Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 08:08:37 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Przygotowanie do hodowli  (Przeczytany 10342 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Piwek89
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Tytuły: Hodowca Roku 2011
Wiadomoci: 150

« : Sierpnia 15, 2010, 04:02:16 »

Witam.
Chciałbym rozpocząć hodowle kanarków (glosterków), i mam zamiar zakupić 2-3 samczyków i do tego 6-9 samiczek, w każdym bądŹ razie tak aby na samczyka przypadały 3 samiczki, no i oczywiście żebym mógł z młodych skojarzyć kolejne parki. Posiadam szafę która zamierzam przerobić na regał z klatkami. Wymiar szafy to 200x100x45[cm], myśałem aby zrobić klatki o wymiarach 48x48x45(około) .Z szafy wyszło by mi 8 klatek do tego mam 1 klatkę  kupna 0 wymiarach 75x55x38. Czyli łącznie do rozpoczęcia hodowli posiadałbym 9 klateczek. Czy taki rozmiar klatek może być? Czy zrobienie klatek z szafy to dobry pomysł? Kanarki lubią się ukrywać w klatce trzymając się pręcików, co w szafie byłoby tylko na froncie. Czy mogę trzymać np. w 3 klatkach po parce kanarków, natomiast w pozostałych 6 tylko samiczki, do których dopuszczałbym samczyków tylko do zniesienia wszystkich jaj? Czy samiczka po zniesieniu jaj, da sobie samotnie radę wychować potomstwo? Czytałem że podczas wysiadywania jaj samczyk karmi samiczkę, dlatego zastawia mnie jak daje sobie samiczka radę bez partnera. Jak oddzielać potomstwo od rodziców? Czy mogę trzymać potomstwo z jednego samca i 3 samic w jednej klatce? Czyli przy moim układzie 3 samców  3 duże klatki dla potomstwa by wystarczyły czy raczej powinien rozdzielić potomstwo z każdej samiczki do innej klatki czyli do 9 innych klatek? To takie pytanka odnośnie rozmnażania.
Jeszcze mam parę pytań odnośnie podstawowej wiedzy. Mianowicie czy kanarki powinny mieć cały czas dostęp do pokarmu, czy raczej powinienem je karmić w kilka razy dziennie w określonych porach? Chodzi mi o pokarm podstawowy w postaci ziaren. Czy jako hodowcy macie problem z nadwyżką kanarków? Chodzi mi o to ze jeżeli nie macie więcej miejsca na poświęcanie dla swojej pasji to czy ciężko jest znaleŹć kanarkowi nowy dom?
To byłoby na tyle pytań, doskonale zdaje sobie sprawę z tego że wielu użytkowników mogą zdenerwować moje banalne pytania, ale chciałbym być dobrze przygotowany do rozpoczęcia hodowli. Jeżeli nie chcielibyście mi za bardzo pomóc udzielając odpowiedzi na powyższe pytania, to prosiłbym chociaż o podanie jakiejkolwiek literatury w celu uzyskania odpowiedniej wiedzy.
Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam Bartosz.

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #1 : Sierpnia 15, 2010, 05:08:45 »

Powiem tak ja robię regały ze starych nie potrzebnych już połek meblowych przerabiam je na klatki , przody są nie z precików a z siatki i uwarzam że moje ptaki są zadowolone z nich. A co do twoich wymiarów to jak najbardziej mogą być choć bym powiedział że są troche nawet zawysokie ale to nie przeszkadza . Ja kanarki młode odzielam do przelotki , gdy już odstawie jajko na dobre przekładam ptaki do wolierki oczywiście wszystko zalerzy od wieku ptaków bo jak bedzie za duża rurznica to mogą starsze dziubać młodsze. Samiczki same doskonale dają sobie rade w wysiadywaniu jajeczek choć jak jest dobry samiec to i on czasem wskakuje do gniazda i siedzi na jajeczkach , miałem już 2 takie przypadki ale zawsze samiczka przegania samczyka potem z gniazda Umiech

Sygnum - D027
Piwek89
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Sierpnia 15, 2010, 05:32:07 »

Jeżeli 48 cm wysokości to trochę za dużo to robiąc 38cm zyskałbym kolejne 2 klatki nie zbędne w dalszej hodowli. Bo wysokość mam 200cm do dyspozycji. Ale myślałem że im większe tym lepsze:]

rafcio181
Go
« Odpowiedz #3 : Sierpnia 15, 2010, 05:56:53 »

Jeden samczyk na trzy baby- żyć, nie umierać Chichot A teraz tak na poważnie. Możesz zrobić jak najbardziej takie klateczki, według mnie to dobre wymiary na lęgarki, pomyśl też o klatce wylotowej dla maluchów, które w niej będą młode ptaki doszlifować naukę latania. Możesz trzymać tak swoje glostery, ale pamiętaj, kiedy trzymasz w parach to trzymaj już się tego. Po prostu samica przyzwyczaja się do samca. Fronty do klatek dostępne są w sklepie Animal. Jak najbardziej samiczka da sobie radę wychować i wykarmić młode, ale pamiętaj, że licho nie śpi i w każdej chwili musisz być przygotowany na szybką reakcję- pomoc. Potomstwo od rodziców oddziela się w po 23 dniach od dnia wylęgu- ale zdarza się że trzeba czekać dłużej. Krótko mówiąc- młode muszą same jeść mieszankę jajeczna- jak to zauważysz to zabierasz je od matki do klatki gdzie na dnie jej umieszczasz w pojemniku mieszankę jajeczna oraz mieszankę ziaren. Dla młodych ptaków potrzebne są dwie klatki- jedna w której uczą się jeść, a w drugiej jak już wspomniałem wcześniej do nauki latania. Wszystkie młode mogą być w jednej klatce.
Drogi Bartoszu, kanarki jak w moim przypadku zmieniam ziarno wieczorem przed ich snem- również zmieniam im wodę na świeżą. Rano kiedy ptaki wstaną mają wszystko pod noskiem. Raz na dzień się zmienia karmę. łyżka ziarna na jednego kanarka. Jeśli chodzi o nadwyżkę to są różnego rodzaju stronki gdzie umieszcza się ogłoszenia- jak będziesz posiadał ładne ptaki to z pewnością znajdą drugi dom.
Nie podchodŹ do spray w ten sposób że zadawane pytania mogą zdenerwować kogoś- owszem mogą- ale po to jest to forum ,żeby pomagać sobie nawzajem. Na mnie drogi kolego możesz liczyć.

