i się budzi, podpierając się drugą nogą, co wywoływać może „tupanie”.

EDI
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 30

« Odpowiedz #2 : Lipca 16, 2010, 09:34:43 »

Witam  To nie jest jakieś nie normalne zjawisko. Ptak śpi na jednej nodze i czasami je zmienia w nocy łapiąc przy tym równowagę  i to może być to pukanie jak masz jeszcze jakieś drążki akustyczne to może głoś się potęguje i masz wrażenie że tak stuka. To jest oczywiście moje zdanie. Pozdrawiam.

jankanarek
Go
« Odpowiedz #3 : Sierpnia 01, 2010, 05:33:50 »

To są w 100 %- tach wszy ptasie w nocy weŹ latarkę i poświeć na patyk zobaczysz te wszy jak chodzą w ciągu dnia możesz wyjąć któryś patyk i wystukaj go na biały papier wtedy je zobaczysz. Musisz pamiętać o tym że Ivomectyna działa tylko przez 7 dni. Pularyl w płynie też wszystkich pasożytów nie zabije bo one chowają się w zakamarkach a nie możesz spryskać wszystkiego bardzo obficie bo wytrujesz ptaki. Ja u mnie nie słyszę najmniejszego ruchu u ptaków a śpię głową przy ptakach ptaki szczepię co pół roku i jest spokój żadnego tupania a nawet drgnięcia w nocy a mam bardzo czuły sen,  nie mają tu najmniejszego znaczenia patyki czy akustyczne czy nie. Wszy ptasie można przynieść do hodowli razem z innymi ptakami po oprysku pularylem i wtedy ten wcześniejszy oprysk nic nie daje i mogło tak być u ciebie. Każdego nowego ptaka należy poddać kwarantannie i zaszczepić Ivomectyną.

www.jan_kanarek.republika.pl

orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Sierpnia 01, 2010, 07:45:49 »

Tak przypuszczałem i przeniosłem ptaki do innego pomieszczenia i dokładnie potraktowałem  wszystkie klatki wrzącą wodą a następnie spryskałem dokładnie roztworem 2% pularylu. Od tego czasu ptaki śpią spokojnie.Kol. Janie Twoja wypowiedz jest wg mnie merytoryczna ponieważ ostatnio kupiłem parę ptaków i nie zastosowałem tz kwarantanny. I na pewno od tego się zaczęło. I jeszcze jedno  - mówisz że szczepisz swoje kanarki dwa razy. Czy mógłbyś napisać kiedy je szczepisz /konkretnie w jakich miesiącach/? Za odpowiedz z góry serdecznie dziękuję.

Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 111

« Odpowiedz #5 : Sierpnia 01, 2010, 08:19:15 »

orlik -1943
Czegoś tu doprawdy nie rozumiem. Proszę, przeczytaj Twoje zapytanie. Pierwszy post. Albo prowadzisz wzorową higienę w swojej hodowli, albo nie?

jankanarek
Go
« Odpowiedz #6 : Sierpnia 01, 2010, 08:32:23 »

Ja szczepię ptaki przed wystawami to jest listopad i przed lęgami w styczniu i to wszystko żadnych innych środków jak pryskanie pularylem tylko mycie wodą z płynem do naczyń. I nigdy nie ma żadnych pasożytów.

www.jan_kanarek.republika.pl

orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Sierpnia 02, 2010, 01:17:00 »

kol.retyculita nowo nabyte kanarki nie szczepiłem od razu i nie zastosowałem kilku dniowej tz kwarantanny i to był mój błąd. Higienę w hodowli staram się prowadzić wzorowo.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!