Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 06:24:31 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Moja samiczka tańczy i macha skrzydełkami  (Przeczytany 3346 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Szczawno Zdrój k. Wałbrzycha
Wiadomoci: 96

« : Lipca 27, 2010, 09:46:56 »

Niedawno, bo około 3 tygodnie temu złożyła 3jajka do karmika i piachu. Czy samiczki w okresie lęgów(załóżmy, że moja samiczka jest opóŹniona) w ten sposób chcą się spodobać samcom, czy tez może ta mowa ciała może oznaczać coś innego? Spotkaliście się z takim zachowaniem w swoich hodowlach?
około tydzień temu złożyła jajka*

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #1 : Lipca 27, 2010, 10:53:43 »

U mnie nie ale ja jestem amatorem dopiero więc długo nie hoduje kanarków . Ale u mnie kanarki niedługo będą się kończyć pierzyć Jzyk

Sygnum - D027
rafcio181
Go
« Odpowiedz #2 : Lipca 27, 2010, 11:07:06 »

Lipiec jest to miesiąc zwany okresem pierzenia dla naszych kanarków. Jeżeli Twoja samiczka zniosła jajeczka to znak że dostaje obfity pokarm, który pobudza ją do lęgów. Radzę nie prowadzić lęgów w tym okresie ponieważ kiedy zauszmy że samica zostanie zapłodniona i zniesie jajeczka oraz wylęgną się młode to samica kiedy zacznie się pierzyć porzuci swoje dzieci- traci instynkt macieżyński. Zazwyczaj kiedy samica jak i samiec są gotowi do lęgów  to w miejscu ruszają skrzydełkami tzw. taniec oraz u samcy piękny głośny śpiew tzw. na pełnym śpiewie.

Zniosła do pojemniczka bo nie miała gniazdka w klatce:)

PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Szczawno Zdrój k. Wałbrzycha
Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #3 : Lipca 28, 2010, 12:32:45 »

o to chyba sobie pobiega jeszce troche : /

Coś w tym musi być, z ta karma... Myślałem, że na okres pierzenia musi być bogatsza, to zastąpiłem 53+grit i witaminki i jakies warzywka na 80/77/55 i zauważyłem, że druga samica też pcha się do karmika. Tego już za wiele - pomyślałem, i wstawiłem dwa gniazdka. Samiczki od razu wyremontowały gniazdko i następnego dnia zaczęły składać jajka. Zauważyłem, że dbają o jajka jeszcze bardziej niż przy pierwszym lęgu, więc pomyślałem sobie, że dobrze zrobiłem. Planowany wylęg jajek to coś koło 5-6sierpnia.... Powinienem na wszelki wypadek zakupić te przybory z allegro do samodzielnego karmienia młodych?

jankanarek
Go
« Odpowiedz #4 : Lipca 28, 2010, 07:13:21 »

PaleNisko Wyrzuć te gniazda z klatek daj samice do woliery zamiast mieszanki podawaj rzepik, dwa razy w tygodniu zielony ogórek gruntowy. Możesz jeszcze wyrwać pióra z ogona to przyspieszy pierzenie posłuchaj dobrej rady starszego i doświadczonego kolegi hodowcy. Zakończ lęgi jeżeli z tych samic chcesz mieć pożytek w przyszłym roku hodowlanym w przeciwnym wypadku samice wykończysz.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #5 : Lipca 28, 2010, 09:06:24 »

Dokładnie daj te samiczki na przefruw, czyli daj im większą powietrze do polatania sobie. Mieszanka musi być bo bogata ponieważ kanarki w czasie budowy piór powinny mieć duże zapotrzebowanie na białko i inne witaminy oraz na minerały.
Ps. Nie powiedziałem żebyś założył gniazdko:)

jankanarek
Go
« Odpowiedz #6 : Lipca 28, 2010, 11:07:15 »

Tak jak ja napisałem żeby powstrzymać samice od lęgu potrzebna jest karma uboga a nie bogata daj sam rzepik wtedy je powstrzymasz od lęgu i zaczną pierzenie póŹniej w czasie gdy już będziesz widział że lecą im pióra wtedy mieszanka bogata. wyobraŹ sobie sytuację jak z tych jajek wylęgną się młode i będą miały 3 dni samice wtedy zaczną pierzenie zostawią młode jak ty je sztucznie wykarmisz ja jestem starym hodowcą a jeszcze taki cud mi się nie udał. Ale u Ciebie same cuda samica dziewica która nigdy nie miała samca ma młode to naprawdę cud boży.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!