Pozdrawiam.R.J

Piwek89
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Sierpnia 15, 2010, 07:41:41 »

Wielkie dzięki za informacje. Tylko teraz nie wiem z którego wymiaru klateczki skorzystać, czy 48 wysokości czy 38? I jak dokładnie z tymi parkami. Załóżmy że samica, która mieszka z samczykiem złożyła wszystkie jajka i wtedy przenosze samczyka do drugiej samiczki, ta składa wszystkie jajka i do 3 samiczki, natomiast gdy ta złoży jajka to co robię z samcem? Z powrotem do pierwszej samiczki? No pewnie i tak bo ta znów może kopulować, ale na koniec lęgów samczyka pozostawiać na stałe z tą pierwsza partnerką? Pytanie odnośnie odpowiedzi rafcia że samiczka przyzwyczaja się do samczyka. Proszę również o podzielenie się informacjami przez pozostałych użytkowników forum, przeglądających temat, bo naprawdę każda rada będzie mi pomocna. Rafcio, dzięki jeszcze raz za odpowiedŹ.

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice

« Odpowiedz #5 : Sierpnia 15, 2010, 08:01:46 »

Zalerzy czy rozbudzą ci się samice w tym samym czasie jerzeli tak to np wrzucasz codziennie samca na 2 h do karzdej samicy i patrzysz czy kopulują. Co do wymiarów to jerzeli masz na tyle duże pomieszczenie aby potem podorabiać sobie klatek to rób 48 a jeśli masz małe pomieszczenie to zrób mniejsze bo wydaje mi się że kanarek nie bedzie się zle czuł.

Sygnum - D027
rafcio181
Go
« Odpowiedz #6 : Sierpnia 15, 2010, 08:16:33 »

Jak samczyk pokryje samiczki do 3 jajeczka to samczyka przekładasz do osobnej klateczki i cieszysz się jego pięknym śpiewem. Ja wrzucam zawsze rano o godz 6 samca i zabieram go ok godz 18- niech się zabawi- co mu będę żałował. Na pewno będziesz tak miał, że wszystkie samiczki nie pójdą jednocześnie na jajeczka:)

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #7 : Sierpnia 16, 2010, 11:30:01 »

Witam! Możesz zrobić klatki 38 albo 35 cm wys. i do tego jeszcze trzy klateczki na samczyki.

Piwek89
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Sierpnia 18, 2010, 10:11:19 »

Klateczki robię w rozmiarze 40wys. 82dłg. 58głeb. z możliwością podzielenia na 2 mniejsze o rozmiarze 40wys. 40dłg. 58głeb. Mam nadzieję że bedą to dobre wymiary:)

joeqwerty
Go
« Odpowiedz #9 : Sierpnia 19, 2010, 05:47:40 »

58 głębokości przy 40 wysokości, trochę to będzie niepraktyczne, jeżeli będziesz chciał złapać ptaki, albo powiesić gniazdo na tylnej ścianie. Ale to tylko moje skromne zdanie.

Piwek89
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Sierpnia 19, 2010, 08:52:13 »

Też tak myślę, ale głębokość ciężko zniwelować w szafie, więc wole nie kombinować. A powiedzcie mi jeszcze, bo klateczki będą jednak 3 takie po 82cm długości, oczywiście z możliwością podzielenia na 2 po 40cm. I jeżeli wpuściłbym 1 samczyka i 2 samiczki do klatki o długości 82 to będzie dobrze? 1 gniazdko wieszał bym w jednym końcu a 2 w drugim, i przy ewentualnych wojnach samic, zawsze mógłbym przedzielić klatkę. Tylko czy samczyk będzie kopulował z samicami w takim układzie, jeżeli będzie miał do wyboru partnerkę?

rafcio181
Go
« Odpowiedz #11 : Sierpnia 20, 2010, 08:54:39 »

Nie eksperymentuj bo nic ci wkoncu nie wyjdzie. Pierwsze lęgi przeprowadŹ normalnie aby zdobyć doświadczenie. Ale zrobisz jak uważasz- to taka moja mała uwaga.

Piwek89
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #12 : Sierpnia 21, 2010, 07:01:35 »

A czy w regałach powinienem montować, jakieś oświetlenie, bo też gdzieś spotkałem się z takim tematem.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #13 : Sierpnia 21, 2010, 09:24:02 »

Oświetlenie ludzie robią w klatkach, ale według mnie to jest zbędne. Jak masz dobrze oświetlone pomieszczenie w którym trzymasz ptaki to według mnie jest nie potrzebne oświetlenie w klatkach.

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice

« Odpowiedz #14 : Sierpnia 21, 2010, 09:31:24 »

U mnie jest słabo oświetlone pomieszczenie tylko zimą gdy są dni pochmurne ale wystarczy zaświecić normalne światło i jest dobrze , nie potrzeba żadnych świateł w klatkach.

Sygnum - D027
Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!